Animale de companie

#ingrijire #nimfa #papagali #pasari #animale

Cum sa ai grija de o nimfa

Daca esti posesorul unei nimfe , ar trebui sa stii ca aceasta are nevoie de minimum o ora de atentie pe zi, un regim alimentar echilibrat si ingrijiri periodice. Pentru a-ti ingriji pasarea corespunzator este indicat sa tii cont de cateva lucruri esentiale.

 

1 Perioada de acomodare

 

Odata ce ai ajuns cu ea acasa, ar fi bine sa o lasi o perioada sa se acomodeze cu noul habitat. Pune-o in colivie si las-o o zi sau doua singura sa se obisnuiasca cu noua colivie si cu incaperea, inainte de a incerca sa te joci cu ea sau sa ii dai drumul prin casa pentru a zbura.

Dupa doua zile incearca sa stai cat mai mult prin preajma coliviei, fara a face insa zgomote puternice. Vorbeste-i incet si obisnuieste-o treptat cu prezenta ta.

Pentru a o obisnui sa vina la tine, incearca sa-i dai sa manace din palma. Treptat va vedea ca nu vrei sa-i face niciun rau si nu se va mai speria.

 

2 Ingrijirea coliviei

 

Pentru a-ti fi mai usor sa cureti colivia, pune in tavita acesteia o coala de hartie. Nu este indicat sa-i pui hartie tiparita deoarece o poate roade iar cerneala tipografica ii va face rau.

Schimba hartia zilnic sau cel mult la doua zile si spala tavita, inainte de a pune alta curata. O data la trei-patru zile, sau chiar mai des daca este nevoie, spala betele, leaganul si jucariile pe care le are in colivie.

O data la doua saptamani spala colivia in totalitate. Majoritatea coliviilor se dezmembreaza, asadar iti va fi mult mai usor sa o cureti atat prin exterior cat si in interior. Dupa spalare clateste-o foarte bine si  sterge-o cu un prosop curat. Mai las-o apoi, aproximativ 5-10 minute sa se usuce foarte bine dupa care o poti asambla la loc, punand in ea toate obiectele pe care le avea inainte si pe care in prealabil le-ai spalat.

Atentie! Inainte de a incepe operatiunea de spalare a custii, scoate pasarea din colivie si nu o baga inapoi cat timp aceasta este inca umeda.

Recipientele pentru apa si mancare se vor spala de fiecare data cand aceasta este schimbata. Clateste-le foarte bine si sterge-le cu prosoape de hartie, pentru a absorbi apa cat mai bine. Ai grija ca acestea sa nu mai fie umede cand ii pui semintele.

 

3 Hranirea

 

Hrana unei nimfe este compusa in special din amestec de seminte, pe care le poti gasi la orice Pet Shop. De asemenea, poti incerca sa cumperi seminte separate si sa le amesteci tu in cantitatile dorite sau chiar uneori sa-i dai un anumit amestec iar alteori altul pentru a-i diversifica hrana cat mai mult. Iata cateva seminte pe care ii poti da: mei, floarea soarelui, canepa, in, castraveti, dovleac, lubenita, seminte de ridichi, nuci, alune, arahide etc.

Pe langa seminte, nimfele trebuie sa mai manace legume si fructe. Nu ii da insa prea multe, deoarece resturile ramase in colivie se pot strica si vor aduna microbi care ii vor face rau pasarii.

Ocazional ii poti da: ou (foarte bine fiert), paine, floricele de porum, orez sau paste fainoase fierte sau nefierte, fulgi de cereale. Ai grija, ca acestia din urma sa nu aiba adaosuri de zahar, scortisoara sau cacao.

Apa trebuie schimbata zilnic in sezonul rece si de cel putin doua ori pe zi in sezonul cald.

Atentie! Exista cateva alimente toxice sau care nu sunt recomandate pentru nimfe: citrice, avocado, ceapa, ciuperci, guacamole, ciocolata, usuroi, seminte de mar, marar, patrunjel, carne si lactatele, alcool si apa minerala carbogazoasa. Incearca sa le eviti pe cat posibil.

 

4 Acorda-i atentie

 

Acestei pasari ii place sa i se acorde cat mai multa atentie. Adora sa stea pe umarul tau si sa se lipeasca cu ciocul de gat. Are nevoie de cel putin o ora de atentie din partea ta, zilnic.

Vorbeste-i cat mai mult, pentru ca ii face placere sa te asculte. Ai grija insa sa folosesti un ton jos si calm, ca pasarea sa nu creada ca o certi. Cu putina rabdare ii poti invata chiar sa si vorbeasca. In cazul in care nu ai atat timp la dispozitie pentru a sta si a vorbi cu el, lasa-i televizorul deschis sau pune-i muzica. Astfel nu se va mai simti singur.

 

Tips

  • Deoarece le place sa se joace din cand in cand pune-i in colivie diverse jucarii special create pentru ei. Nu uita sa-i pui si un leagan, in cazul in care nu are deja. In acest fel va fi ocupat cat timp nu esti acasa si nu se va plictisi. Daca totusi esti foarte mult timp plecat ar fi bine sa-i mai iei o pereche.
  • Nimfele adora sa faca baie. Pune-i din cand in cand o cadita cu apa langa colivie. Poti gasi cadite pentru ei la Pet Shop.
  • Nu tine nimfa in aceeasi colivie cu un perus sau alt papagal . Acestia nu se pot intelege sau se vor certa pe apa si mancare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare