Animale de companie

#acvariu #acvaristica #amenajare #plante #decor #animale #apa #filtru

Cum sa-ti amenajezi acvariul

Daca te-ai hotarat sa-ti iei pesti de acvariu ar trebui sa stii ca amenajarea acvariului in care vor locui este foarte importanta.

Alegerea acvariului este primul si cel mai important pas. Trebuie sa ai in vedere numarul si marimea pestilor pe care doresti sa-i achizitionezi si nu in ultimul rand designe-ul acvariului, pentru ca trebuie sa se armonizeze cu interiorul locuintei tale. Exista diverse forme si marimi de acvarii de la acvariile mici si rotunde, pana la cele mari si patrate sau chiar dreptunghiulare.

 

 


1
Amplasarea acvariului

Daca ai optat pentru un acvariu voluminos, trebuie sa te hotarasti unde sa-l amplasezi, inainte de a-l umple cu apa pentru ca apoi nu-l vei mai putea muta.

Acvariul se plaseaza de obicei langa un perete, dar de asemenea il poti pune si pe un unghi sau poate fi incastrat intr-un perete. De preferat ar fi sa-l amplasezi intr-un loc luminos pentru ca pestii au nevoie de multa lumina.

Indiferent daca ai optat pentru un acvariu mic, sau unul mare trebuie sa te gandesti ca acesta necesita un suport. Daca nu-I gasesti un loc pe mobila, va trebui sa-i construiesti un stand. Pentru acvariile mici va trebui sa construiesti un stand din pal; pentru acvariile de dimensiuni medii, trebuie sa folosesti lemn cu pal, iar pentru acvariile mari (cele care depasesc 150-200 de litri) va trebui sa folosesti un schelet din teava rectangulara si pal.


2
Apa

Parametrii optimi ai apei sunt foarte importanti pentru pestii tai. Trebuie sa stii ca apa de la robinet nu este potrivita pentru acvaristica din cauza aditivilor adaugati in ea, care pot face rau pestilor chiar si in cantitati foarte mici. Pe langa aceste aditive, in apa de la robinet, deseori sunt prezente metale grele , care fac rau branhiilor pestilor.

Intotdeauna trebuie sa tratezi apa inainte de a o pune in acvariu. Pentru aceast lucru trebuie sa tii cont de PH-ul apei.

PH-ul masoara alcalinitatea sau aciditatea apei. Valoarea 7 reprezinta neutralitatea. Daca Ph-ul depaseste aceasta valoare inseamna ca apa este bazica, iar daca e mai mica inseamna ca este acida.

Pentru ajustarea Ph-ului apei poti folosi produse speciale din comertul acvaristic, sau poti modifica nivelul PH-ului astfel:

-Pentru un PH scazut poti indoi apa cu o apa mai bazica, sau poti mari agitarea apei ceea ce favorizeaza eliminarea dioxidului de carbon.

- Pentru un PH ridicat poti indoi apa cu o apa mai acida, poti filtra apa cu o turba care va elimina anumiti acizi, sau poti limita agitatia apei.

Apa se va schimba o data la o saptamana- doua, in proportie de 20%.


3
Decorarea acvariului

Decorarea acvariului cu plante, pietricele si lemne este foarte importanta pentru pestii tai. Daca tii pestii intr-un acvariu in care nu au unde sa se ascunda, acestia vor fi stresati si se pot imbolnavi usor.

Plantele - Sunt cele mai importante componente de decor dar si cele mai frumoase. Exista plante adaptate mediului acvatic (alge) ce au diferite forme, culori si dimensiuni. Incepatorilor le recomand plante care nu au nevoie de conditii speciale pentru a se dezvolta, iar avansatii pot opta si pentru plantele care au nevoie de un mediu prielnic pentru a creste.

In spatele acvariului e bine sa pui plante lujier, acestea nu se extind mult, si cresc rapid. In partea de mijloc a acvariului iti recomand plantele luxuriante. Au un aspect estetic deosebit, care atrage privirile. Iar in prim-plan trebuie sa pui niste plante care nu se extind prea mult in acvariu.

Pentru a creste plantele au nevoie de un substrat, de lumina macar 8 – 12 ore pe zi, de dioxid de carbon si substante nutritive. Acestea le poti gasi in Pet Shop-uri sub forma de pastile sau sub forma lichida.

Substratul – Il poti gasi in magazinele de specialitate. Acesta variaza atat la compozitie cat si la culori. Poti gasi substraturi de diferite culori, de la verde inchis, vernil si pana la roz sau alb.

Substratul, pe langa rolul estetic, are si rolul de a sustine plantele si a le favoriza cresterea. Acestea isi extind radacinile prin substrat si se hranesc cu resturile de mancare de la pesti sau excrementele lor.

Alte elemente de decor - Pe langa substrat si plantele de acvariu poti folosi pietre mai mari cu care sa construiesti o mica grota, bucati de lemn, sau poti cumpara din Pet Shop-uri castele special create pentru pesti.


4
Iluminarea acvariului si incalzirea lui

Chiar daca acvariul sta intr-un loc foarte luminos, trebuie sa stii ca ai nevoie si de o iluminare artificiala, pe timpul noptii. Aceasta este un factor decisiv in dezvoltarea plantelor . Lipsa ei poate duce la distrugerea plantelor.

De asemenea incalzirea acvariului este un alt factor deosebit de important. Pestii tropicali au nevoie de o temperatura de 24-27 grade.

Orice acvariu are nevoie de un filtru. El creeaza un circuit continuu si astfel pastreaza apa curata. Bacteriile raman stabilite in materialul filtrant iar excrementele pestilor sunt descompuse printr-un proces biologic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare