Animale de companie

#ingrijire #acvariu #pesti

Cum sa ai grija de pestele Xipho

Xiphophorus, cunoscut ca pestele Xipho este unul dintre cei mai populari pesti de acvariu. Acestia sunt usor de ingrijit ceea ce-i face potriviti chiar si pentru incepatorii in ale acvaristicii.

 

Provenienta si caracteristici

 

Pestii Xipho pot fi intalniti in mediul lor natural in raurile din America Centrala de la Mexic pana in Guatemala.
Xipho este un peste de dimensiuni mici, lungimea totala a corpului acestuia fiind de 5-7 cm. Femelele sunt in general mai mari decat masculii. Speranta de viata a acestor pesti este de 2-3 ani.

In cazul in care doresti sa populezi acvariul tau cu pesti Xipho este bine sa stii ca ai posibilitatea de a alege din mai multe varietati ale acestor pesti. Cea mai intalnita si cunoscuta varietate fiind Wagtail Platy – Xipho de culoare rosie. Alte varietati sunt: Sunset Platy, Variatus Platy si Tuxedo Platy, acestia avand diferite culori.

Datorita selectiilor genetice facute in ultimii ani, pestii Xipho pot fi intalniti in comert ca avand diferite forme . Culorile acestora variaza de la bej, galben, portocaliu, rosu, caramiziu, verde pana la albastru, iar unele exemplare prezinta pe corp pete de culoare neagra.

 

Popularea acvariului cu pesti Xipho

 

Pestii Xipho sunt pesti pasnici. Acestia nu ataca alti pesti de acvariu din specii diferite si pot fi tinuti fara probleme intr-un acvariu cu alti pesti. Acestia se vor intelege foarte bine cu pesti Neon si Guppy. Trebuie insa sa fii atent sa nu-i pui intr-un acvariu cu pesti pradatori care i-ar putea manca sau rani.

Este indicat sa cumperi doua sau chiar trei femele pentru un singur mascul. In acest fel vei evita ca acesta sa alerge dupa o singura femela epuizand-o.

Chiar daca acesti pesti nu sunt obisnuiti sa traiasca in bancuri este indicat sa cumperi minim 5 pesti din aceeasi specie, pentru a nu se simti singuri. Cu toate acestea, Xipho se pot adapta cu usurinta sa traiasca fara companioni. Asadar, daca iti doresti un singur peste din aceasta specie nu trebuie sa-ti faci griji ca acesta nu se va adapta la noul stil de viata.

 

Acvariu potrivit si intretinerea acestuia

 

Pentru un numar de 5-6 pesti Xipho este indicat sa achizitionezi un acvariu de minim 30 de litri. La fiecare alti 2-3 pesti adaugati, capacitatea acvariului va trebui sa creasca cu alti 10 litri.

Deoarece pestii Xipho se inmultesc cu usurinta poti cumpara un acvariu mai mare, deoarece in scurt timp acesta va deveni suprapopulat cu pesti. De asemena, pestii vor avea mai mult spatiu pentru inot intr-un acvariu de dimensiuni mari.

Intretinerea acvariului este destul de usoara. Va trebui insa ai grija in permanenta ca temperatura apei sa fie cuprinsa intre valorile de 18-26oC. Acesti pesti prefera ape usor acaline, cu un pH ridicat de aproximativ 8.0. De asemenea, pestii Xipho au nevoie de o filtrare usoara a apei, deoarece le plac apele calme.

Pentru ca pestii Xipho sa se simta cat mai bine in acvariul lor este indicat ca acesta sa fie decorat cu plante de acvariu naturale. Citeste mai mult in articolul: „Cum sa alegi plantele pentru acvariu”.

 

Hrana

 

Pestii Xipho sunt pesti omnivori, asadar acestia au nevoie de o hrana diversificata. Le poti da pestilor o hrana bazata pe fulgi sau granule special create pentru ei. De asemenea, este indicat ca pe langa acestea, pestii Xipho sa beneficieze de hrana vie precum larve sau hrana congelata. Toate aceste varietati pot fi gasite in magazinele de specialitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului