In ultimii ani, dihorii au devenit animale la moda. Din ce in ce mai multi oameni opteaza pentru adoptia unui deoarece sunt unele dintre cele mai nastrusnice si dragastoase animale de companie.
Dihorii sunt mamifere domesticite, care masoara aproximativ 40 cm si nu cantaresc mai mult de 1,5 kg; in general masculii cantaresc mai mult decat femelele. Un dihor traieste aproximativ 6-10 ani. Iata cateva lucruri pe care este bine sa le cunosti despre alegerea si pregatirea locuintei pentru primirea unui dihor.
1 Asigura-te ca dihorul este animalul potrivit
Chiar daca dihorii sunt animale foarte dragute, trebuie sa iei in calcul comportamentul si nevoile specifice inainte de a te decide sa adopti unul.
Dihorii sunt animale foarte active care au nevoie de cel putin 2-3 ore petreacute in exteriorul custii. In acest fel vor putea face miscare, care ii vor ajuta sa-si mentina starea de sanatate. De asemenea, adora sa-si petreaca o mare parte din acest timp in preajma oamenilor. Totodata, dihorii sunt recunoscuti pentru placerea lor de a „fura” diverse obiecte si de a le ascunde sub piesele de mobilier. Asadar, este bine sa fie supravegheati indeaproape atunci cand sunt lasati liberi prin casa.
De asemenea, este important de stiut ca sunt animale foarte curioase, carora le place sa cotrobaie prin toata casa si sa se ascunda in cele mai inguste locuri.
2 Cauta un PetShop de la care sa-l achizitionezi
Alege cu grija locul din care vrei sa procuri animalul. Deoarece este un animal mai putin intalnit, vei fi nevoit sa colinzi prin mai multe PetShop-uri pana cand vei gasi unul de la care sa-l poti . Daca exista o crescatorie de in orasul in care locuiesti, cel mai bine ar fi sa optezi pentru achizitionarea unui exemplar direct de la crescator. In acest fel vei putea vedea conditiile in care sunt crescute animalelel dar vei avea si posibilitatea de a-i pune crescatorului intrebari despre cresterea si ingrijirea corespunzatoare a dihorului. Nu uita ca un crescator este mai bine intormat decat un vanzator.
O alta varianta de achizitionare a dihoilor sunt anunturile de pe internet sau din ziare.
Indiferent de locul din care doresti sa achizitionezi animalul, pregateste-te sa scoti din buzunar pana la 700 RON sau chiar mai mult.
3 Verifica in care este crescut
Uita-te bine la mediul in care animalele sut tinute Cusca sau custile in care stau dihorii trebuie sa fie curate, iar animalele sa aiba apa proaspata si hrana la dispozitie. De asemenea, este important ca si in restul incaperii sa predomine curatenia.
Daca achizitionezi animalul de la un Pet Shop, ar fi bine ca acesta sa nu fie tinut langa alte specii de animale, deoarece acestea pot fi purtatoare de , transmisibile la dihori .
4 Observa animalul indeaproape inainte de a-l adopta
Inainte de a adopta animalul, asigura-te ca este sanatos si pregatit pentru adoptie. Iata cateva aspecte carora ar fi bine sa le acorzi o atentie deosebita:
Ia in considerare varsta dihorului
Alege un exemplar cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 saptamani. La aceasta varsta, animalul este deja intarcat si a invatat sa manance singur hrana solida.
Examineaza-i starea de sanatate
Un dihor sanatos trebuie sa aiba blana matasoasa si lucioasa, iar ochii sa fie curati si stralucitori. Nu uita sa iei in considerare faptul ca animalul trebuie sa fie vioi si nu sa aiba o stare apatica sau sa stea intr-un colt al custii.
Coloritul blanii variaza de la un individ la altul astfel: unii dihori sunt albinosi (complet albi), altii samur, maronii, cafenii, bej sau argintii. Varietatile pot fi date de o banda neagra in jurul ochilor, un colorit asemanator cu cel al ursului panda sau de pete de culoare alba pe corp.
5 Fa ultimele pregatiri inainte de a-l aduce acasa
Inainte de a aduce animalul acasa, asigura-i mediul in care va trai:
Achizitioneaza obiectele necesare si pozitioneaza-le
Vei avea nevoie de:
- cusca de minim 120x50x50 cm (de preferat cu etaje si rampe de acces);
- asternut pentru cusca (poti opta pentru talas sau fan);
- recipiente pentru apa si mancare;
- jucarii;
- un loc in care sa doarma (poti opta pentru un hamac special);
- hrana.
Pozitioneaza cusca in locul stabilit si accesorizeaz-o corespunzator pentru primirea animalului. Dihorul are nevoie de un spatiu luminos, insa cusca nu trebuie tinuta in bataia directa a soarelui. De asemenea, animalul trebuie ferit de curent, pentru a preveni eventualele raceli. Nu uita sa pui in recipientele pentru hrana si apa, mancare speciala si apa proaspata.
Asigura casa pentru primirea animalului
Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa pregatesti casa pentru primirea dihorului. Asigura-te ca nu exista spatii prin care animalul sa poata evada din locuinta in momentele in care-l lasi liber prin casa sau locuri in care sa se poata ascunde si de unde nu-l mai poti scoate.