Animale de companie

#cabluri #fire #pisici #electricitate #pericol #incendiu #electrocasnice

Cum feresti cablurile de tentatiile pisicii

Asa cum asiguri casa pentru un copil mic, posesia unei pisici necesita acelasi lucru. Pe langa pericolul la care patrupedul este supus, deteriorarea cablurilor electrice poate aduce urmari foarte grave si costisitoare. Iata cateva solutii pentru a tine departe pisica de cabluri si de electrocasnicele vulnerabile.

1. Nu supraincarca prizele
Aceast lucru poate reprezenta un pericol pentru intreaga locuinta. Suprasolicitarea poate duce la suprasarcina, incalzire si apoi incendiu. O priza plina de stechere si cabluri se prezinta ca o veritabila jucarie pentru o pisica, perfecta pentru explorat, agatat si ros.
2. Grupeaza cablurile asemanatoare
Principalul criteriu de grupare a cablurilor atunci cand ele sunt atacate de psica este dat de durata pentru care acestea sunt conectate. Astfel, un aparat pe care il folosesti rar nu va fi strans alaturi de cablurile generale. Foloseste o spirala sau un tub de protectie pentru a le acoperi si pentru a le salva de ghearele pisicii .
3. Ascunde sau acopera firele
Poate ca aceasta este metoda cel mai des practicata de catre proprietarii de psici . Fie ca le prinzi cu ajutorul clemelor in pardoseala sau in tocul usii, fie ca le acoperi cu covorul sau le camuflezi in spatele canapelei, pisica nu va mai avea acces la ele. Este foarte important ca firul respectiv sa nu poata fi miscat, deoarece dinamica acestuia este atractia principala pentru pisici.
4. Foloseste o solutie repelenta pentru pisici
In general pisicile nu agreeaza otetul, clorul sau senzatia de usturime. Nu este cazul sa aplici ardei iute pe toate cablurile din casa, insa poti lua in calcul utilizatrea unei solutii care are acest efect. De asemenea, o solutie din apa si otet poate fi eficienta. Daca iti cunosti pisica bine, atunci probabil ca stii care sunt lichidele sau gusturile care ii displac, asa ca le poti pulveriza pe cabluri pentru a o alunga.

In pet-shopuri sau magazine online gasesti sprayuri speciale ce alunga pisicile din zona in care acestea sunt pulverizate. Evita sa folosesti un lichid sarat, deoarece s-a dovedit ca pisicilor nu le displace sarea, ba chiar sunt atrase de aceasta.

Atentie! Aplica solutia cu ajutorul unui pulverizator fin doar pe cablu, nu si pe priza sau pe stecher. Protejeaza mobila, textilele, peretii sau podeaua atunci cand lucrezi, deoarece exista riscul ca acestea sa se decoloreze.
5. Deconecteaza electrocasnicele mici
Atunci cand lipsesti de acasa este bine sa deconectezi si sa depozitezi intr-un loc ferit electrocasnicele mici. Daca pisica este atrasa de cablul acestora exista riscul sa le darame in timpul jocului. Cea mai buna solutie este restrictionarea accesului pisicii in camerele cu multe fire pe perioada in care lipsesti. Holul locuintei, dormitorul si balconul sunt, de obicei, spatiile cu cele mai putine cabluri.
6. Verifica starea firelor
Coltii pisicii sunt foarte fini, la fel si ghearele, asa ca este posibil sa nu observi de la distanta efectul lasat asupra unui cablu. Daca acesta este afectat, exista riscul de ardere si incendiu. Verifica periodic starea acestora, in special a celor pe care pisica le prefera (in general pisicile sunt atrase de un anumit tip de cablu).
7. Distrage atentia pisicii
Este bine ca pisica ta sa aiba mereu jucarii in apropiere pentru a nu mai fi atrasa de alte activitati. Alege jucarii care nu ii starnesc dorinta de a se juca cu firele. Evita canafii, elasticele si orice jucarie ce se aseamana cu un cablu.

Atunci cand observi ca pisica se apropie de fire indeparteaz-o cu ajutorul unui spray cu apa si ofera-i o jucarie complementara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului