Animale de companie

#alimentatie sanatoasa #caine #alimentatie caine

Cum sa-i asiguri cainelui tau o alimentatie sanatoasa, potrivit medicilor veterinari

 

Esti ceea ce mananci nu se aplica doar pentru oameni, fiind valabil si pentru cainele tau. La urma urmei, o dieta de calitate este esentiala pentru a-ti ajuta cainele sa traiasca cat mai mult si sa fie sanatos. Iata cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont atunci cand alegi hrana pentru cainele tau.
 

Nu exista o dieta unica pentru toti cainii

In timp ce unii caini se descurca foarte bine cu o dieta pe baza de plante, altii au nevoie de carne. Dietele pentru caini sunt extrem de individualizate si trebuie atentie la modul in care iti hranesti animalul de comapnie.

 

Evalueaza hrana cainelui in functie de nutrienti si nu in functie de ingrediente

In timp ce unii oameni cred ca dieta bazata pe carne este cea mai buna pentru cainele lor, altii sunt convinsi ca, dimpotriva, cea bazata pe plante este mai sanatoasa. Acest lucru este in regula, atat timp cat te-ai asigurat ca alimentele alese sunt adecvate din punct de vedere nutritional. Dietele bazate pe cruditati, insa, pot provoca insuficiente nutritionale la caini.

 

Dieta pe baza de plante are un impact mai mic asupra mediului

Studiile au aratat ca hrana pe baza de carne pentru caini si pisici creste impactul asupra mediului cu 25%, in timp ce agricultura pentru animale este responsabila de numai 14.5% din emisiile totale de gaze cu efect de sera. Iata un motiv pentru a trece cainele tau pe o dieta pe baza de plante.

 

Alimentele procesate nu sunt sanatoase pentru caini

Hrana puternic procesata este la fel de proasta, atat pentru caini cat si pentru oameni. Alimentele care au fost gatite la caldura foarte mare sau au fost supuse unui proces de extrudare, nu vor oferi niciodata aceiasi nutrienti ca alimentele proaspete. Exact ca si in cazul oamenilor, atunci cand cainii consuma alimente procesate se observa o crestere a inflamatiei cronice cum ar fi artrita, cresterea cronica a enzimelor hepatice, tiroida imuna, boala inflamatorie a intestinului, etc.

 

Hrana umeda este mai hranitoare decat cea uscata

Desi este mai usor de servit, hrana uscata nu este la fel de hranitoare ca cea umeda. Alimentele umede cum sunt conservele pentru caini, sunt mai potrivite si mai hranitoare, ele continand mai multe proteine si umiditate, adica exact ceea ce este necesar unui caine.

 

Nu ii oferiti cereale in cantitati mari

Medicii veterinari recomanda hranirea cainilor cu o dieta cu un continut scazut de cereale. Acestea sunt carbohidrati cu aport mare de calorii si duc la cresterea in greutate. Totodata, ele contin si fibre care imbunatatesc sanatatea florei intestinale si stimuleaza sistemul imunitar al cainelui. Deci, ofera-i cainelui tau cereale, dar in cantitati mici.

 

Completeaza mancarea uscata astfel incat sa devina mai hranitoare

Daca oferirea hranei uscate este mai convenabila pentru tine decat conservele, nu este nici o problema atat timp cat vei adauga legume proaspete si fructe in dieta cainelui tau. Atentie, insa, ceapa, citricele, avocado si strugurii sunt toxice pentru caini, deci trebuie evitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea