Animale de companie

#iepuri #igiena #imbaiere #animale #rozatoare

Cum sa-i faci baie unui iepure

Desi iepurii nu necesita spalari periodice, exista momente in care acestia se murdaresc foarte tare (de noroi, mancare) sau blana prinde un aspect gras si necesita spalati. De regula spalarea unui iepure nu este necesar sa se faca mai des de doua, trei ori pe an, deoarece iepurele este foarte atent cu propria igiena, acordand mult timp ingrijirii personale.

 

1 Pregateste-l pentru imbaiere

 

Alegere locul potrivit. In functie de marimea iepurelui tau, il poti imbaia atat intr -o cadita speciala pentru copii (pe care nu o mai folosesti) cat si in cada . Este indicat sa folosesti cada, deoarece iepurele poate incerca sa evadeze, imprastiind apa peste tot .

Cere ajutorul unei alte persoane. Nu toti iepurii adora sa fie imbaiati. Daca iepurele tau se numara printre cei carora nu le place apa sau pur si simplu te afli la prima imbaiere si nu stii cum va reactiona, este indicat sa ceri ajutorul unei alte persoane care sa-l tina in timp ce tu il speli.

Pregateste cada. Aseaza in cada un prosop sau o bucata de material textil. In acest fel vei evita ca iepurele sa alunece si intre in panica.

Ia langa tine obiectele necesare. Inainte de a pune animalul in cada, ia langa tine toate obiectele necesare: samponul, prosopul, etc. Este foarte important sa le ai la indemana, pentru a nu lasa iepurele singur in cada; acesta poate sari pentru a incerca sa evadeze.

Umple cada cu apa. Umple cada cu apa in functie de inaltimea animalului, astfel incat sa-i ajunga pana la burta. Temperatura apei trebuie sa fie potrivita (in jur de 32-36oC). Pentru a te asigura ca apa nu este prea firbinte sau prea rece, utilizeaza „metoda cotului” foarte cunoscuta atunci cand vine vorba de imbaierea bebelusului . Atunci cand introduci cotul in apa, trebuie sa o simti calduta si nicidecum rece sau fierbinte. O alta metoda, mult mai utila, este folosirea unui termometru special pentru apa.

 

2 Imbaiaza iepurele

 

Cand toate pregatirile au fost facute, ia iepurele si pune-l incet in cada. Este posibil ca atunci cand va simti apa sa se sperie. Mangaie-l si vorbeste-i pe-un ton calm pentru a se linisti.

Cu ajutorul mainilor uda blana iepurelui, avand grija sa nu ii intre apa in ochi sau in urechi. De asemenea, poti folosi un pahar de plastic pentru a-l uda sau chiar dusul cu un debit minim de apa.

Toarna pe blanita iepurelui putin sampon special pentru animalele mici sau pentru pisici cu pielea sensibila si intinde-l pe intreaga suprafata a banitei, masand usor pielea. Nu este indicat sa-i dai iepurelui cu sampon in zona capului, deoarece ii poate intra foarte usor in ochi. In aceasta zona iepurele se va spala numai cu apa curata.

Clateste blana animalului foarte bine inainte de a-l scoate din cada. Pentru acest proces poti folsi dusul, insa da-l la un volum mediu spre mic si potriveste apa la o temperatura adecvata. Cand ti se pare ca blana este curata asigura-te ca nu mai exista urme de sampon, masand din loc in loc blana iepurelui. In cazul in care aceasta nu face spuma poti scoate iepurele din cada, in caz contrar insa, continua sa-l clatesti pana ce elimini orice alta urma de sampon.

3 Usuca-i blanita

 

Scoate iepurele intr-un prosop curat, din bumbac, care absoarbe foarte bine apa. Maseaza animalul cu ajutorul prosopului pentru a absorbi surplusul de apa din blanita acestuia.

In cazul in care prosopul s-a udat foarte mult este indicat sa folosesti inca un prosop pentru a-l sterge. In caz contrar, dupa ce ii vei da drumul iepurele se va scutura de surplusul de apa stropind intreaga incapere in care se afla.

In cazul in care stai la curte, nu lasa animalul afara, pana cand blanita acestuia nu se usuca complet. Astfel vei evita ca animalul sa se aseze in praf sau pe pamant si sa se murdareasca iar.

Dupa ce iepurele s-a uscat, este necesar sa-i piepteni blanita pentru a descurca eventualele fire de par incalcite si pentru ca blanita sa aiba un aspect mai placut.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea