Animale de companie

#acvariu #pesti #pesti de acvariu

Cum sa eviti intoxicarea pestilor de acvariu

Amoniacul este o substanta secretata in mod natural de metabolismul pestilor, care ajunge in apa. In mediul natural, acest lucru nu constituie o problema, deoarece curentii de apa ajuta la diluarea amoniacului, creand astfel un mediu sigur pentru pesti.

Cu toate acestea, in acvarii nivelul amoniacului poate creste foarte mult devenind toxic pentru pesti. Acest lucru este cu atat mai periculos cu cat acvariul este mai mic. De asemenea, nivelul amoniacului creste mult mai rapid intr-un acvariu care contine carasi aurii.

Carasii aurii sunt unii dintre cei mai greu de ingrijit pesti de apa dulce , deoarece fac foarte multa mizerie. Din aceasta cauza sunt mult mai predispusi intoxicarii cu amoniac . Cu toate acestea, toti pestii de acvariu sunt supusi acestui pericol.

 

1 Care sunt cauzele cresterii nivelului de amoniac

 

Cele mai frecvente cauze ale cresterii nivelului de amoniac din apa sunt provocate de ingrijirea necorespunzatoare a acvariului. Totodata, apa schimbata foarte rar sau in cantitati foarte mici, poate duce la intoxicarea pestilor cu amoniac.

Alte motive ale intoxicarii cu amoniac sunt:

  • suprapopularea acvariului cu pesti;
  • introducerea unui numar mai mare de pesti in acelasi timp in acvariu. Popularea acvariului cu pesti este bine sa se faca treptat, pentru a preveni acest pericol.

 

2 Cum iti dai seama daca pestii sunt intoxicati cu amoniac

 

Nivelul intoxicarii difera in functie de specia de pesti, de marime dar si metabolismul acestora. Metabolismul pestilor este mult mai rapid intr-un mediu cu temperaturi ridicate , decat intr-un mediu cu temperaturi joase, ceea ce permite toxinelor sa actioneze mai rapid.

Substantele toxice intra in contact cu pestii in special prin intermediul branhiilor, dar si prin piele. Din aceasta cauza toxinele actioneaza rapid asupra organismului pestelui. Primele simptome sunt de letargie, acestea fiind urmate de pierderea apetitului, tendinta pestilor de a sta in partea de jos a acvariului (vizibila in special la pestii de suprafata), inflamarea branhiilor, inflamarea ochilor si in cazuri grave moartea.

 

3 Cum poti vindeca pestii

 

Nu exista medicamente sau substante speciale care sa vindece pestii de intoxicarea cu amoniac. Pentru a preveni insa ca intoxicarea sa se agraveze si totodata, pentru ca pestii sa-si revina (in cazul in care nu se afla intr-un stadiu foarte avansat al intoxicarii) este foarte important sa schimbi imediat apa din acvariu. Aceasta nu se va schimba in totalitate ci in proprotie de 30-50%. Verifica a doua zi starea pestilor si inlocuieste din nou apa in proprotie de 20-30%. Repeta procedeul zilnic pana in momentul in care observi ca pestii si-au revenit complet.

Este foarte important sa achizitionezi un instrument special de masurare a nivelului amoniacului. In cazul in care acesta creste cu mai mult de 1 ppm (parti per milion) se impune schimbarea apei, pana cand nivelul acesteia ajunge la normal.

De asemena, nu uita ca atunci cand cureti acvariul sa cureti si accesoriile din acesta (plantele din plastic, decoratiuni etc). In cazul in care in acvariu ai plante naturale, indeparteaza-le imediat ce observi ca parti din acestea sunt moarte. Acestea pot „ajuta” la cresterea nivelului amoniacului din apa.

Un alt criteriu care ajuta la scaderea nivelului amoniacului este reducerea hranirii pestilor.

 

4 Cum sa previi intoxicarea cu amoniac

 

Prevenirea intoxicarii cu amoniac a pestilor de acvariu se poate face cu usurinta. Trebuie sa tii cont doar de cateva lucruri importante:

  •  populeaza acvariile treptat cu pesti;
  •  nu hrani pestii excesiv si indeparteaza imediat restuile de mancare ramase;
  •  schimba apa regulat;
  •  monitorizeaza in permanenta nivelul amoniacului din apa, pentru a depista aceasta problema in timp util;
  • evita suprapopularea acvariului cu pesti;
  • de fiecare data cand unul sau mai multi pesti prezinta unul dintre simptomele enumerate mai sus verifica nivelul amoniacului din apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului