Animale de companie

#adoptie #animale #sarpe #reptile

Cum alegi un sarpe ca animal de companie

Serpii sunt fascinanti, iar daca stii sa-i ingrijesti corespunzator, pot deveni animalele de companie excelente. Cu toate acestea, ei au nevoie de ingrijiri speciale iar cei care ii detin trebuie sa le repecte intocmai.


In cazul in care iti plac foarte mult serpii, iata cateva lucrui pe care ar trebui sa le iei in considerare inainte de a lua decizia finala de a adopta unul.


Cauta cat mai multe informatii

Asigura -te ca intr-adevar iti doresti un sarpe si poti avea grija de el corespunzator. Citeste cat mai multe articole sau carti pentru a afla caracteristicile fiecarei specii de sarpi in parte. Afla care este specia pe care ti-o doresti si cauta cat mai multe informatii despre aceasta: marimea la care poate ajunge la maturitate, necesarul de hrana zilnic, daca este sau nu veninos, cat de des naparleste etc.

Inca un aspect foarte important, peste care nu trebuie sa treci, este sa te informezi ce specie de sarpe poti detine legal in orasul in care te afli.


Inainte de a pleca in cautarea viitorului companion asigura-te ca:

  • Poti avea grija de el multi ani de acum inainte. Majoritatea speciilor de serpi traiesc aproximativ 20 de ani sau chiar mai mult;
  • Ai destul spatiu in congelator pentru a depozita manacarea acestuia (la Pet Shop-urile de specialitate poti gasi hrana congelata speciala pentru ei);
  • Poti achiziona un acvariu special, cu sistem de siguranta, pentru ca sarpele sa nu evadeze.


Alegerea sapelui


Cand esti 100% sigur ca vrei sa achizitionezi unul, cauta in orasul in care locuiesti sau in imprejurimi atat crescatorii cat si Pet Shop-uri care au spre vanzare serpi. Uita-te cu atentie la mediul in care sunt crescuti/tinuti. Acesta trebuie sa fie curat si lipsit de mirosuri neplacute.

Inainte de a lua sarpele acasa, cerceteaza-l cu atentie. Ochii si nasul unui sarpe trebuie sa fie curati, solzii trebuie sa aiba un aspect ingrijit, sa nu aiba potriuni in care acestia lipsesc sau au un aspect „sifonat”. De asemenea, este important sa nu prezinte leziuni.

Daca observi ca sapele pe care vrei sa-l cumperi se afla in perioada de naparlire insa nu isi pierde pielea in intregime cum este firesc, ci pe bucatele, inseamna ca poate avea o problema de sanatate.

Atentie! Nu este indicat sa prinzi un sarpe din salbaticie, deoarece acestia nu sunt obisnuiti sa fie tinuti captivi si vor fi stresati. Totodata, pot fi purtatori de paraziti sau boli si desigur, vor fi mai agresivi.

 

Asigura-i un camin primitor


Cumpara un acvariu potrivit pentru sarpele tau. Amenajeaza-l in functie de specia sarpelui pe care il vei adopta sau l-ai adoptat deja. Este important sa stii din timp din ce zona provine sarpele, deoarece unii au nevoie de mult pietris si nisip, in timp ce altii au nevoie de vegetatie.

De asemenea, acvariul sarpelui va trebui dotat cu: o ascunzatoare incapatoare, termometru, o sursa de caldura (lampa UV), un vas pentru apa destul de larg, crengi pe care sa se catere etc.


Calculeaza bugetul


Desi un sarpe de dimensiuni mici pare sa nu aiba nevoie de prea multe lucruri, costul de achizitie al acvariului, al decoratiunilor si echipamentelor neceare poate fi semnificativ.

Un terariu de dimensiuni medii (100x50x50) costa in jur de 500RON. Echipamentul necesar poate depasi 100 RON, iar decoratiunile cele mai simple costa 10 RON in timp ce unele mai sofisticate pot depasi 150 RON. Aceastea sunt doar cateva dintre preturile pe care trebuie sa le achiti pentru amenajarea si intretinerea habitatului. De asemenea, va trebui sa cheltui lunar o suma considerabila pentru hrana.

ATENTIE! Nu adopta un sarpe veninos sau unul de dimensiuni mari, daca ai copii!

 

Serpi recomandati pentru incepatori


In cazul in care este prima data cand ai un sarpe, cel mai bine ar fi sa optezi pentru una dintre variantele de mai jos. Acestia au dimensiuni medii, sunt mai docili si nu au nevoie de foarte multe ingrijiri speciale:

  • Corn Snake (Elaphe guttata);
  • King Snake (Lampropeltis triangulum elapsoide);
  • Milk Snake (Lampropeltis triangulum);
  • Ball Python (Python regius).


Serpi pe care ar fi bine sa-i eviti


Daca esti la inceput, ar fi bine sa eviti serpii veninosi, pe cei de dimensiuni mari, dar si pe cei care au nevoie de multe ingrijiri speciale. Printre acestia se numara:

  • Boa constrictor (Boa constrictor);
  • Burmese python (Python molurus bivittatus);
  • Serpii verzi;
  • Serpii de apa.


Serpi pe care nu trebuie sa-i iei acasa daca esti incepator


Nu adopta serpi care sunt foarte periculosi. Acestia nu sunt recomandati nici macar celor care au experienta in cresterea lor. Pot ataca foarte usor iar veninul lor isi face efectul rapid. Printre acestia se numara:

  • Reticulated python (Python reticulatus);
  • Anaconda (Eunectes murinus).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea