Animale de companie

#zgarieturi #muscaturi #pisici #animale #joaca

Cum inveti pisica sa nu te muste sau sa te zgarie


Comportamentul pisicilor este imprevizibil si diferit de la un exemplar la altul. In timp ce unele adora sa fie mangaiate si torc de placere, altele se supara si pot musca sau zgaria. Deseori puii de pisica zgarie si musca, mai ales atunci cand se joaca, deoarece nu isi dau seama ca iti pot provoca dureri sau neplaceri. Pentru a dezvata pisica de aceste obiceiuri este indicat sa petreci mai mult timp alaturi de ea si sa o inveti ca ceea ce face nu este un lucru bun.


1. Invata „limbajul” pisicii tale
Inca din prima zi analizeaza-i comportamentul pentru a observa daca este agresiva sau nu. In general pisicile se ataseaza rapid de stapanii lor si chiar si de alte animale, insa unele au nevoie de mai mult timp pentru a face acest lucru. Petrece cat mai mult timp alaturi de ea in primele zile. Acest lucru te va ajuta sa o cunosti mai bine, iar ea se va atasa mai rapid de tine.

Pisicile comunica adesea cu noi prin limbajul corpului . Fii in permanenta atent la gesturile pe care le face animalul tau, pentru a sti cum sa reactionezi. Semne ca: datul din coada cu miscari bruste, incordarea corpului, ochi larg deschisi, urechi lasate pe spate, maraitul sau scuipatul, denota nervozitate si stari de agitatie. Cand observi unul dintre aceste semne, lasa pisica in pace pana cand se calmeaza, in caz contrar risti sa fii zgariat si/sau muscat. In schimb, daca incepe sa toarca sau isi lipeste capul de mana ta, cand este mangaiata, inseamna ca ii face placere.

De asemenea, este important sa inveti ce ii place pisicii tale si ce nu. Desi putine, exista exemplare care nu agreaza sa fie tinute in brate sau mangaiate. Daca pisica ta face parte din aceasta categorie, ar fi bine sa eviti sa o tii in brate sau sa o mangaii.

2. Evita sa mangai sau sa scarpini pisica pe burta
Multor pisici nu le face placere sa fie atinse in zona burtii, deoarece se simt vulnerabile. Daca sta linistita sa o mangai, iar cand ajungi in acea zona devine agresiva sau se incordeaza, cel mai bine este sa renunti la aceasta idee si sa continui sa o mangai in zonele in care ii face placere.

3. Atentie la zgomotele si miscarile pe care le faci
Pisicile au un auz foarte fin si sunt foarte sensibile la miscarile din jurul lor. In cazul in care faci vreo miscare brusca in timp ce te joci cu ea sau scoti un zgomot, considerat de ea amenintator, te poate ataca. In astfel de momente, vorbeste-i incet, pe un ton calm ca sa o linistesti.

4. Invata-ti pisica sa se joace cu jucarii si nu cu degetele tale
In special cand sunt mici, pisicile nu-si dau seama cat de tare strang sau zgarie atunci cand se joaca. Chiar daca o face involuntar, nu incuraja acest comportament in niciun fel. Opreste-te imediat din joaca si spune-i ”nu-i voie”. Pe un ton jos dar ferm, astfel incat pisica sa stie ca a gresit. Treptat va invata sa stranga usor, fara sa te mai raneasca.

Inca de cand este mica, o poti invata sa se joace cu jucarii. Astfel vei scapa de zgarieturi sau muscaturi .
In Pet Shop-uri gasesti o larga varietate de jucarii destinate pisicilor. Cumpara-i atat jucarii cu care se poate juca singura (mingii, soricei etc), cat si unele pentru a va juca impreuna, cum ar fi unditele.

5. Taie ghearele pisicii
Pisicile au ghearele foarte ascutite si le cresc destul de repede. O solutie ar fi sa i le tai pentru a nu te mai zgaria atat de tare.

Nu uita ca unghiile de la labele din fata se taie odata pe luna iar cele din spate o data la doua luni.

6. Incearca sa nu lasi pisica singura in casa, pentru perioade foarte lungi

Chiar daca o pisica isi petrece cea mai mare parte din timp dormind, se poate plictisi cand este lasata singura mai mult de o zi. In astfel de situatii, poate raspunde cu agresivitate atunci cand te vei juca cu ea sau cand intalneste alte animale. Formele de agresivitate intalnite in asemenea situatii sunt: zgarieturi, muscaturi sau incaierari cu alte animale.

Poti evita ca acest lucru sa se intample luand inca o pisica, pentru a avea un partener de joaca. De asemenea, este indicat sa-i lasi cat mai multe jucarii, pentru a nu se plictisi si/sau sa rogi pe cineva sa stea cu ea 1-2 ore, daca lipsesti mai mult de o zi de acasa.

7. Mergi cu pisica la medicul veterinar
Pisica poate sa muste sau sa zgarie atunci cand este ranita sau bolnava. In astfel de situatii, unele exemplare devin agresive, chiar daca aparent nu pare sa aiba vreo problema de sanatate.

In cazul in care inainte era calma si te lasa sa o mangai fara probleme, iar dintr-o data si-a schimbat comportamentul, mergi de urgenta cu ea la medic. Pisicile incearca sa ascunda semnele de slabiciune pe care le au, insa un medic veterinar isi poate da seama daca este ceva in neregula cu animalul.

8. Castrarea motanului poate fi o alternativa
In general, masculii sunt mult mai agresivi decat femelele, mai ales cand ajung la varsta reproducerii. De cele mai multe ori, dupa castrare , devin mai docili si mai putin agresivi. Totodata, castrand motanul vei evita suprapopularea vecinatatilor cu pisici, daca stai la curte sau daca acesta iese afara.

Tips:

  • Nu iti pedepsi pisica pentru muscaturi sau zgarieturi, deoarece acest lucru nu face decat sa inrautateasca situatia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea