Gestatia la pisici dureaza aproximativ 9 saptamani. Cu cateva zile inainte de nastere, pisica isi va cauta un loc retras si confortabil pentru puii sai sau, din contra, va sta in permanenta in preajma ta. Este important sa cunosti simptomele pe care pisica le manifesta inainte de nastere si sa te pregatesti din timp pentru fericitul eveniment.
Ultimele pregatiri
Fa-i pisicii un control veterinar
Este important ca in ultimele 2 saptamani de sarcina sa mergi cu pisica la un control veterinar pentru a te asigura ca atat mama cat si puii sunt bine. De asemenea, medicul iti va spune daca pisica poate sa nasca acasa sau va trebui sa o aduci la un cabinet medical pentru supraveghere de specialitate pe timpul nasterii.
Pregateste locul in care va naste
Inainte de a naste, pisica va cauta un loc sigur si confortabil in care sa stea impreuna cu noii nascuti. Este indicat sa-i pregatesti acest loc inca din primele saptamani de sarcina pentru a se familiariza cu el. Daca nu ai reusit inca
sa faci acest lucru, ar fi bine sa il pregatesti cat mai repede.
Ai nevoie de un patut special pentru animale (opteaza pentru unul destinat cainilor de talie mare, astfel incat atat mama cat si puii sa poata sta confortabil) sau de o cutie foarte incapatoare.
In cazul in care optezi pentru cutie, aseaza in ea un prosop mai vechi iar deasupra un cearceaf. Foloseste asternuturi calduroase si moi, pentru a-i atrage cat mai mult interesul.
In cazul in care cutia este foarte inalta si pisica nu poate intra si iesi singura din ea, decupeaza jumatate dintr-o latura a cutiei. Nu uita ca in partea de jos a cutiei sa lasi o inaltime de aproximativ 10 cm.
Pregateste pisica
Daca pisica-mama iti permite este indicat sa-i tunzi parul de pe burtica, astfel incat sa usurezi munca viitorilor pui de a ajunge la hrana. Nu obliga insa pisica sa stea sa o tunzi pe burta daca nu doreste. Fortarea acesteia poate duce la declansarea travaliului inainte de vreme si totodata, la aparitia complicatiilor la nastere.
Cel mai bun tratament pentru o pisica in aceasta situatie este grija si afectiunea ta. De cele mai multe ori pisicile se sperie atunci cand momentul nasterii se apropie, asa ca vor cere ajutorul stapanului. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa fii langa ea si sa ii acorzi confortul si increderea de care are nevoie. Evita sa o lasi singura, deoarece exista riscul ca aceasta sa incerce sa te urmeze, chiar daca travaliul a inceput deja.
Pregateste ustensilele necesare
In ultima saptamana de sarcina, asigura-te ca ai la indemana urmatoarele:
- un prosop de bumbac;
- prosoape de bucatarie de unica folosonta;
- apa calda;
- cearsafuri curate;
Semne ca pisica naste
Cu aproximativ 24 de ore inainte de nastere, comportamentul pisicii se schimba considerabil si vor aparea si semnele fizice care iti vor da de stire ca momentul cel mare a sosit. Iata schimbarile care ar trebui sa iti atraga atentia asupra pisicii tale:
- cauta cu insistenta un loc in care sa se ascunda;
- este mai afectuoasa cu tine sau cu un alt membru al familiei;
- se spala excesiv de mult, in special in zona vulvei;
- toarce si miorlaie insistent si pe un ton neobisnuit;
- temperatura coprului poate ajunge pana la 38.9oC;
- va refuza sa mai manance;
- pot aparea starile de voma;
- vei observa scurgeri de sange;
- pot fi vizibile contractiile.
Durata procesului de nastere
Primul pisoi ar trebui sa apara la aproximativ o ora dupa declansarea travaliului. Restul puilor vor aparea la un interval de minim 15 si maxim 60 de minute. In general, intregul proces de nastere dureaza 4 - 6 ore, insa poate diferi de la pisica la pisica, in functie de numarul puilor.
Cum se desfasoara nasterea
Multe pisici, in special cele de apartament, devin dependente de stapan, mai ales daca se afla la prima nastere. Unele ajung chiar sa recurga la intarzierea nasterii daca stapanul nu este acasa. Din aceasta cauza este important ca in perioada in care stii ca urmeaza sa nasca sa fii alaturi de ea in permanenta. Vorbeste-i pe un ton calm si incearca sa o lauzi dupa nasterea fiecarui pui. Vei vedea ca va incerca sa interactioneze cu tine, intrebandu-te parca „ce mi se intampla?”.
Asigura-te ca pisica-mama indeparteaza sacul amniotic
Imediat dupa nasterea unui pui, mama indeparteaza sacul amniotic si incepe sa spele fatul, atat pentru a-l curata, cat si pentru a-l stimula sa repire. In cele mai multe cazuri, dupa acest proces, proaspata mamica va manca sacul, nu numai pentru igienizarea locului ci si pentru rehidratare si datorita cantitatii de vitamine si minerale pe care le contine.
In cazul in care pisica ignora puiul si nu ii indeparteaza sacul imediat, va trebui sa faci tu acest lucru, pentru a evita decesul puiului. Indepareaza cu grija membraba din jurul puiului si aseaza-l si aseaza-l intr-un prosop foarte pufos din bumbac. Sterge-l usor pentru a indeparta cantitatea mare de lichid existent pe blanita si pentru a-i stimula respiratia.
Aseaza puiul inapoi langa pisica in cel mai scurt timp. Este foarte important ca cei doi sa nu stea despartiti mai mult de cateva minute.
Verifica placenta
Fiecare pisoi sta in propria placenta. Verifica la nastere puii pentru a te asigura ca placenta a fost scoasa odata cu ei. Daca placenta nu a fost eliminata, pot aparea riscuri de infectie. Asadar, in cazul in care te afli in aceasta situatie apeleaza imediat la ajutorul unui medic veterinar .
Ajuta pisoii sa ajunga la lapte
Deoarece se nasc cu ochii inchisi, pisoii se vor lua dupa miros pentru a ajunge la laptele matern. Multe pisici nu produc lapte sau nu lasa pisoii sa suga pana in momentul in care nu se naste si ultimul pui. In cazul in care observi ca si pisica ta face acest lucru, pune puii intr-o cutie separata, pe un prosop calduros si moale.
Imediat dupa ce s-a nascut ultimul pui si a fost curatat de catre pisica-mama pune toti pisoii la loc si indruma-i catre laptic.
In cazul in care mama nu poate altapta, puii vor incepe sa miaune cautand o sursa de hrana.
Apeleaza imediat la medicul veterinar. Doctorul o poate stimula sa produca lapte, iar in cazul in care nu este posibil, iti va prescrie un lapte special pe care il poti administra pisoilor si te va invata cum sa ii hranesti.