Animale de companie

#papagali #animale #pasari #dresaj

Cum sa-ti inveti papagalul sa stea pe mana

Ti se pare amuzant ca papagalul sa stea pe degetul tau sau chiar pe umar in timp ce te uiti la televizor sau citesti. Acest lucru nu este imposibil, chiar daca in primele zile dupa adoptie papagalul este speriat sau poate chiar agresiv. Obisnuieste-l treptat cu prezenta ta si urmeaza pasii de mai jos pentru a-l imblanzi si pentru a-l invata sa stea pe deget.
1. Ofera-i o perioada de acomodare
Orice papagal , pe care abia l-ai adoptat are nevoie de o perioada de acomodare cu noul mediu si persoanele din jurul lui. Aceasta perioada difera de la un exemplar la altul, indiferent de specie, de la doua saptamani pana la doua luni.
Pentru a se obisnui cat mai repede cu tine, tine-l in camera in care iti petreci cea mai mare parte din timp si vorbeste zilnic cu el.
2. Castiga-i increderea
Nu incerca sa iei papagalul in mana inca din prima saptamana deoarece este posibil sa se sperie. In schimb, incearca sa petreci mai mult timp prin preajma coliviei si sa vorbesti cu el. Cand observi ca s-a obisnuit cu prezenta ta si nu se mai uita speriat la tine, poti incerca sa bagi mana in colivie .
Daca observi ca incepe sa devina agitat, tine mana nemiscata, astfel incat acesta sa observe ca nu se afla in pericol. In timpul acestui procedeu nu uita sa vorbesti cu el pe un ton calm. In cazul in care este speriat, il va ajuta sa se calmeze, iar daca este calm, va veti imprieteni mai usor.
3. Repeta procedeul zilnic
Repeta pasul de mai sus zilnic. Indata ce observi ca se obisnuieste baga mana mai adanc in colivia acestuia. Astfel, papagalul va realiza dupa cateva zile ca nu are de ce sa se teama de mana ta. Pentru a se obisnui mai rapid, dupa primele zile poti incerca chiar sa repeti procedeul de doua ori pe zi.
Dupa alte cateva zile incearca sa misti mana prin colivie, mai intai in directia opusa papagalului, apoi inspre el, avand grija sa nu faci miscari bruste, care sa il sperie. Nu apropia mana prea mult de papagal daca observi ca se pregateste sa ciupeasca sau este speriat. Va mai dura ceva timp pana se va obisnui.
4. Hraneste-l din palma
Cand observi ca papagalul iti permite sa te apropii tot mai mult de el, incearca sa il hranesti din palma. Inainte de a-l hrani, asigura-te ca ii este foame si da-i semintele lui preferate sau chiar fructe. Apropie mana usor de el si asteapta pana cand va incepe sa manance. Daca ai un papagal de mici dimensiuni este posibil sa se urce pe mana ta pentru a manca, ceea ce il va face sa se obisnuiasca mai repede sa stea pe mana.
5. Urca-l pe deget
Odata ce papagalul iti permite sa apropii mana de el indeajuns incat sa-l atingi, incearca sa pui degetul aratator in dreptul pieptului acestuia. Daca nu se va feri, odata ce-i atingi pieptul cu degetul, instinctul il va face sa se urce pe el.

Atentie! In cazul unui papagal de rasa mare (Ara, marele alexander etc.) fa acest pas numai daca esti foarte sigur ca nu va reactiona agresiv. Ciupitura unui astfel de papagal poate fi foarte periculoasa.


Sfaturi utile

  • Cand se urca pe degetul sau mana ta, nu uita sa il lauzi si sa il recompensezi cu un biscuite special pentru papagali sau cu gustarea lui preferata.
  • Daca papagalul a invatat sa stea pe deget, nu va trece mult pana cand acesta va veni singur la tine sau va dori sa stea pe umarul tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului