Animale de companie

#dresaj #joaca #caini #animale

Cum dresezi un caine sa caute sau sa aduca diverse obiecte


Cainii adora sa alerge dupa un bat si sa ti-l aduca, sa prinda discuri zburatoare sau sa caute anumite obiecte ascunse prin casa. Desigur, nu vor face acest lucru din instinct ci va trebui sa ii inveti.


Invata-l sa aduca jucaria inapoi (comanda "Aport")


Lasa cainele sa se bucure cateva momente de jucaria lui preferata. Dupa aceea i-ai jucaria si spune-i comanda „sezi”, pentru a sta in locul in care se afla. In cazul in care animalul nu stie comanda respectiva, va trebui sa il tii pentru a nu fugi dupa ea sau sa rogi un membru al familiei sa o aseze la cativa metri departare de caine.

Cand jucaria a fost pusa in locul dorit, elibereaza-l si spune-i „Aport”. Foloseste de fiecare data aceeasi comanda. In caz contrar, cainele va fi dezorientat si nu va mai sti ce are de facut.
Este important ca atunci cand gaseste jucaria sa-i spui sa ti-o aduca inapoi. Chiar daca nu face acest lucru, insa se duce la ea si o atinge cu botul, da-i o recompensa . In acest fel ii vei face mai cooperant.

Arunca din nou jucaria. Odata ce ajunge langa ea lauda-l si incurajeaza-l sa ti-o aduca inapoi. Foloseste insa un ton calm si bland, deoarece daca vei striga prea tare este posibil ca acesta sa creada ca il certi. Pentru ca animalul sa-ti acorde atentie, arata-i recompensa, insa nu te duce inspre el sa i-o dai ci asteapta sa vina el la tine.

Fa repetitii zilnice cu animalul si pe parcurs ce invata ce are de facut, arunca jucaria la distante tot mai mari. Creste distantele treptat cu cel mult trei metri. Nu mai mari distanta in urmatoarele 3 zile, cel putin, chiar daca patrupedul o gaseste de la prima incercare.

Nu uita sa ii dai o recompensa de fiecare data cand iti aduce mingea. Odata ce a invatat sa faca acest lucru, nu ii mai da recompense daca nu duce exercitiul la bun sfarsit.

Cand a invatat sa o aduca inapoi, va puteti juca impreuna oriunde. Alterneaza distantele la care o arunci, astfel incat cainele sa fie mai activ, sa-i stimulezi atentia si sa nu se plictiseasca.
 

Gasirea obiectelor, folosindu-se de miros


Invata-ti cainele sa gaseasca obiectele ascunse de tine folosindu-se de simtul mirosului. Ia cu tine cateva recompense si jucaria lui preferata sau un alt obiect preferat de acesta. Lasa-l sa miroasa obiectul respectiv, apoi spune-i sa stea in pozitia „sezi”.
Ascunde jucaria intr-o alta incapere, in cazul in care esti in casa sau in spatele unor copaci, daca te afli in parc. Acest exercitiu nu presupune si aducerea inapoi a jucariei ci doar gasirea ei; asadar il poti lauda si recompensa imediat ce o gaseste.

Fa jocul mai atractiv atat pentru tine cat si pentru animal, ascunzand obiectul respectiv sub o cutie sau intre alte alte jucarii. Astfel cainele va acorda mai multa atentie jocului si nu se va plictisi prea repede.

Repeta exercitiul zilnic. Cand animalul se obisnuieste cu acest joc, ii poti schimba jucaria cu un alt obiect. Poti folosi chiar si obiecte pecare nu le-a mai vazut pana atunci. De asemenea, in locul acestora poti folosi recompense speciale pentru el. Cu siguranta il va face placere sa le caute.

Tips & Tricks

  • In cazul in care observi ca animalul a obosit lasa-l sa se odihneasca.
  • Da-i recompense numai atunci cand reuseste sa duca exercitiul pana la capat.

 

Citeste mai multe despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului