Animale de companie

#acvariu #decor acvariu #pesti

Cum sa alegi plantele pentru acvariu

Un acvariu cu pesti poate fi mult mai atractiv daca il decorezi cu plante vii. Plantele sunt ornamente atractive si totodata ajuta la mentinerea calitatii apei din acvariu. Pe langa efectul benefic pe care il au asupra apei, utilizand plante vii vei reusi sa creezi un mediu natural si linistitor.

 


1 Locul de amplasare a plantelor


Cand alegi plantele pentru acvariu tine cont atat de nevoile pestilor cat si de aspectul acvariului. Pestii au nevoie atat de locuri in care sa se ascunda cat si de zone fara plante sau cu plante de dimensiuni mici, pentru a inota in voie. Totodata, pentru a crea un peisaj de vis este important sa lasi partea din fata libera si sa pui mai multe plante in parte din spate. Pentru a-ti da seama ce tipuri de plante sunt potrivite pentru diferite zone ale acvariului, iata cateva reguli de care sa tii cont:

Zona din spate. In partea din spate a acvariului opteaza pentru plantele care cresc foarte mult in inaltime.

Zona de mijloc. Zona de mijloc a acvariului este punctul principal de atractie. Opteaza pentru plante care cresc incet si au o inaltime medie. Este important sa lasi spatiu de inot pentru pesti si in acelasi timp sa obtii un design echilibrat. Poti opta pentru plantele care au tendinta de a creste sub forma de tufisuri.

Zona din fata. Plantele alese pentru zona din fata trebuie sa cresca foarte incet. In cazul in care optezi pentru plante care cresc rapid, acestea vor bloca privirea asupra peisajului. De asemenea, este important de mentionat faptul ca trebuie sa optezi pentru plante de dimensiuni mici, eventual plante care au tendinta de a se exitinde la nivelul solului.

Zona de suprafata. Plantele de la suprafata acvariului sunt in general plante plutitoare, care nu vor fi plantate in substratul acvariului. Cu toate acestea exista plante care au nevoie sa fie inradacinate in substrat insa cresc foarte inalte si se ramifica la suprafata apei. Este indicat insa sa optezi pentru cele plutitoare deoarece sunt mult mai usor de ingrijit si intretinut.


2 Achizitionarea plantelor


Cand mergi sa cumperi plantele dorite pentru acvariu, alege-le pe cele mai tinere si mai viguroase. Plantele care nu sunt sanatoase au frunzele maronii sau galbene, prezinta gauri in frunze, au frunze lipsa sau frunzele pot deveni semi-transparente
.
Pentru a le transporta acasa acestea trebuie puse in pungi de plastic cu putina apa si aer sau invelite intr-o foaie de ziar uda. Astfel vei preveni ca planta sa se usuce.


3 Curatarea plantelor


Odata ce ai ajuns acasa, clateste foarte bine plantele. Scoate-le din recipientele in care sunt puse, daca este cazul, indeparteaza benzile de cauiuc cu care sunt legate intre ele si taie radacinile, ramurile si frunzele uscate.

Adesea, plantele nou achizitionate pot avea si melci. In cazul unui acvariu normal, nu este necesar sa ii indepartezi. Insa in cazul in care folosesti un fertilizant special pentru plante cu eliberare treptata , va trebui sa inepartezi melcii.


4 Plantarea


In cazul in care pui plantele intr-un acvariu nou, asigura-te ca apa are aceeasi temperatura cu cea a camerei. Apa rece poate duce la distrugerea plantelor. Lasa spatiu suficient intre plante ca aceastea sa poata creste si sa se dezvolte corespunzator.

Plantele cu radacina se vor planta in substrat cu grija, pentru a nu le distruge radacinile. Se va introduce in pamant intreaga radacina, lasand la suprafata doar tulpina plantei. In cazul in care plantele achizitionate se inmultesc prin bulbi, planteaza bulbul doar pana la jumatate in substrat.

Plantele de suprafata
, plutitoare, nu trebuie plantate deloc. Acestea vor trebui asezate cu delicatete la suprafata apei pentru a nu vatama frunzele sau ramurile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului