Animale de companie

#colivie #pasari #ingrijire

Cum sa cureti colivia unei pasari

Detinerea unei pasari aduce dupa sine si responsabilitati. Una dintre cele mai mari responsabilitati pe care le ai este intretinerea curateniei coliviei. Mentinerea curateneiei coliviei este importanta atat pentru sanatatea pasarii cat si pentru a celor din jur. Pentru a face acest lucru insa este important sa cunosti cateva notiuni de baza.

 

Curatarea coliviei unei pasari implica respectarea anumitor reguli si totodata, luarea unor masuri de precautie impotriva acumularii de germeni si virusi care pot duce la imbolnavirea pasarii. Cea mai buna modalitate de a mentine curatenia coliviei este sa-ti creezi un program pe care sa-l respecti intocmai.

 

1 Curatenia zilnica

 

Majoritatea coliviilor sunt dotate cu o tavita care poate fi foarte usor de scos, fara a exista pericolul ca pasarea sa evadeze. Aseaza pe aceasta o bucata de hartie. In acest fel, vei evita ca excrementele pasarii sa ajunga pe tavita de unde vor fi indepartate cu greu. Este indicat sa eviti hartiile provenite din diverse reviste sau ziare, deoarece exista pericolul ca pasarea sa roada hartia, intoxicandu-se cu cerneala tipografica.

Schimba zilnic hartia deoarece pasarea o va murdari rapid.

Curata-i zilnic bolurile de apa si de mancare . Acestea sunt principalele locuri in care microbii se pot dezvolta in voie. Asadar, de fiecare data cand schimbi apa sau ii dai mancare pasarii nu uita sa speli recipientele cu apa curata.

Indeparteaza resturile de mancare umeda din cusca imediat ce pasarea a terminat de mancat. Bucatile de fructe sau legume oferite pasarii pot atrage foarte usor diferite insecte precum furnici. De asemenea, daca acestea raman in cusca pentru o perioada indelungata de timp, se pot altera, existand pericolul ca pasarea sa se imbolnaveasca.

 

2 Curatenia saptamanala

 

O data pe saptamana spala cu atentie tavita coliviei astfel incat sa indepartezi murdaria care a ajuns pe aceasta. In cazul in care tavita nu este curatata, in aceasta se vor dezvolta multi microbi care pot fi daunatori atat pentru pasare cat si pentru tine. De asemenea, este important sa cureti saptamanal atat betele pe care pasarea sta, cat si jucariile acesteia.

Priveste cu atentie colivia pasarii. Daca observi mizerie depusa in alte zone (de exemplu pe gratii) curat-o imediat cu ajutorul unei carpe curate, inmuiata in prealabil in apa calda.

 

3 Dezinfectarea periodica

 

O data la o luna, maxim doua este necesar sa dezinfectezi colivia pasarii.

Pentru a face acest lucru este important ca ininte sa lasi pasarea libera prin casa sau sa-i gasesti o locuinta provizorie. Pe perioada curatarii coliviei o poti pune sub o cutie de carton incapatoare. Ai grija ca inainte sa gauresti cutia din loc in loc pentru ca aerul sa poata circula.

Realizeaza o solutie de curatat amestecand clor cu apa in proportie de 1:4. Folosind o carpa curata intinde aceasta solutie pe toata suprafata coliviei. Lasa substanta sa stea pe colivia pasarii timp de aproximativ 5 minute.

Clateste colivia cu apa curata din abundenta, pentru a te asigura ca nu a ramas nicio urma de clor pe aceasta.

Inainte de a pune pasarea inapoi in colivie asigura-te ca aceasta este uscata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului