Pasarile calatoare dar si cele care raman peste iarna in tara (porumbei, gugustuci, vrabii etc) incep sa-si construiasca cuiburi, in care sa-si creasca puisorii. Multe dintre acestea aleg sa stea pe langa casa omului, facandu-si cuib in copacii din curte, sub streasina sau chiar in podul casei. Chiar si balcoanele blocurilor sunt vizate de catre unele pasari.
Multe dintre acestea nu contenesc sa ne incante in fiecare dimineata cu trilurile lor, in special in perioada de imperechere, cand sunt in cautarea unui partener. Odata cu inceperea perioadei de incubatie si pana toamna cand puii vor putea sa-si poarte singuri de grija, parintii vor fi tot timpul pe drumuri in cautarea hranei.
Daca iubesti natura si iti place sa ai casa inconjurata de pasari in fiecare an, ajuata-le sa se simta bine si protejate in curtea ta si cu siguranta multe dintre ele vor reveni si anul viitor la tine. Iata cateva trucuri cu care sa le atragi si sfatui despre ingrijirea lor.
1 Ce pasari poti intalni pe langa casa ta?
Vrabiile
Acestea sunt intalnite aproape oriunde. Ele prefera sa stea pe langa casa omului de unde isi procura hrana. De asemenea, aceste mici vietuitoare aleg sa-si construiasca cuibul intre crapaturile dintre zidurile casei sau ale cladirilor dar si in copaci ori tufisuri. Cuibul este folosit doar de 2 vrabii si puii acestora. Iarna, vrabiile se aduna in stoluri si petrec timpul mai mult in copaci, pentru ca in primavara sa revina la vechiul cuib. Vrabiile se hranesc cu insecte dar si cu graunte sau firimituri.
Randunele
Randunelele aleg sa-siconstruiasca habitatul in preajma apelor, deoarece aici gasesc sursa necesara de hrana (insecte). De asemenea, nu isi contruiesc cuiburile in zone cu desisuri mari, ele avand nevoie de spatii deschise in care sa zboare.
Cuiburile acestora pot fi intalnite sub streasinile caselor, in poduri, garaje si uneori chiar in interiorul casei, daca exista o deschidere permanenta spre exterior. In cazul in care cuibul acestora nu este distrus peste iarna, ele se vor intoarce in acelasi loc.
Gugustuci
La fel ca porumbeii, gugustucii isi aleg perechea o singura data in viata. Primavara, cei doi sunt in cautarea unor locuri in care sa-si faca cuib. Cuiburile lor pot fi intalnite in copacii, pe streasina casei sau chiar in anumite balcoane ale blocurilor.
Porumbei
Porumbeii salbatici isi construiesc cuiburi in special in copaci sau pe cornisele caselor. Acestia se hranesc cu fructe, legume si diverse seminte.
Porumbeii domestici in schimb, pot doar sa-ti viziteze locuinta. Acestia zboara in stoluri si pot fi intalniti oriunde exista un crescator de porumbei. Porumbeii domestici se intorc intotdeauna la crescator, unde au mancare si custi special contruite pentru ei.
Alte pasari care pot fi intalnite pe langa casa ta:
- Pasari rapitoare – In special cucuvele si soimi, care isi construiesc cuib in scorburile copacilor.
- Berze – Acestea isi pot construi cuiburile pe cosurile caselor, pe stalpii de iluminat sau in copaci din apropierea caselor. Prefera locurile din apropierea raurilor sau lacurilor, unde isi gasesc principala sursa de hrana (pesti si broaste).
- Ciocanitori - Isi fac cuiburi in scorburile copacilor.
2 Cum poti avea grija de ele?
Amplaseaza casute
Din magazinele de bricolaj poti cumpara casute speciale pentru pasarile salbatice. De asemenea, acestea pot fi confectionate foarte usor de tine.
Alege tipul de casuta in functie de locul in care vrei s-o amplasezi si in functie de marimea pasarilor pe care vrei sa le „cazezi”. Astfel, pentru pasari mici, precum vrabiile, este suficienta o casuta cu latura de 20 de cm. In schimb pentru pasari mari precum gugustucii sau porumbeii, ai nevoie de o casuta cu latura de minim 30 cm. Gaura de intrare trebuie sa fie de aproximativ 15 cm in diametru.
De asemenea, gandeste-te foarte bine unde doresti sa amplasezi casuta inainte de a o cumpara. Daca vrei s-o agati in copacul din fata casei, achizitioneaza o casuta cu agatatoare. Casutele cu picior pot fi amplasate oriunde in curte. Ai grija insa ca acestea sa fie bine ancorate pentru a rezista vanturilor violente din timpul iernii sau furtunilor din timpul verii.
Protejaza cuiburile
Unele pasari, cum sunt randunelele, isi construiesc singure cuibul si nu vor sta niciodata in casute speciale. Fiind pasari calatoare, acestea pasaresc cuibul toamna, insa primavara urmatoare cand vor reveni in tara se vor intoarce in acelasi loc. Asadar nu le darama cuibul dupa plecare, daca doresti ca acestea sa revina si anul urmator.
Hraneste pasarile
Pasarile salbatice isi procura singure hrana. Majoritatea se hranesc cu seminte, pe care le gasesc prin iarba si insecte.
Pentru pasarile care se hranesc cu plante si resturi de mancare poti pune in preajma casutei lor firimituri de paine sau seminte. Semintele pot fi achizitionate de la Pet-Shop. Poti cumpara doar mei pentru papagali sau mix de seminte pentru pasari mici, precum: canari , zebre australiene , perusi sau nimfe. De asemenea, daca nu ai posibilitatea sa apelezi la Pet-Shop-uri le poti da grau, orz, ovaz, mei, seminte de dovleac sau floarea-soarelui si porumb. Acestea vor fi bucuroase si daca le dai malai sau firimituri de paine.
De asemenea, poti apela la cumpararea unei hranitoare speciale pentru pasarile de exterior. Acestea pot fi gasite la magazinele de bricolaj sau in unele Pet-Shop-uri.
Lasa-le apa proaspata la dispozitie
La fel ca toate animalele, pasarile au nevoie sa bea apa. Lasa-le la dispozitie un vas cu apa proaspata, pe care sa o schimbi periodic.
Este indicat sa amplasezi vasul la umbra unui copac pentru a evita supraincalzirea apei. Schimba apa zilnic, pentru a nu se dezvolta depuneri de alge si microbi pe peretii vasului. De asemenea, este indicat sa speli vasul cel putin odata pe saptamana.
Elimina factorii stresanti
Exista anumiti factori stresanti, care pot indeparta sau pot stresa pasarile. Cei mai des intalniti factori de stres sunt:
-
Iluminatul nocturn
Lumina lasata aprinsa pe timpul noptii in curte, poate avea influente negative asupra pasarii, cu atat mai mult cu cat aceasta se afla in apropierea cuibului. De asemenea, lumina poate constitui un adevarat pericol pentru aceasta.
Se stie ca sursele externe de lumina atrag insectele nocturne. Daca lumina este suficient de puternica incat pasarea sa le poata vedea, va fi tentata sa paraseasca cuibul pentru a le vana, devenind la randul ei un posibil vanat pentru pasarile rapitoare sau pentru alte animale, in cazul in care aceasta nu mai reuseste sa ajunga inapoi la cuib.
Asadar, daca nu doresti sa renunti la iluminarea curtii, opteaza pentru becuri sau neoane care au o putere slaba si plaseaza casutele speciale cat mai departe de aceste surse de lumina.
-
Zgomote puternice
Zgomotele sunt o alta sursa de stres pentru pasari. Aminteste-ti ca acestea aud mult mai bine decat tine, iar un zgomot care pentru tine este puternic, pe ele le poate speria sau asurzi. Asadar, incearca sa nu asculti muzica la nivel maxim, in apropierea unui cuib. De asemenea, nu da drumul tare casetofonului cand te afli in curte si nu amplasa cusca cainelui in apropierea cuibului.
-
Pisicile
Pisicile sunt vanatori foarte iscusiti, care ataca vrabiile, randunele sau alte pasari mici. Daca ai o pisica, nu o lasa nesupravegheata in curte sau restrictioneaza-i accesul in locul in care pasarile se hranesc sau in locurile in care se afla cuiburile acestora.