Animale de companie

#caini #lesa #dresaj #plimbare #animale

Cum sa dresezi cainele sa mearga in lesa


Invatand cainele sa mearga in lesa , nu numai ca vei avea control deplin asupra lui, dar in acelasi timp il vei putea feri de accidente. Un catel care nu merge in lesa, se poate speria si poate sari in fata masinilor, se poate bate cu alti caini sau se poate pierde.


Cel mai indicat este sa incepi aceste antrenamente cand animalul este inca mic, deoarece ii va fi mult mai usor sa se obisnuiasca, in timp ce un caine adult se va obisnui mai greu cu lesa. Iata cativa pasi pe care ii poti urma pentru a-l dresa sa mearga in lesa.


1 Masoara gatul catelului pentru a-i lua o lesa potrivita ca dimensiune. Asigura-te ca zgarda este confectionata dintr-un material dur, care sa nu se rupa sau pe care cainele sa nu o poata roade.
Cand ii pui zgarda ai grija sa nu ii fie nici prea larga, nici prea stransa. Daca este prea stransa, cainele se poate sugruma sau rani, iar in cazul in care este larga, exista posibilitatea sa poata scapa.
2 Este indicat sa porniti la plimbare din pozitia „sezi”, cainele stand in stanga sau in dreapta ta.

Cand esti gata de plecare spune-i cainelui „Hai afara” sau o alta comanda pe care o folosesti de fiecare data cand il scoti la plimbare. Ai grija insa, sa folosesti intotdeauna aceeasi comanda.

La inceput, din cauza presiunii lesei, animalul poate fi tentat sa te traga in directia opusa fata de cea in care vrei tu sa mergi, cu scopul de a se elibera. Indiferent de directia in care cainele vrea sa mearga, opreste-te si tine lesa ferm, pentru a nu se putea duce in directia respectiva. Nu il trage niciodata spre tine cu forta.

Un alt motiv pentru care acesta poate sa forteze lesa este sa te faca sa mergi mai repede. Daca te opresti, catelul nu va obtine ceea ce isi doreste, ci contrariul. Astfel cainele va intelege ca tu esti cel care decide cat de repede vei merge si in ce directii.

Opteaza in primele zile pentru o plimbare normala. Daca vei fugi sau vei face jogging, nu vei reusi decat sa incurajezi catelul sa traga cu putere de lesa pentru a alerga.
3 Daca ai o lesa retractabila blocheaz-o la primele plimbari, pentru ca patrupedul sa se obisnuiasca sa mearga pe langa tine. Dupa cateva zile, cand observi ca s-a obisnuit sa mearga in lesa, o poti debloca, pentru ca animalul sa poata merge unde doreste, fara a-l pierde de sub control.

Daca va dori sa mearga intr-o anumita directie iar tu in alta, mergi inainte si lasa-l sa se duca in directia dorita. Cand nu va mai avea cum sa inainteze, se va intoarce la tine. Odata ce a ajuns in dreptul tau da-i o recompensa si lauda-l.

De asemenea, este important ca atunci cand animalul merge linistit si il surprinzi ca isi intoarce capul pentru a se uita la tine, sa-l lauzi. La fiecare trei sau patru repetari ii poti da o recompensa.


Tips&Tricks

  • Obisnuieste cainele treptat cu plimbatul in lesa. Daca plimbarea va dura prea mult acesta se va plictisi. Alege pentru acest scop un loc special amenajat, unde ii poti da drumul sa alerge din cand in cand, fara teama de a se accidenta.
  • Pune-i lesa de fiecare data cand il scoti afara, fara exceptii pentru a se obisnui mai rapid cu aceasta.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea