Animale de companie

#pisici #gestatie #vara

Cum sa ai grija de o pisica gestanta vara

In perioada gestatiei pisica are nevoie de ingrijiri speciale, cu atat mai mult cu cat aceasta are loc in timpul verii. In general gestatia la pisici dureaza aproximativ 64 de zile. Pentru ca sarcina sa evolueze corespunzator si sa nu apara complicatii in timpul nasterii, asigura-te ca pisica este sanatoasa si ca o ingrijesti adecvat.

 

1 Mergi regulat la medicul veterinar

 

Vizitele regulate la medicul veterinar sunt obligatorii in perioada gestatiei. Chiar daca pisica nu a avut probleme medicale pana in prezent sarcina trebuie monitorizata in permanenta de un specialist, pentru a te asigura ca evolueaza corespunzator. De asemenea, in cazul aparitiilor unor complicatii, medicul ii poate prescrie un tratament.
Nu lasa pisica pe balcon sau in curte

Daca pisica ta obisnuia sa petreaca o parte din timp pe blacon sau in curte, in aceasta perioada este indicat sa-i restrictionezi accesul in aceste locuri. Lasa-o sa se bucure de aerul proaspat doar dimineata sau seara dupa apusul soarelui cand este mai racoare . De asemenea, supravegheaz-o indeaproape si nu ii permite sa escaladeze garduri sau sa se catere pe balustrada balconului, deoarece aceste obiceiuri pot afecta evolutia sarcinii.

 

2 Asigura-i necesarul de apa

 

In perioada gestatiei pisica bea apa mai des decat in mod obisnuit. Cu atat mai mult pe timpul verii, asigura-te ca aceasta are apa proaspata in permanenta. Pentru a-si potoli setea apa pisici trebuie sa aiba o temperatura cu aproximativ 3-5 grade mai mica decat temperatura incaperii in care este tinuta. Totodata, trebuie sa ai grija ca apa sa nu fie mult prea rece, deoarece animalul poate raci. Este indicat sa-i schimbi apa de cel putin 3 ori pe zi.

 

3 Hraneste pisica adecvat

 

In perioada gestatiei pisica trebuie sa beneficieze de un regim alimentar adecvat. Medicii recomanda ca in aceasta perioada sa ii dai pisicii hrana pentru pisici juniori, deoarece aceasta este bogata in vitamine si minerale, de care atat pisica-mama cat si pisoii au nevoie. Introdu treptat acest tip de mancare in alimentatia pisicii, astfel incat in ultima saptamana de sarcina pisica sa manance doar hrana pentru pisici juniori. Pe langa mancarea speciala pentru pisici, ii mai poti da carne de peste sau de pui fiarta sau fripta.

In perioada gestatiei pisica va manca mai putina mancare la o masa, insa va dori sa manance mai des. Asadar, mareste numarul meselor zilnice si scade cantitatea de mancare pe care obisnuiai sa i-o dai la fiecare masa.

 

4 Nu o lasa sa stea in curent

 

Caldura ne indeamna adesea sa pornim aparatul de aer conditionat sau sa lasam ferestrele deschise. Nu doar noi vrem o camera racoroasa pe timp de canicula, ci si pisca va dori sa beneficieze de acest lucru. Cu toate acestea, daca pisica va sta in bataia directa a aparatului de aer conditionat sau in curent poate raci cu usurinta. Evita sa lasi pisica in aceste incaperi in perioada in care doresti sa aerisesti si nu ii permite sa stea langa aparatul de aer conditionat.

De asemenea, este indicat ca aerul conditionat sa fie dat la minimum pentru a asigura o temperatura constanta in incapere. Oscilatiile de temperatura (cald-rece) pot duce la imbolnavirea animalului.

 

5 Ajut-o sa treaca mai usor peste zilele caniculare

 

Perioadele caniculare sunt greu de suportat pentru o pisica gestanta . Racoreste pisica folosind un prosop curat, usor umezit in apa. Ai grija ca prosopul sa fie stors foarte bine. Inveleste pisica in acest prosop timp de cateva secunde. Apa care se va evapora de pe blana pisicii va prelua din caldura si va duce la racorirea corpului acesteia.

 

6 Monitorizeaza starea de sanatate a pisicii

 

In aceasta perioada, organismul pisicii este slabit si poate exista riscul ca animalul sa se imbolnaveasca cu usurinta. Monitorizarea starii de sanatate a animalului trebuie facuta cu atentie, in fiecare zi, iar in cazul in care observi ceva ce nu este in regula mergi de urgenta cu ea la medicul veterinar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea