Animale de companie

#canari #pasari #animale

Cum sa hranesti corect un canar

Pentru a avea mereu o pasare sanatoasa si vesela, este necesar sa ii asiguri o dieta adecvata, bazata in special pe seminte, dar si pe fructe si legume proaspete.

 

1 Seminte

 

Dieta de baza a canarilor este formata dintr-un mix special de seminte pe care il poti gasi in orice Pet Shop. Aceste seminte sunt mai mici decat cele pentru papagali sau alte pasari mai mari, asadar alege doar seminte speciale. Nu uita sa-i lasi in permanenta seminte la dispozitie.

In magazinele specializate, mai poti gasi si seminte cu vitamine sau minerale pe care i le poti da, insa numai in cantitati mici, respectand indicatiile de pe ambalaj. Este indicat sa-i dai aceste seminte in perioada de naparlire , pentru prevenirea racelilor sau in timpul acestora (deoarece cresc imunitatea) dar si in sezonul rece cand pasarea consuma mai putine fructe si legume proaspete.

 

2 Fructe si legume

 

Este necesar sa ii dai canarului legume si/sau fructe cel putin o data pe saptamana, preferabil chiar zilnic.

Pasarea se va bucura sa manance bucatele de mar, banana, portocala, para, piersica, capsuna, castravete, dovlecel, morcov, porumb proaspat, broccoli fiert, salata verde, frunze crude de spanac, frunze sau flori de papadie etc.

Mixurile de salata nepreparata din supermarket care contin numai legume (morcovi, salata verde, telina, etc) sunt, de asemenea bune pentru el. Asigura-te insa ca sunt foarte bine spalate.

Fructele si legumele trebuie tinute mai mult timp sub un jet de apa rece, deoarece canarii sunt foarte sensibili la chimicalele cu care aceste plantele sunt stropite.

Ca orice animal de companie si canarul are o serie de alimente care ii sunt interzise, deoarece sunt toxice pentru el:

  • Avocado;
  • Dulciuri;
  • Produse care contin cofeina;
  • Alcool;
  • Mancaruri gatite.
Atentie! Pune-i mancarea doar in vasele speciale si evita sa ajunga pe podeaua coliviei.

Nu uita sa indepartezi orice ramasita de fructe sau legume pe care pasarea nu le-a mancat, dupa aproximativ doua ore. Daca le lasi in colivie, pe acestea poate aparea mucegaiul sau se pot dezvolta bacterii, care ii pot face rau canarului.

 

3 Proteine

 

Pasarea mai are nevoie si de proteine. In libertate, canarii manca si musculite mici. Deoarece pasarea sta in colivie, nu va putea fi hranita cu insecte fiindca vor evada si le vei gasi pretutindeni prin casa. Pentru a-i asigura insa sursa zilnica de proteine ii poti da ou fiert foarte tare.

Inainte de a-i da oul, paseaza-l foarte bine cu o furculita si amesteca albusul si galbenusul. Mai poti adauga peste ou si cartof fiert foarte bine, insa fara sare.

In Pet Shop poti gasi praf de ou uscat. Inainte de administrare, acesta se amesteca cu putina apa.

 

4 Calciu

 

Calciul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia canarului. Pentru a-i asigura sursa zilnica de calciu poti cumpara din magazinele specializate un os de sepia . De asemenea, ii mai poti oferi coji de oua foarte bine curatate si sterilizate.

Pentru a steriliza coaja de ou ai nevoie de un vas cu putina apa. Pune-l pe foc si asteapta pana cand apa incepe sa clocoteasca. Pune apoi coaja de ou in apa si las-o 1-2 minute. Scoate coaja si asteapta sa se usuce si sa se raceasca inainte de a i-o da.

 

5 Apa

 

Pasarea trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata la dispozitie. Schimba-i apa cel putin o data pe zi in perioada rece si de cel putin 2 ori pe zi in timpul verii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea