Animale de companie

#pisici #ingrijire #comportament

Cum sa imblanzesti o pisica

In general pisicile care au crescut alaturi de oameni sunt blande. Situatia se schimba insa, atunci cand puii au fost izolati si nu au intrat o contact cu oamenii decat pentru perioade foarte scurte de timp. Astfel, daca adopti o pisica gasita pe strada sau de la un adapost de animale, este bine sa ai in vedere urmatoarele sfaturi.

Este bine sa stii ca poate fi la fel de greu sa aduci in apartamentul tau o pisica ce a trait in curte. Aceasta fiind obisnuita sa stea in aer liber, sa alerge si sa escaladeze garduri sau copaci, se va obisnui cu greu sa locuiasca intr-o incapere inchisa. Totodata, din cauza faptului ca este obisnuita sa se catere, pisica poate sari pe obiectele de mobilier, distrugand accesorii, tapiserii sau obiecte electrocasnice.

 

1 Amenajeaza un colt special pentru pisica

 

Amenajeaza un colt al casei, special pentru pisica. Pune acolo patutul acesteia si cateva jucarii atractive. De asemenea, daca spatiul iti permite, poti sa achizitionezi si un ansamblu pe care pisica sa se catere. In acest fel iti vei putea proteja mobila iar animalul se va simti mai bine stiind ca are ce sa escaladeze.

Evita sa pui litiera sau bolurile de apa si mancare in acest colt. Pentru litiera opteaza pentru un colt mai retras pentru a-i oferi pisicii intimitate. Bolurile pentru apa si mancare de asemenea, trebuie puse intr-un loc ferit, astfel incat animalul sa nu le poata rasturna atunci cand se joaca. Cel mai bine este sa tii recipientele pentru apa si mancare in bucatarie sau pe hol.

 

2 Acorda-i timp sa se acomodeze

 

Acorda-i timp pentru a se acomoda cu noua locuinta. La inceput, orice pisica poate fi speriata, daca este luata de langa parintii ei si dusa intr-o locuinta noua . Probabil, primul instinct este de a se ascunde. Nu incerca sa o scoti cu forta de sub canapea deoarece aceasta se poate speria si mai tare. Las-o sa stea acolo si incearca sa vorbesti cu ea pe un ton calm. Vei vedea ca dupa o perioada aceasta va iesi si va incepe sa cerceteze noua locuinta.

 

3 Petrece timp cu ea

 

Petrece cat mai mult timp impreuna cu pisca pentru a se acomoda cu prezenta ta. Vorbeste cat mai mult cu aceasta, pe un ton calm. Chiar daca pisica nu intelege ce-i spui, vocea ta o poate calma si ii poate creste increderea in tine.
Nu uita ca pisicile au o mare slabiciune: jucariile. Achizitioneaza o undita speciala care are in capat un soricel sau pene si joacate-te impreuna cu pisica. Cu siguranta aceasta nu va rezista tentatiei de a incerca sa vaneze soricelul care se misca pe langa ea. Jucandu-te cu pisica relatia dintre voi se va consolida.

 

4 Hraneste pisica regulat

 

In general, pisicile sunt animale care mananca de mai multe ori pe zi, mai ales cand sunt mici. Dandu-i de fiecare data mancare, aceasta va invata ca poate avea incredere in tine. Din aceasta cauza nu este indicat sa-i lasi mancare la discretie deoarece aceasta va deveni independenta. Observa care sunt intervalele orare la care pisica mananca si de fiecare data cand se apropie ora mesei mergi impreuna cu aceasta la vasul de mancare. Pune mancare in vas, atat cat sa manance o singura data.

Orele mesei pot creste increderea pisicii in tine si nu va dura mult pana cand aceasta va incepe sa toarca si sa se alinte pe langa tine atunci cand ii este foame. Pisicile vor interpreta acest gest ca fiind similar cu cel pe care-l facea pisica-mama, cand venea inapoi la cuib si ii aducea mancare.

 

5 Obisnuieste-o cu sunetele din casa

 

Multe pisici se pot speria de anumite zgomote pe care nu le-au mai auzit pana in prezent. De asemenea, sunetele produse de televizor, calculator sau aparatul de radio pot fi suparatoare pentru pisica daca volumul este dat prea tare. Nu uita ca aceastea aude mult mai bine decat tine. Asadar, daca utilizezi unul dintre aceste aparate da volumul incet, cel putin pana cand pisica se va imblanzi si nu se va mai speria de orice zgomot.

Aspiratorul este o alta sursa care sperie majoritatea pisicilor, chiar si pe cele foarte blande. De aceea este indicat ca atunci cand faci curatenie si vrei sa dai cu aspiratorul sa duci pisica intr-o alta incapere. Nu incerca sa te apropii cu aspiratorul de ea, deoarece o vei speria si mai tare.

 

6 Permite-i accesul in diferite incaperi

 

Chiar daca in primele zile ai restrictionat accesul pisicii in casa pentru a se acomoda mai usor, permite-i treptat accesul in intreaga locuinta. Pentru a se simti confortabil lasa pisica sa cerceteze toate camerele. In felul acesta se va familiariza cu casa mult mai usor si te poate vedea daca te afli intr-o alta incapere. Odata ce aceasta se va obisnui cu prezenta ta va dori sa stea cu tine in permanenta.

 

7 Prezint-o musafirilor

 

Nu inchide pisica in alta camera atunci cand ai musafiri, decat in cazul in care stii ca acestia sunt alergici la animale sau in cazul in care vin in vizita cu copii mici. Este foarte important ca pisica a se obisnuiasca de cand este mica cu prezenta oamenilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului