Animale de companie

#caine #comanda #dresaj

Cum inveti cainele sa refuze mancarea de pe jos

Este bine sa-ti inveti cainele sa refuze mancarea la comanda pentru ca acest lucru te va ajuta in diverse situatii. Pe de o parte, catelul tau nu va mai “cersi” tot timpul de mancare iar, pe de alta parte, ii poti salva viata prevenind situatiile in care animalutul ingereaza alimente aruncate sau substante toxice . Pentru ca patrupedul tau sa refuze mancarea la comanda trebuie sa fie familiarizat cu urmatoarele comenzi:

1 Stai


Comanda “stai” este una dintre cele mai usoare comenzi pe care le poate invata un caine. Indeamna patrupedul sa se intinda pe podea si impiedica-l sa se ridice impingandu-l cu mana si repentant incontinuu comanda “stai”.

Daca animalutul se ridica incearca sa-l culci inapoi si sa repeti comanda. Tine o palma dreapta si departeaza-te usor de caine repetandu-i aceeasi comanda. Dupa cateva secunde poti sa-i permiti catelului sa se ridice.

Cand se familiarizeaza cu aceasta comanda o poti aplica pe mancare. Plaseaza castronul la cativa metri departare iar atunci cand patrupedul se indreapta spre el repeta-i comanda “stai”.

Daca animalutul alearga spre castron ridica-l de jos si repeta-i din nou comanda “stai”.


2 Arunc-o


Ca sa-ti inveti catelul comanda “arunc-o” trebuie sa fiti intr-o incapere linistita in care se ai cateva jucarii dar si mancare sub forma de “recompense”.

Da-i cainelui o jucarie iar in momentul in care incepe s-o roada striga “arunc-o” si arata-i “ recompensa ”. Animalutul va arunca jucaria si va veni la tine sa-si primeasca rasplata . Repeta ulterior aceeasi miscare fara sa-l mai recompensezi pana cand invata noua comanda.

Aceasta comanda este foarte utila in situatiile in care iti surprinzi catelul cu obiecte necunoscute in gura, mancare de pe strada sau din gunoi.


3 Las-o


In timp ce comanda “arunc-o” iti invata cainele sa arunce imediat ce are in gura, comanda “las-o” il va invata sa nu atinga diverse obiecte, inclusiv mancarea de pe strada.

La fel cum ai procedat in cazul comenzii anterioare, amplaseaza o jucarie in apropierea cainelui insa de aceasta data striga la el s-o lase inainte de a o ridica de jos.

Daca patrupedul inhata jucaria spune-i “nu” si repeta comanda. In momentul in care lasa jucaria cheama-l la tine si ofera-i o recompensa. Repeta pana cand invata dupa care aplica metoda si pe mancare.


4 Jos


Comanda “jos” este utila in situatiile in care animalutul se ridica in doua picioare si fura mancare de pe masa sau linge diverse substante care pot fi periculoase ca acuarelele de exemplu.

Ca sa-l inveti aceasta comanda aseaza-te pe o canapea iar in momentul in care animalutul se ridica spre tine spune-i cu voce ferma “jos”, radicand palma in sus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare