Animale de companie

#caine #caini #dresaj

Cum sa convietuiesti cu mai multi caini

Convietuirea impreuna cu mai multi caini poate da dureri de cap stapanilor daca nu sunt respectate anumite reguli. Placerea de a trai impreuna depinde in primul rand de toleranta si gradul de socializare al animalelor dar si de instruirea practica a acestora. Iata cateva sfaturi de care este bine sa tii cont atunci cand te hotarasti sa adopti mai multi catei:


1 Respecta ierarhia


Cainele considera familia drept propria haita si urmeaza instinctiv legile care guverneaza intr-o haita. Astfel, in randul cainilor tai va exista aproape intotdeauna un mascul dominant, cel mai in varsta de regula.

Ierarhia in randul cainilor se stabileste prin interactiunea fizica a animalelor astfel ca este bine sa nu intervii atunci cand acestia se maraie sau se culca la pamant unul pe altul, in “joaca”. Nu indeparta cainele dominant si te apuca sa-I consolezi imediat pe ceilalti deoarece vei perturba procesul de ierarhizare.

Desigur, daca prietenul tau are un comportament agresiv fata de ceilalti trebuie sa iei masuri. La nevoie, poti apela la un specialist care iti va recomanda un program optim de reeducare a cainelui, asociat sau nu cu o medicatie antiagresiva.


2 Asigura-le spatiul necesar


Atunci cand amenajezi spatiile pentru caini este bine sa tii cont din nou de ierarhia din interiorul unei haite. Astfel, cainele dominant trebuie sa beneficieze de un loc de dormit cu o valoare sociala mai ridicata, respectiv sa fie mai aproape de stapani . Controlul vizual a tot ce se intampla imprejur este privilegiul sefului astfel ca locul de dormit sau cusca acestuia trebuie sa fie si „post bun de observatie”.

Daca apar conflicte incerca sa-i educi certandu-i pana cand se vor obisnui sa-si respecte fiecare spatiul personal. Nu lovi niciodata cainii pentru ca nu vei face decat sa ii stresezi, sa le crestu starea de teama si nesiguranta.


3 Mentine-le o stare buna de sanatate


Starea de sanatate este foarte importanta pentru adaptarea cainilor tai la viata in comun. De aceea este important sa nu neglijezi vizitele permanente la veterinar, dieta echilibrata si exercitiile fizice.
 

Citeste mai mult despre:
 


Este bine sa stii ca pot aparea conflicte intre cainii tai in momentul in care animalul dominant se imbolnaveste sau da vreun semn de slabiciune fizica. Este foarte posibil ca un alt mascul sa incerce sa-i ia locul. In aceste situatii cainele dominant poate sa experimenteze o stare trecatoare de agresivitate, expresie a faptului ca se simte amenintat si este foarte posibil sa reactioneze prin muscatura.

Desigur, aceste lucruri depind de gradul de socializare si toleranta al cainilor dar in momentul in care starea de conflict persista, este indicat sa-i izolezi pentru cateva zile, pana cand masculul dominant isi va reveni.
 

Citeste mai mult despre:
 


4 Educa-i


Patrupedele nu cunosc notiunile de "bine " si rau intrucat nu fac legatura intre fapte insa pot fi instruite. Atunci cand ai mai multi caini este foarte important sa existe o buna cooperare intre tine si restul membrilor familiei. Astfel, in momentul in care il certi sau pedepsesti pe unul dintre caini este indicat ca restul membrilor familiei tale sa aiba aceeasi pozitie.

Cainele pedepsit isi va cauta un „aliat” intre ceilalti stapani. Daca va primi mangaiere din partea lui nu va invata niciodata ca a facut ceva gresit.
 

Citeste mai multe despre:
 


5 Hraneste-i impreuna


Hraneste cainii in acelasi loc. Este bine sa incepi cu cel dominant daca acesta este mai impunator, pentru a evita aparitia unor mici conflicte. Daca se intampla ca acesta sa termine mai repede de mancat si sa se indrepte spre farfuriile celorlalti, indeparteaza-l.

Este posibil ca in momentul in care introduci un nou caine in familie sa apara o competitie intre ei care sa se manifeste si la masa. Astfel se paote intampla ca patrupedele sa manance mai repede si chiar sa fure mancare de la ceilalti. Este bine sa intervii in astfel de situatii pentru ca adesea cainii isi fac rau singuri si vor voma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea