Animale de companie

#pisici #caini #convietuire #comportament

Cum sa obisnuiesti un caine cu o pisica

Cu totii stim secventele din desene animate in care pisicile sunt fugarite de caini in jurul casei. Din pacate, acest lucru se intampla si in realitate, in cazul in care cele doua specii nu au intrat in contact pana la maturitate. Pentru ca animalele sa se agreeze reciproc si sa se imprieteneasca va trebui sa le acorzi timp pentru a se obisnui una cu cealalta.

Cainii au fost la inceput animale de prada si desi au fost domesticiti de multi ani, acestia si-au pastrat inca istinctele de pradator. Chiar daca nu mai trebuie sa vaneze pentru a supravietui, multi dintre caini vor folosi aceste instincte pentru a indeparta alte animale de pe teritoriul lor. Totodata, sunt si caini care vor face acest lucru doar pentru a se juca.

In acelasi timp, o pisica se va apara de un caine prin lupta, apeland la zgarieturi si muscaturi. In cazuri de urgenta, pisica se va catara in copaci sau in locuri inalte unde va stii ca este in siguranta .

 

1 Opteaza pentru adoptia unui pui

 

Daca ai deja un caine si doresti sa adopti o pisica, sau invers, opteaza pentru pui care nu a depasit varsta de trei luni. Cu cat acesta este mai mic, cu atat se va acomoda mai usor cu animalul pe care il ai deja.

In cazul in care adopti un animal care are un an sau mai mult, acestia se vor acomoda mai greu sau exista riscul sa nu se acomodeze deloc cu noua locuinta si implicit cu animalul pe care il ai deja. De exemplu, o pisica matura care a avut parte in trecut de experiente neplacute in ceea ce priveste cainii poate fi suspicioasa si neincrezatoare in prezenta oricarui exemplar canin. In cazul in care acesta va incerca sa se apropie de ea, pisica poate reactiona agresiv, sau din contra poate fugi pentru a se ascunde.

 

2 Tine cont de temperamentul animalelor

 

Inainte de a adopta un nou animal, studiaza cu atentie profilul raselor din care acesta face parte. Exista caini (precum ogarul englez cenusiu) care nu sunt compatibili cu alte animale de casa . Pisicile in schimb accepta cu mai multa usurinta cainii, insa este posibil ca unele rase sa se comporte agresiv.

In general cel mai bine se vor acomoda si accepta reciproc doua animale care fac parte din rase cu un grad scazut de activitate. De exemplu pisica Persana se va intelege foarte bine cu un bloodhound iar o Birmaneza cu un bichon.

 

3 Obisnuieste animalele treptat

 

Introducerea unui caine intr-o casa in care exista o pisica sau a unei pisici intr-o casa in care exista un caine poate fi problematica. Cu toate acestea, nu este imposibila. Va trebui insa sa ai rabdare ca animalele sa se cunoasca si de asemenea este important sa te comporti cu ambele la fel. In cazul in care neglijezi unul dintre animale in favoarea celuilalt, intre acestea se pot crea antipatii.

In primele 2-3 zile tine noul animal intr-o camera separata, pana cand se va adapta cu mediul inconjurator si implicit cu tine. Amenajeaza camera cu un patut special pentru animale, boluri pentru apa si mancare si cateva jucarii speciale. De asemenea, adu-l si in celelalte camere ale casei, insa fara sa fie si celalalt animal in preajma.

Cand noul animal s-a obisnuit cu mediul inconjurator, incearca sa le faci cunostinta celor doua animale. Este de preferat sa tii cainele in lesa pentru a-l putea manipula cu usurinta, daca unul dintre animale va reactiona agresiv. In cazul in care posezi o rasa agresiva este indicat sa-i pui cainelui botnita in timpul primelor intalniri.

Daca unul dintre animale devine agresiv, intrerupe aceasta prima intalnire si organizeaza in viitor intalniri mai scurte si mai dese. In timp situatia se va ameliora si chiar daca animalele nu vor fi prieteni foarte buni, vor invata sa se tolereze reciproc.

In cazul in care niciunul dintre animale nu manifesta semne de agresivitate permite-le sa se apropie mai mult unul de celalalt si sa se miroasa.

 

4 Nu lasa animalele singure in aceeasi incapere

 

Chiar daca prima intalnire a decurs exemplar, nu lasa animalele singure in aceeasi incapere daca nu esti in preajma. In primele zile contactul acestora trebuie sa fie supravegheat in permanenta, pana in momentul in care vei fi sigur ca animalele se vor intelege foarte bine.

In general perioada de acomodare, in care cele doua animale se cunosc si incep sa se imprieteneasca, dureaza aproximativ 15-20 de zile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea