Un va reprezenta centrul de interes al incaperii in care se afla si totodata va atrage privirile vizitatorilor. Pe langa efectul calmant pe care pestii il transmit, acvariul mai este utilizat cu succes si in Feng Shui , deoarece se considera ca aduce bunastare. Indiferent ca doresti sa ai un acvariu la birou sau acasa, acorda o atentie deosebita alegerii acestuia.
1 Determina marimea acvariului
Contrar aparentelor, acvariile mari sunt mult mai usor de ingrijit spre deosebire de cele de dimensiuni mai mici. Acest lucru se datoreaza schimbarii calitatii apei si a aparitiei depunerilor de alge, proces care intr-un acvariu de dimensiuni mici se petrece mult mai rapid. Ca atare, acesta va trebui curatat mai des.
2 Gaseste locul potrivit pentru pozitionarea lui
Inainte de a alege acvariul potrivit gandeste-te foarte bine unde vrei sa il pozitionezi. Este indicat sa faci masuratori precise in cazul in care spatiu de care dispui este limitat. Astfel vei fi sigur ca cel pe care il vei se va incadra in spatiul ales.
Ia in considerare si faptul ca un acvariu care are capacitatea mai mare de 40 l, va avea nevoie de un suport special pe care sa stea, pentru a nu exista riscul sa cada. De asemenea, greutatea acestuia poate afecta mobilierul.
3 Ia in considerare tipul si numarul pestilor
Numarul si tipul pestilor pe care doresti sa-i ai, te poate ajuta sa decizi care este marimea potrivita pentru acvariu. Cu cat este mai incapator, cu atat vei putea tine mai multi pesti in el. Astfel, pentru un peste de 2,5 cm are nevoie de minim 3,5 l apa.
4 Stabileste un buget
Gandeste-te in timp cati bani poti cheltui pe acesta investitie. Nu uita ca pe langa acvariu, va trebui sa cumperi si o serie de accesorii precum:
- Termometru;
- Incalzitor;
- Pompa pentru aer cu furtun si piatra;
- Filtru pentru apa;
- Furtun pentru schimbarea apei;
- Lapa de iluminare;
- Accesorii pentru decor;
- Plante.
Ia in calcul accesoriile de care ai nevoie, in functie de necesitatile pestilor pe care doresti sa-i achizitionezi.
Pretul unui acvariu simplu poate varia intre 100 si 1500 RON, in functie de marime. Acvariile care au suportul inclus si/sau accesoriile necesare ( filtru, pompa, termometreu, etc) pot depasi suma de 4000 RON.
5 Alege forma potrivita
Acvariul devine un obiect de decor, care atrage atentia oaspetilor, asadar alege cu atentie forma si tipul acestuia. Desi acvariul clasic, dreptunghiular, este cel mai intalnit si cautat, poti gasi si cu alte forme geometrice , cu un design mai putin obisnuit sau chiar acvarii care tin locul obiectelor de mobilier.
Citeste si: