Animale de companie

#miros de animal #miros de urina #ingrijire animale de companie #miros neplacut #ingrijire animale #animale #animale de companie

Cum sa previi si cum sa scapi de mirosul de animal din casa

Fie ca ai doar un caine sau o pisica, fie ca ai mai multe animale de companie, problemele care pot aparea pe parcurs sunt acelasi. Mult par, miros de animal in casa si nevoia de a curata mai des locuinta, uneori fara rezultat.

Mirosul de animal din casa, apare fie din cauza unui caine neingrijit corespunzator,  fie din cauza mirosului de urina. Vestea buna este insa ca, in abele cazuri, mirosurile neplacute pot disparea usor, daca urmezi cativa pasi simpli. Insa inainte ca mirosul sa apara este indicat sa faci tot ceea ce este necesar pentru a preveni ca acest lucru sa se intample.

Cum previi aparitia mirosurilor neplacute de animal, din casa

1. Aspira, aspira, aspira...

Cand ai un animal de companie blanos, asigura-te ca ai un aspirator performant si aspira perioadic, cu minutiozitate, fiecare colt al casei. De la podele, presuri, covoare si pana la pat, canapea, fotoliu si orice alt loc din casa in care animalul de companie isi petrece timpul. Insista in special in locurile in care acesta isi petrece timpul si in zonele cu materiale textile, de care parul se lipeste cu usurinta.

2. Spala podelele de cel putin doua ori pe saptamana

Dupa ce termini de aspirat bine locuinta, spala podelele foarte bine. Foloseste o solutie de curatat podelele, insa cand faci acest lucru inchide animalul intr-o camera pentru a nu merge pe podeaua uda. Pe labutele acestuia, pe langa apa se va lua si solutia de curatat, care, odata ingerata ii poate face rau. Dupa ce podeaua s-a uscat, clateste-o cu apa curata si abia dupa ce se usuca din nou, lasa animalul sa iasa din incaperea respectiva, apoi curata si in acea incapere podeaua.

3. Curate periodic covoarele din casa

Covoarele din casa trebuie curatate periodic. In acestea patrund particule de praf, de par de animal, dar si alte gunoaie, si oricat de bine le-ai aspira, daca nu le speli de doua ori pe an, acestea prind miros. Din fericire, in prezent nu mai este dificil sa speli covoarele. Tot ce trebuie sa faci este sa suni la o spalatorie  si totul se rezolva rapid, fara ca tu sa faci nimic.

4. Curata periodic patul animalului

Pernele si asternuturile animalului de companie trebuie curatate periodic. Daca ai un caine, tine cont ca acestea trebuie curatate mult mai des, mai ales ca animalul iese afara, de unde aduce bacterii pe labute si blanita. Daca nu sunt curatate periodic, acestea capata un miros neplacut.

5. Spala animalul periodic

Spre deosebire de pisici, cainii nu acorda la fel de multa atentie ingrijirii personale. Tocmai de aceea, cainii au un miros specific al blanii. Iar daca nu sunt spalati periodic, mirosul se intensifica si in cele din urma iti invadeaza toata casa. Cainii trebuie sa beneficieze de o baie cel putin o data pe luna. Foloseste un sampon special si asigura-te ca ii samponezi fiecare centimetru de blanita.

Cum scapi de mirosul neplacut din casa

Daca ai ajuns in situatia in care mirosul neplacut si-a facut deja loc in casa ta, atunci trebuie sa iei masuri. Daca nu este vorba de mirosul de urina, tot ce trebuie sa faci este sa urmaresti pasii de mai sus. In schimb, daca este vorba despre mirosul de urina, trebuie sa actionezi prompt.

1. Gaseste sursa mirosului

Primul pas este sa gasesti sursa mirosului. Daca ai lipsit o zi intreaga de acasa este posibil ca petele de urina sa se fi uscat deja si vor fi mai greu de gasit. Insa este foarte important sa le gasesti daca vrei ca animalul sa nu repete grseala. Aspirarea si curatarea obisnuita a podelei nu va neutraliza mirosul.

Odata ce ai gasit sursa mirosului spala podeaua cu servetele umede, dezinfectante. Apoi, curata locul respectiv cu o solutie din apa si otet (foloseste cantitati egale), care duc la neutralizarea mirosului.

Poti folosi spray repelant, pe care-l gasesti in petshop-uri pentru a descuraja animalul sa mai urineze in locul respectiv.

2. Fii atent la cauzele pentru care animalul urineaza in locuri nepermise

In cazul cainilor poate fi vorba despre lipsa dresajului, despre faptul ca ai lipsit prea mult de acasa sau nu l-ai scos la timp la plibare, ori pot fi cauze medicale.

La pisici, in schimb, cauzele sunt multiple. Fie sunt in calduri (indiferent ca vorbim despre motani sau pisici), fie ai mai multe pisici si o singura litiera, fie isi marcheaza teritoriul (in general motanii necastrati), fie sunt cauze medicale.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea