Animale de companie

#caini #animale #adoptie

Cum iti dai seama daca esti pregatit sa ai un catel




Pentru a avea un caine este foarte impotant sa ai destul timp la dispozitie ca sa te joci cu el, sa-l hranesti, sa-l scoti afara, sa-l ingrijesti si sa-l duci la veterinar. Totdata, un catel are nevoie de multa dragoste si afectiune.

 
 

1. Ai suficient timp la dispozitie?

Pentru ingrijirea unui caine, mai ales daca are doar cateva luni, trebuie sa ai suficient timp la dispozitie. Un catel are nevoie de tine pentru a se juca, a manca, a iesi afara sau a merge la veterinar. Astfel va trebui sa ii aloci cel putin 2-3 ore pe zi cand este mic si cel putin 1-2 ore pe zi cand devine adult.

2. Ti-l permiti din punct de vedere financiar?

Intretinerea si ingrijirea unui caine necesita multe resurse. Nu te gandi ca nu vei face cheltuieli semnificative dupa cumpararea lui. Analizele si vaccinurile periodice, medicamentele, mancarea, antrenamentele necesita multi bani, iar preturile variaza in functie de talia si rasa cainelui.

Cu cat animalul este mai mare, cu atat ai nevoie de mai multi bani pentru a-l intretine. Pentru hrana un caine de talie medie poti cheltui aproximativ 15 RON pe zi, iar un vaccin costa aproximativ 10 RON.

3. Ai suficienta energie?

Cat sunt inca mici vor zburda toata ziua si vor incerca sa guste si sa miroasa tot ce este nou pentru ei, deoarece sunt la varsta la care descopera lumea. In aceasta perioada va trebui sa fii mereu cu ochii pe el ca sa nu manace ceva ce ii poate face rau ( plante otravitoare , diverse deseuri lasate in urma de trecatori etc) si sa il inveti ce are voie si ce nu. De asemenea, cand il vei scoate afara, va dori sa alerge si va trebui sa fii destul de rezistent ca sa tii pasul cu el, altfel il poti pierde.

4. Esti preagatit pentru primirea lui?

Cumpararea unu catel este un pas foarte important la care trebuie sa te gandesti din timp, pentru a te asigura ca esti pregatit sa-l faci. Va trebui sa te gandesti atat la prezent cat si la viitor, deoarece cainii traiesc multi ani si trebuie sa iei in calcul toate impedimentele care pot aparea pe parcurs.

Crescatoriile si adaposturile canine sunt pline de catei ce asteapta sa aiba un nou stapan, care sa le ingrijeasca si sa le ofere afectiunea necesara. Inainte de a porni in cautarea patrupedului potrivit gandeste-te mai intai daca ti-l poti permite si poti avea grija de el cum se cuvine.

5. Esti o persoana rabdatoare?

Este foarte important sa ai rabdare, deoarece vei avea nevoie de foarte multa pentru a creste un catel. Va trebui sa te joci cu el, sa ii prepari masa, sa il scoti la plimbare si sa ai rabdare pana ce va miosi toti copacii pe care ii intalneste sau totate obiectele care i se par curioase sau chiar suspecte.

De asemenea, un catel nu te va atentiona in momentul in care va dori sa-si faca nevoile pe covorul din sufragerie, pe care tocmai l-ai spalat. El stie doar ca trebuie sa-si faca nevoile si le va face. In aceste momente nu este bine sa-ti pierzi cumpatul ci sa ai rabdare si sa il inveti unde trebuie sa-si faca nevoile. Daca nu i-ai facut inca vaccinurile si nu il poti scoate afara amenajeaza-i un loc special pe balcon sau in baie. Poti chiar sa folosesti o litiera pentru pisici.
 7. Mai ai alte animale?

Asigura-te ca rasa din care provine actualul catel accepta alte animale in preajma. Daca ai un caine si rasele nu sunt compatilbile va trebuie sa le acorzi mai multa atentie, pentru a nu se bate si a nu deveni gelosi unul pe celalalt. De asemenea, daca ai o pisica si cei doi nu accepta alte animale in preajma, iti va fi destul de greu sa-i obisnuiesti sa stea impreuna, mai ales daca ambii sunt adulti.
 8. Ai copii?

Este foarte important sa vorbesti cu ei din timp despre decizia pe care ai luat-o, sa le spui cum trebuie sa se poarte cu patrupedul si cum sa-l ingrijeasca, dearece multi dintre copii se distreaza tipand in urechea animalelor, tragandu-le palme, tragandu-i de mustati, coada sau urechi etc. Daca ai un copil mic, care nu poate intelege cum trebuie sa se poarte cu el, va trebui sa ai grija in permanenta de catel cand va fi in preajma celui mic, ca sa nu-l raneasca.

De asemenea, jucariile copiilor, pot fi un pericol pentru animal. In cazul in care acesta inghite din greseala fragmente din ele, se poate asfixia.

Raspunde cinstit la toate aceste intrebari pentru a sti daca esti pregatit sa ai grija de un catel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea