Animale de companie

#hrana #iepure #rozatoare #animal #alimente

Cum sa hranesti corect iepurele

O alimentatie necorespunzatoare poate avea efecte negative asupra iepurelui, producandu-i grave probleme de sanatate. In general iepurii mananca mult mai mult decat au nevoie si, de asemenea, cei crescuti in casa pot manca tot felul de lucruri care pentru ei nu sunt sanatoase.



Pentru a te bucura cat mai mult de el, invata sa-l hranesti sanatos, dandu-i numai alimentele care ii sunt permise, in cantitatile indicate de medicul veterinar. Acestea difera in functie de rasa, varsta si greutatea pe care o are animalul.

 

1 Ce ii poti da sa manance

 

Un iepure are nevoie de o hrana bogata in vitamine, proteine, calciu si minerale. Pentru a avea un animal sanatos si vioi asigura-i o hrana cat mai variata si proaspata.

Hrana de baza a iepurelui este alcatuita din fructe si legume, insa ii poti da si hrana uscata, pe care o gasesti la orice Pet Shop. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, avand producatori diferiti. Intereseaza-te mai intai care dintre ele contine mai multi nutrienti si este mai sanatoasa. Ai grija ca aceasta sa fie compusa in special din: amestec de seminte, fructe uscate, verdeata, minerale si uleiuri nutritive si sa nu aiba coloranti alimentari.

Chiar daca ii dai si hrana uscata, nu uita insa ca fructele si legumele nu trebuie sa-i lipseasca din alimentatie. Iata un tabel cu alimentele pe care i le poti da:

 

Fructe
Legume

Mere
Pere
Banane (doar ocazional)
Pepene galben
Capsuni
Mure
Portocale (fara coaja)
Papaya
Piersici
Ananas

Morcovi
Salata
Patrunjel
Broccoli
Andive
Spanac
Frunze de mustar si/sau de papadie
Laptuci
Telina
Sfecla (frunze sau radacini)
Gulie
Castravete
Dovleac si/sau dovlecel

 

 

Pe langa acestea iepurele mai are nevoie si de o cantitate zilnica de trifoi, lucerna si fan. Fanul ii ajuta la digestie si nu lasa sa se formeze ghemotoace de par in stomac.

Il mai poti rasfata din cand in cand cu ramurele si frunze prospete. Acestea ajuta la tocirea si mentinerea dintilor. Preferatele lor sunt ramurelele de mar.

Alte alimente pe care i le poti introduce ocazional in alimentatie sunt: pastele fainoase, painea si fulgii de cereale. Insa ai grija sa i le dai in cantitati foarte mici si nu mai mult de o data, maxim de doua ori pe saptamana.

In perioada de iarna, cand nu se mai gasesc destule fructe si legume, ii poti da suplimente naturale, insa numai la recomandarea medicului veterinar, deoarece in cantitati prea mari ii pot face rau.

 

2 Alimente interzise

 

Ca orice animal si iepurelui ii sunt interzise dulciurile, mancarurile gatite, biscuitii, painea sarata, alimentele care contin alcool, grasimi, sare si alte condimente.

De asemenea, nu este indicat sa-i dai conopida, varza, crengute de cires, piersici, cais sau prun, deoarece sunt toxice pentru el si ii poti pune viata in pericol.

 

3 Care este cantitatea necesara de hrana

 

Cantitatea de hrana necesara difera de la un iepure la altul. Ca si oamenii, unii dintre ei mananca mai putin, iar altii mai mult. In medie un iepure trebuie sa manance un castronel de legume si fructe pe zi si un sfert de cana cu hrana uscata.

Trebuie sa aibă fan in permanenta, la discretie. Iar cu crengutele se poate delecta o data la 4-5 zile.

Inainte de a-i da crengutele de pom, fructele sau legumele, spala-le bine pentru ca acestea sunt stropite si ii pot face rau.

 

4 Asigura-i apa proaspata zilnic

 

Iepurele are in permanenta nevoie de apa proaspata. Chiar daca ti se pare ca acesta bea foarte putina, apa nu trebuie sa ramana de la o zi la alta in bol. Schimba apa cel putin odata pe zi in sezonul rece si de cel putin doua ori pe zi in sezonul cald.

In cazul in care animalul sta in curte, apa va trebui schimbata mai des, deoarece soarele o incalzeste rapid.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea