Animale de companie

#pisici #litiera #animale

Cum inveti pisica sa nu-si mai faca nevoile in locuri nepotrivite

Cauzele pentru care pisica ta refuza sa foloseasca litiera sunt dintre cele mai variate: de la schimbarea nisipului sau a litierei, mutarea intr-o locuinta noua si pana la prezenta unor boli in organismul ei. Pentru a modifica acest comportament va trebui mai intai sa determini cauza care il provoaca si sa reactionezi in functie de aceasta.

Analizeaza cu atentie comportamentul sau pe toata durata zilei pentru a afla motivul pentru care nu vrea sa foloseasca litiera.

1. Probleme de sanatate
Deseori bolilecare se manifesta prin urinari sau defecari frecvente cum sunt: colitele, diabetul, hipertiroidismul, pietre la rinichi etc, vor face ca pisica sa-si schimbe locul in care isi face nevoile. De asemenea, acest comportament poate fi provocoat si de alte probleme medicale din cauza carora nu mai poate intra in litiera, precum: artrita, pierderea vederii, unele forme de colita.

Mergi la medicul veterinar pentru un consult amanuntit si fa-i o serie de analize pentru a detecta semnele unei posibile boli prezenta in organismul animalului. Daca se depisteaza o problema de natura medicala, veterinarul ii va da un tratament si iti va spune ce sa faci ca sa o reobisnuiesti cu litiera.
2. Stresul
De cele mai multe ori, stresul poate fi un alt factor pentru care pisica nu isi mai foloseste litiera. Acesta poate fi prezent la pisicile de orice varsta si poate fi cauzat de: schimbarea locuintei sau a mobilierului, modificarea rutinei, mutarea unei noi persoane in casa, interzicerea unor lucruri care pana acum ii erau permise etc.

In cazul in care aceasta este cauza pentru care pisica ta nu vrea sa-si mai foloseasa litiera, mergi cu ea la doctor pentru a o examina. Daca acesta iti confirma acest lucru, intreaba-l cum o poti reobisnui sa-si foloseasca litiera.

Totodata, este indicat sa inlaturi pe cat posibil sursa de stres, sa petreci mai mult timp cu pisica, vorbindu-i pe un ton bland si jos si mangaind-o.
3. Inlocuirea litierei sau a nisipului
Deoarece sunt animale foarte conservatoare, odata cu inlocuirea litierei sau a substratului este posibil sa refuze sa-l mai foloseasca.

In caz ca doresti schimbarea lui din varii motive este indicat sa faci acest lucru treptat. Amesteca mai intai un sfert din noul nisip si completeaza restul folosindu-l pe cel vechi. La fiecare schimbare a nisipului creste treptat cantitatea din cel nou, pana vei ajunge sa il folosesti numai pe acesta.

Daca observi ca incep sa apara modificari in comportamentul felinei revin-o la vechiul nisip sau cauta unul asemanator cu cel vechi, urmand acelasi procedeu.
4. Schimbarile
Schimbarea locatiei litierei poate, de asemenea, sa duca la nefolosire ei. Aceasi lucru se poate intampla si in cazul unei litiere neingrijite sau utilizate de mai multe pisici. La fel cum noua nu ne place sa folosim un WC murdar, nici pisicilor nu le place acest lucru.

Muta litiera in locul in care statea initial si ai grija sa o cureti zilnic, pentru ca animalul sa reinceapa sa o foloseasca.
5. Aparitia unui nou animal
Prezenta unui alt animal in casa sau a unei noi pisici in zona, pot provoca acest comportament, in special la motani.

In cazul in care acest comportament este provocat de prezenta pisicilor din zona blocheaza-i accesul la fereastra, pentru a nu o vedea.

Cum sa o reobisnuiesti la litiera
Pentru a reobisnui felina sa-si faca nevoile la ladita iti trebuie putina rabdare si vointa. Iata cateva lucruri de care ar fi bine sa tii cont:
1. In locurilele in care pisica are obiceiul sa-si faca nevoile plaseaza cate o litiera cu nisip. In acest fel vor creste sansele sa foloseasca cel putin una dintre ele.
2. Daca locul este stramt si litiera nu incape poti pune pe jos o bucata de plastic, mancare sau o lamaie taiata in jumatate. Deoarece sunt animale curate, ele nu isi vor face aproape niciodata nevoile langa locul in care li se pune mancarea, iar mirosul de lamaie va descuraja felina sa mai urineze in locul respectiv.
3. Cand pisica incepe sa foloseasca una dintre litierele imprastiate prin casa las-o in acel loc pentru 3-4 saptamani, apoi mut-o treptat in locul in care o tineai in mod obisnuit, insa nu cu mai mult de 1m pe zi.
4. Pedepsirea pisicii nu va schimba deloc situatia ci din contra, o va stresa si mai mult putand chiar sa agravezi acest comportament. Mai bine incearca sa o recompenseazi atunci cand foloseste litiera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare