Animale de companie

#animale #ingrijire #chinchilla #medic #medic veterinar #veterinar #hrana #cusca

Cum sa ingrijesti o Chinchilla

Chinchilla langigera este o specie de chinchilla care sunt tinute in casa, pe post de animale de companie. Aceste animale foarte dragute, se imblanzesc usor si pot trai in jur de 15-22 ani atingand la maturitate 25-35 cm.
 

Personalitatea lor difera de la un individ la altul; unele pot fi lenese in timp ce altele pot fi foarte active sau jucause, unora nu le place sa stea in brate pe cand altele adora sa fie tinute in brate si sa fie mangaiate.

Aceste animale pot sta atat singure cat si in grupuri si comunica printr-o multitudine de sunete care pot semnifica dorinte, nevoi sau chiar stari. Culorile lor difera de la alb, bej, gri si pana la negru.

1 Amenajarea locuintei

Pentru ca animalul tau sa se simta cat mai bine, este indicat sa-i cumperi o cusca mare si incapatoare. Deoarece sunt animale foarte active, ele vor aprecia o cusca inalta, cu mai multe nivele si rampe pe care sa se poata catara.

Ai grija la tipul de cusca pe care-l cumperi. Este de preferat ca aceasta sa fie confectionata din gratii, iar plafonul din metal. Evita pe cat posibil custile care au fundul din gratii deoarece chinchillele isi pot rani labutele.

ATENTIE! Nu cumpara cusca si nici accesorii confectionate din plastic, deoarece animalele il vor roade si il vor distruge foarte repede.

Pune pe fundul custii un asternut din talas de 3-4 cm, insa evita talasul de pin si cedru deoarece sunt otravitoare pentru animalul tau.

2 Accesorii

Deoarece sunt animale foarte active, este bine sa le doteaza cusca cu diverse accesorii care sa le atraga atentia si sa le tina ocupate cat nu esti acasa.

Pentru aceasta poti folosi diverse crengi ce copac, bucati de lemn si chiar scari, rampe si platforme confectionate din lemn sau metal.

Ai grija ca bucatile de lemn si crengile sa nu fie tratate chimic sau stropite cu pesticide.

3 Amplasarea custii

Amplaseaza cusca chinchillei intr-un loc racoros si umbros. Temperatura nu este recomandat sa depaseasca 25oC, pentru ca aceste animale nu pot transpira si avand o blana foarte deasa nu se pot racori.

De asemenea, este doarte important sa tii cusca chinchillei pe timpul zilei, intr-un loc linistit, unde sa nu fie galagie, deoarece ele sunt animale nocturne si au nevoie de odihna. Galagia din timpul zilei le poate stresa.

4 Imblanzirea

Lasa animalul cateva zile singur in cusca sa se acomodeze cu noua locuinta si cu tine. Apoi incearca sa te apropii de cusca si vorbeste-i incet si cu blandete, astfel va prinde incredere in tine si va observa ca nu-i esti un dusman.

Cand observi ca incepe sa se obisnuiasca cu prezenta ta, incearca sa o hranesti din palma. Daca prinde curaj va veni singura la tine si o poti lua in brate. Mangaie-o incet si cu delicatete, deoarece sunt animale foarte firave.

ATENTIE! Ai grija sa nu o scapi deoarece sunt animale ce se pot rani foarte usor din cauza oaselor foarte firave.

In cazul in care vrei sa-ti lasi chinchilla libera prin casa, stai cu ochii pe ea in permanenta deoarece este foarte posibil sa intre printre sau pe sub mobila, in locuri foarte stramte din care sa nu o mai poti scoate.

5 Igiena

Nu este indicat sa speli o chinchilla pentru ca ii poate face rau. In cazul in care se uda din greseala sterge-o imediat cu un prosop foarte moale si usuc-o cu feohn -ul la viteza minima.

In schimb, este foarte important sa faca saptamanal cel putin o baie cu nisip. Pentru aceasta este recomandat sa folosesti un nisip special pe care-l gasesti la PetShop si costa in jur de 20 Ron sacul. Pune-i nisipul intr-o „cadita” (poti folosi o cutiuta de plastic sau chiar o cadita speciala pentru imbaierea papagalilor) si las-o sa se spele singura.

Stratul de nisip este bine sa fie destul de gros, deoarece chinchillelor le place sa se rostogoleasca si sa se scufunde in el.

ATENTIE! Nu folosi nisip normal, deoarece ii poate face rau animalului.

6 Alimentatia

Pentru hranirea animalelor poti procura de la PetShop-uri hrana speciala. Se gaseste la saci de 2 pana la 45 kg.

Este foarte important ca hrana chinchillelor sa contina lipide, glucide, vitamine si substante minerale.

Hrana de baza a animalului este compusa in special din fan si concentrate (grau, porumb, orz, ovaz). Le poti da si alimente proaspete precum lucerna, trifoi sau lolium. De asemenea, sunt recomandate si legumele si fructele.

Nu uita sa-i asiguri o sursa zilnica de apa proaspata. In zilele toride de vara, este recomandat sa-i schimbi apa si de doua, trei ori pe zi. Pentru aceasta poti folosi un adapator special. Citeste mai multe despre hranirea unei chinchille in articolul "Cum sa hranesti corect o chinchilla".

ATENTIE! Nu ii da animalului tau produse vechi sau mucegaite!

7 Sanatate

In general sunt animale sanatoase, care se imbolnavesc destul de greu, insa este recomandat sa cauti din timp un medic ce se ocupa de chinchille pentru cazurile de urgenta. Cabinetul Tetravet din Bucuresti, are medici specializati pe animale exotice si animale mici.

Verifica-i dintii periodic. Daca acestia sunt prea lungi sau nu cresc corespunzator, du-te de urgenta cu animalul la medicul veterinar.

Alte semne care arata ca animalul poate fi bolnav sunt: ochii inlacrimati, caderea masiva a blanii, rezultand chelie, decolorarea blanii sau umezirea partii dorsale a animalului.

8 Transportul

Daca doresti sa iei animalul cu tine in calatorie, este bine sa cumperi o cusca de transport. Aceasta este bine sa fie captusita cu o plasade metal pe dinauntru pentru ca animalul sa nu poata roade plasticul.

  • Masina: daca vei calatori cu masina, animalul va dormi aproape tot drumul sau va sta suparat. Este foarte important ca in zilele de vara, sa nu lasi animalul in masina, fara sa tii geamurile deschise, deoarece se poate sufoca din cauza caldurii si aerului inchis din interiorul automobilului.

  • Avionul: daca o transporti cu avionul, asigura-te ca ai o cusca permisa de firma de transport aeriana. Pune in interiorul custii un prosop foarte moale pe care animalul sa poata sta, deoarece majoritatea firmelor de transport aerian fac ca animalele sa calatoreasca in compartimentul de bagaje. Unele firme accepta sa iei animalul cu tine in avion daca cusca de transport este destul de mica incat sa incapa sub scaun.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare