Animale de companie

#caini #plimbare caini #dresaj caine

Cum sa inveti cainele sa-si faca nevoile afara

Odata ce ti-ai luat un catelus si l-ai adus la tine acasa, cel mai important lucru este sa-l inveti sa-si faca nevoile organizat, in anumite momente ale zilei si numai afara. Acest lucru se obtine cu rabdare, perseverenta si respect fata de instinctele innascute ale cainelui, pana cand acesta va invata singur sa ceara sa fie scos afara.



Primul pas: cainele isi face nevoile intr-un singur loc


Cand sunt pui, cainii par ca nici nu-si dau seama cand isi fac nevoile. Deseori ii vedem mergand si lasand o dara de urina in urma lor. De aceea, aria in care se misca trebuie restransa si acoperita cu ziare.

Pe masura ce creste, puiul de caine trebuie invatat sa-si faca nevoile organizat, intr-un singur loc. In acest scop, poti pastra mereu o bucata de ziar imbibata de urina, pe care cainele s-o miroasa si sa-i aminteasca de locul in care trebuie sa-si faca nevoie.


Pasul doi: mersul afara si obisnuirea cu exteriorul


Primele excursii in exteriorul casei vor fi adevarate experiente pentru puiul de caine. Imagineaza-ti ca i se deschide o lume complet noua, plina de forme in miscare, zgomote si milioane de mirosuri noi. Nu te mira daca n-o sa-si faca nevoile prea usor afara si daca, din contra, va dori sa ajunga acasa ca sa poata urina. Casa este locul in care se simte linistit si in siguranta.

O buna solutie de a-l determina sa-si faca nevoile afara este sa-l scoti imediat dupa masa si sa lungesti un pic plimbarile afara. Puii de caine nu se pot tine mult asa ca sigur va veni momentul sa-si faca nevoile afara.


Pasul trei: interzicerea urinarii in casa


Pe masura ce creste, trebuie sa-i interzici puiului de caine sa-si mai faca nevoile in casa. In acest scop, trebuie sa te asiguri ca este scos de trei ori pe zi afara (cand ajunge adult, chiar de 2 ori pe zi) si ca acoperi toate locurile din casa in care obisnuia sa-si faca nevoile. Locurile respective trebuie curatate bine si frecvent, dar niciodata cu substante care contin amoniac , deoarece acestea au miros asemanator urinei.

In timpul plimbarii, observa locul in care cainele prefera sa-si faca nevoile si du-l mereu pe acolo ca sa-si aminteasca. Lauda si recompensa cainelui de fiecare data cand isi face nevoile sunt necesare. Continua plimbarea ca sa retina ca a facut un lucru bun, nu-l duce imediat acasa.

Nu certa cainele daca si-a facut nevoile in casa pentru ca acesta nu poate face legatura intre fapta si pedeapsa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare