Animale de companie

#caini #animale #zapada #iarna #adapost

Cum sa ingrijesti cainele din curte iarna

Un caine de exterior are nevoie de conditii si ingrijiri speciale pentru a rezista gerurilor si ninsorilor violente din aceasta perioada a anului. Ingrijindu-l corespunzator vei putea preveni eventualele raceli sau cazuri de hipotermie. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont daca vrei ca animalul tau sa fie sanatos si bine protejat:

 

1 Amenajeaza corespunzator locul in care va sta

 

Asigura-te ca are un adapost adecvat conditiilor de mediu


Cainii au nevoie de un loc confortabil si sigur in care sa stea, pentru a se feri de frig si zapada. Protejeaza-ti animalul de temperaturile scazute din timpul iernii, de viscol si chiar de ploi, asigurandu-te ca are un cotet rezistent si bine izolat. Prin peretii acestuia nu trebuie sa intre apa. Verifica scandurile pentru a nu fi crapate sau departate una de cealalta. Verifica adapostul animalului din timp si acopera eventualele fisuri sau inlocuieste-l cu unul nou, in cazul in care nu mai poate fi reparat.

Este indicat sa optezi pentru o casuta pentru caini cu usita rabatanta, astfel incat vantul sa nu poata intra prea usor inauntrul ei. Daca nu gasesti un asemenea cotet, cumpara usita separat si monteaz-o chiar tu.
 

Pozitioneaza adapostul strategic
 

Pozitioneaza cusca intr-un loc sigur. Nu o lasa sub cerul liber , ci pune-o intr-un loc mai ferit al curtii sau chiar acoperit. Daca spatiul nu iti perimite, amplaseaza cusca intr-o zona in care vantul nu este atat de puternic, pentru a evita pericolele in caz de ninsoare.

Sursa foto: www.personal.tcapen.com

Mentine caldura in casuta cainelui


Mentine caldura in interiorul custii cu ajutorul paturilor si al cearceafurilor cu ajutorul carora poti captusi peretii. De asemenea, este indicat ca pe podea sa asezi o patura groasa si foarte calduroasa care sa-i tina de cald cand doarme.

Daca ai un caine sensibil la frig (bolnav, batran sau de talie mica), atunci este indicat sa optezi pentru un patut special din material textil. Acesta va asigura protectia si caldura necesara in timpul iernii.

 

2 Hraneste-l si hidrateaza-l

 

Hrana calda


Cainii tinuti afara in timpul iernii, vor aloca mai multa energie pentru a-si mentine temperatura corpului. Pentru ca animalul sa treaca cu bine peste iarna este necesar sa maresti cantitatea zilnica de calorii pentru a-i oferi un surplus de energie. Pe timpul iernii este indicat sa optezi pentru o hrana uscata, pentru caini, bogata in vitamine si minerale. Da-i zilnic o cantitate mai mare decat obisnuia-i sa-i dai pana in prezent.

Totodata, nu uita ca animalul are nevoie si de hrana calda. Aceasta il va ajuta sa-si mentina temperatura constanta a corpului si va fi savurata din plin.
 

Apa proaspata

 

Cainele trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata la dispozitie. Asigura-te ca nu poate rasturna bolul de apa. Opteaza pentru un vas mai greu si ancoreaza-l de un punct de sprijin alaturat.

Pe timpul iernii, apa cainelul va trebui schimbata de mai multe ori pe zi, deoarece aceasta se raceste foarte repede si exista pericolul de inghet. Nu-i pune in bol apa direct de la robinet, ci incalzeste-o putin, astfel incat sa aiba minim 20-22oC. Nu-ti face griji ca aceasta ar putea fi prea calda, deoarece in contact cu aerul de afara se va raci imediat.

 

3 Ingrijeste-l corespunzator

 

Chiar daca este frig iar cainele nu sta in casa, acesta nu este un motiv pentru a-i neglija blanita. Cainele are nevoie de pieptanari regulate pentru a-si mentine blana sanatoasa si pentru a evita incalcirea acesteia. Nu uita ca o blanita curata si pieptanata ii va izola corpul mai bine, protejandu-l de temperaturile scazute. Cainele are nevoie de periere cel putin o data la 3 zile.

 

4 Ajuta-l sa se incalzeasca

 

Pune-l sa faca miscare cu ajutorul jucariilor preferate


Daca esti plecat, lasa-i cateva jucarii langa cotet pentru a-l motiva sa faca miscare. De asemenea, poti incerca sa te joci impreuna cu el in zapada sau il poti pune sa alerge dupa minge ori freesbee.
 

Lasa-l sa intre cateva momente in casa


In zilele foarte geroase de iarna, lasa cainele sa intre in casa pentru a se incalzi, chiar si pentru o perioada scurta de timp. Daca este posibil, ar fi bine sa-l lasi sa doarma in interior pe timpul noptii, in astfel de zile, pentru a evita sa se imbolnaveasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare