Animale de companie

#papagal #ingrijire papagal #papagal rosella #ingrijire rosella

Cum ingrijesti un papagal Rosella

Papagalul Rosella este un nume generic pentru mai multe specii de papagali colorati originali din Australia, imblanziti relativ recent. Daca te atrage aspectul plin de culoare al acestei pasari, afla cum ingijesti un papagal Rosella.

Desi este destul de raspandit in captivitate, papagalul Rosella poate fi dificil de imblanzit daca nu a fost invatat sa manance din mana de mic. Nu este un papagal vorbitor, dar poate fi o pasare de companie afectuoasa si adora sa imite unele sunete, in special fluieratul. Papagalul Rosella traieste in general pana la 20 de ani atunci cand este ingrijit corect.


Mediul potrivit pentru un papagal Rosella

 

Aceste pasari au nevoie de un spatiu mai mare decat alti papagali de aceeasi talie (30 cm inclusiv coada), motiv pentru care se recomanda pastrarea lor intr-o cusca mare sau un aviar in care sa aiba loc sa faca miscare. Un papagal Rosella roade cu placere crengi proaspete sau jucarii de plastic sau lemn si ii place sa se imbaieze des, intr-un vas cu apa mare, dar cu adancime mica.

In captivitate, papagalul Rosella poate deveni agresiv fata de alte pasari, dar doua pasari din aceasta specie, mascul si femela, se pot intelege bine. Chiar daca papapagul pare imblanzit atunci cand il adopti, are nevoie de interactiune fizica zilnica pentru a ramane un animal de companie interesat de oameni.


Hrana potrivita pentru un papagal Rosella

 

In salbaticie, papagalul Rosella mananca in special fructe si insecte mici. Ca animal de companie, are nevoie de o dieta diversa, care sa includa si seminte, dar si fructe si legume proaspete zilnic.

Brocolli, fasolea verde si alfalfa sunt delicii pentru un papagal Rosella, la fel ca si merele sau morcovii. Mananca seminte de mei si seminte de floarea soarelui, dar pentru o dieta cat mai echilibrata se recomanda amestecurile de seminte speciale pentru papagali de talie medie.


Imperecherea papagalilor Rosella


Pentru imperechere, papagalii au nevoie de mai mult spatiu. Minimul recomandat este un aviar cu inaltimea de 2 metri, lungimea de 2,3 m si adancimea de 0,7 m.

Sezonul de imperechere incepe in luna aprilie, iar masculul poate deveni agresiv. Femelele depun in general 5-7 oua, care au o perioada de incubare de 20-21 zile, timp in care femela nu paraseste cuibul si este hranita de mascul. Puii de papagal Rosella parasesc cuibul dupa aproximativ 35 de zile de la eclozare si devin independenti dupa inca 2 saptamani.


Sursa foto : Free-pet-wallpapers.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea