Animale de companie

#animale #miriapode #animale exotice

Cum sa ai grija de miriapodul urias african


Miriapodul African este o specie de miriapode gigant, extrem de docila in comparatie cu alte specii. Acesta poate atinge lungimea de 25 cm si poate trai pana la 10 ani, daca este ingrijit corespunzator. Spre deosebire de alte miriapode, acesta este erbivor si se hraneste cu fructe si legume.

1. Amenajeaza-i un habitat
Pentru amenajarea habitatului vei avea nevoie de un acvariu de cel putin 30L. Este foarte important ca miriapodul sa poata sta confortabil. Acesta trebuie sa aiba posibilitatea sa-si tina corpul intins de-a lungul acvariului.
Un alt aspect la care trebuie sa fii atent cand achizitionezi acvariul este acoperisul. In cazul in care acesta lipseste, miriapodul poate evada. Asigura -te ca prin acoperisul acvariului, poate patrunde aerul, pentru ca animalul sa poata respira, dar in acelasi timp, fii atent la marimea gaurilor. Este indicat ca acestea sa fie cat mai mici.
Pozitioneaza acvariul intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui si de sursele de caldura precum radiatoarele sau caloriferele.
Pentru amenajarea acvariului vei mai avea nevoie de un substrat de muschi de turba sau fibra de nuca de cocos, pe care la gasesti in Pet Shop-urie specializate in animale exotice. Inainte de al pune in acvariu, umezeste-l usor cu putina apa. Nu folosi pamant din gradina, fiindca acesta poate contine pietricele, substante chimice sau microbi, daunaori miriapodului. Deoarece este un animal nocturn, va avea nevoie de o ascunzatoare, in care sa stea in timpul zilei. Pentru a-i creea un habitat cat mai natural pune in acvariu o scoarta mai groasa de copac. Miriapodului ii va face placere sa se ascunda sub ea. Din pricina faptului ca animalul este activ noaptea si prefera sa doarma ziua, lampile pentru lumina nu sunt necesare.
2. Mentine curatenia acvariului
Substratul din acvariu se va schimba o data pe saptamana, iar daca este necesar, il poti schimba mai des. Intregul acvariu se va curata o data pe luna sau mai des, in cazul in care observi aparitia parazitilor. Spala acvariul doar cu apa calda, deoarece detergentii pot ramane pe peretii vasului si sunt daunatori pentru animal.
Mentine umiditatea aerului si a solului la 60-70%. Pentru a putea masura umiditatea vei avea nevoie de un hidrometru. Cand umiditatea scade, pulverizeaza apa proaspata in acvariu cu ajutorul unei sticle cu pulverizator.
Dupa hranirea animalului, scoate orice rest de mancare din acvariu pentru a preveni alterarea si acumularea bacteriilor.
3. Scoate miriapodul din acvariu cu grija
Scoate miriapodul din habitatul lui numai atunci cand este neaparat nevoie. Apuca-l cu blandete de la mijlocul corpului, pentru a nu-l rani.
Pentru a-l obisnui cu contactul cu membrii familiei, lasa-l sa mearga pe mana ta, fara a-l tine strans.
Atentie! Miriapodul elibereaza substante iritante pentru pielea oamenilor cand se simt amenintati. Acest lucru se intampla destul de rar, insa daca se intampla spala-te imediat pe maini cu apa rece.
4. Hraneste-l adecvat
Miriapodul urias African este ierbivor. In natura se hraneste cu frunze proapete sau uscate, ciuperci si fructe. Asadar, va fi foarte fericit daca ii vei da sa manance fructe si legume. Ii place in special: salata, conopida, broccoli, mar, castravete (fara coaja), morcovi, banane, rosii, pepene si pepenele galben. Nu ii da niciodata citrice, deoarece contin acizi care ii pot face rau.
Este indicat sa-l hranesti seara, inainte de a te duce la culcare. Dimineata verifica acvariul miriapodului si indeparteaza orice resturi de hrana ramase nemancate.
Inainte de a-i da fructele si legumele spala-le foarte bine pentru a indeparta substantele chimice cu care sunt stropite.
Asigura-i apa proapsata zilnic. Miriapodul, ca orice alt animal, are nevoie zilnic de apa proaspata. Pune-i in acvariu un bol pentru apa de dimensiuni cat mai mici, pentru a nu se ineca.
De asemenea, miriapodul are nevoie si de o sursa de calciu. Ii poti pune in acvariu un os de sepie sau ii poti da coaja de ou sfaramata.
Inainte de ai da coaja de ou, spal-o foarte bine si indeparteaza pielita din interiorul cojii. Pune-o la cuptor timp de cateva miunute pentru a omora bacteriile existente pe acestea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea