Animale de companie

#boli #bolile pisicii #pisici #animale

Cum sa-ti dai seama daca pisica este bolnava

Primele semne prin care iti dai seama ca pisica ta are o sanatate precara sunt: schimbarea aspectului general al blanii, inflamarea ochilor, comportamentul lenes, lipsa poftei de mancare, semne pe care le poti detecta cu usurinta. Asigura-te ca aceasta este sanatoasa, analizand-o cu atentie, din cand in cand, pentru a detecta la timp aparitia unei boli.

 

Daca pisica prezinta una sau mai multe dintre problemele de mai jos, mergi de urgenta cu ea la medicul veterinar!


Blana este un barometru al sanatatii, pentru ca reflecta calitatea dietei si conditia generala a pisicii. Aceasta trebuie sa fie stralucitoare si lipsita de matreata. O blana care isi pierde luciul, are matreata, cade foarte mult sau pe care pisica refuza sa o ingrijeasca semnaleaza o dieta necorespunzatoare sau anunta o boala.

Temperatura corpului. O modalitate prin care iti poti da seama daca pisica are febra, este sa controlezi temperatura urechilor pisicii. Foloseste un termometru normal, pe care sa i-l introduci in rectru. Nu uita ca temperatura normala a unei pisici sanatoase este mai mare decat cea a omului, aceasta variind intre 38 si 38,5oC.

Gingiile. In mod normal, gingiile pisicii trebuie sa aiba culoarea roz. In cazul in care culoarea acestora devine galbuie, gri, bleo sau de un rosu aprins, poate fi semnul aparitiei unei boli. Pentru a-ti da seama la timp daca prezinta semne de boala , este important sa cunosti culoarea gingiei pisicii atunci cand este sanatoasa. Nu compara gingiile a doua pisici, deoarece culoarea acestora poate sa difere de la un roz deschis la roz inchis.

Ochii. Daca ochii pisicii sunt stralucitori, fara urme de roseata sau lacrimari, inseamna ca animalul este sanatos. Pielea din jurul lor (pleoapele) trebuie sa aiba culoarea roz pal. Mergi de urgenta cu pisica la veterinar in cazul in care observi ca pielea ochiului este inflamata sau rosie.

Urechile. Punctele de ceara, deschise la culoare (galbui, uneori putin spre portocaliu) nu trebuie sa te ingrijoreze, insa aparitia unor puncte maro si/sau supurarile pot fi semnele unei boli sau chiar ale unei infectii. Mergi la medicul veterinar pentru a o consulta si a-i da un tratament.

Starile de letargie. O pisica letargica este o pisica bolnava. Letargia poate fi semnul aparitiei majoritatii bolilor, printre care: infectii, dezhidratare, hemoragii interne, anemie, diaree si multe altele.

Consumul de apa si hrana. In mod normal, o pisica bolnava isi pierde pofta de mancare, insa sunt cazuri cand aceasta va refuza sa mai manance sau sa bea apa. Acesta este un motiv de ingrijorare, deoarece in cateva ore pisica poate suferi de dezhidratare sau hipoglicemie .

Hipoglicemia si dezhidratarea pot cauza atac de apoplexie, colaps (insuficienta circulatorie periferica) si chiar moartea. De aceea este foarte important sa duci pisica la medicul veterinar de indata ce observi ca refuza sa manance si/sau sa bea apa.

Diaree si voma. Diareea si voma pot fi semnele unei infestari cu salmonela sau ale ingerarii unei substante otravitoare, in special daca sunt insotite de tremurat al corpului.

Tremurat, salivat si gafait. Toate acestea indica faptul ca pisica este stresata, are dureri sau prezinta disconfort. De asemenea, pot fi semnele unor rani sau a unor boli care, netratate la timp, vor avansa rapid, iar animalul poate muri.

Refuzul de a folosi litiera. Atunci cand pisica refuza sa foloseasca litiera este foarte probabil sa fie bolnava. Multe feline recurg la metoda aceasta, tocmai pentru a te avertiza ca ceva nu este in regula.

Totodata, pisica poate dezvolta acest comportament din cauza unor probleme medicale care o impiedica sa intre in litiera, precum: artrita, pierderea vederii, unele forme de colita.

Alte semne care iti pot arata ca pisica este bolnava:

  • Stranut
  • Tuse
  • Constipatie
  • Secretii nazale

Contacteaza de urgenta medicul veterinar daca:

  • Observi urme de sange in urina, fecalele sau voma pisicii;
  • Bea foarte multa apa;
  • Refuza sa manance si/sau sa bea apa;
  • Abdomenul pisicii este umflat sau foarte fragil in comparatie cu perioadele anterioare;
  • Temperatura corpului este mai mare decat normala ( 38-38,5OC );
  • Vomita si are diaree (in acelasi timp);
  • Prezinta sangerari la nivelul vulvei sau al canalului reproducator masculin;
  • Se chinuie sa urineze;
  • A suferit un accident.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea