Animale de companie

#animale #monta #imperechere #caini #rase

Cum alegi partenerul de imperechere pentru un caine

Alegerea unui partener de imperechere pentru catelul tau nu este deloc usoara. Pentru ca puii sa fie sanatosi si sa nu sufere de malformatii la nastere, cainele trebuie sa fie sanatos si sa indeplineasca anumite cerinte. Iata cum si unde poti gasi o pereche potrivita pentru cainele tau, indiferent daca acesta este de rasa pura sau nu.

 

1 Cum poti gasi un partener

 

Inteaba-ti cunoscutii care au un caine din aceeasi rasa daca doresc sa-l dea la . De asemenea, iti poti intreba cunoscutii daca stiu pe cineva care cauta pereche pentru cainele lor.

Cauta anunturi pe internet sau in presa scrisa . Pe internet poti gasi multe anunturi cu cereri sau oferte pentru imprecherea cainilor. De asemenea, consulta revistele de specialitate deoarece poti gasi multe oferte in rubrica special dedicata anunturilor.

In cazul in care ai un caine cu , poti apela la o canisa. Este posibil ca acestia sa aiba deja un caine potrivit pentru imperechere sau sa te puna in cu alti doritori.

 

2 Ce trebuie sa verifici inainte de a avea loc imperecherea

 

Odata ce ai gasit un potential partener pentru cainele tau, inainte de a-i lasa impreuna pentru a se imperechea trebuie sa fii atent la cateva aspecte:

Carnet de sanatate. Indiferent daca optezi pentru un catel cu Pedigree sau nu, verifica daca acesta este sanatos si are vaccinurile la zi. Roaga proprietarul sa te lase sa vezi carnetul de sanatate al acestuia. Este important ca animalul sa fie sanatos, pentru a preveni imbolnavirea cainelui tau sau nasterea unor pui bolnavi sau cu malformatii.

De asemenea, uita-te cu atentie la caine pentru a observa daca are un aspect sanatos si ingrijit. In cazul in care ai dubii in privinta starii de sanatate a cainelui, consulta un medic veterinar .

Certificatul Pedigree. In cazul in care cainele tau are Pedigree si doresti ca puii acestuia sa aiba de asemenea Pedigree, este esential sa-l imperechezi cu un caine din aceeasi rasa, care se afla in posesia unui Certificat Pedigree. Verifica daca certificatul este sau nu recunoscut de FCI. In cazul in care acesta nu este recunoscut, catelusii nu vor avea Pedigree.

Drept de monta . In cazul alegerii unui partener cu Pedigree, verifica daca acesta are drept de monta. Cainii trebuie sa se incadreze intre urmatoarele intervale de varsta:

  • varsta minima pentru imperecherea cainilor, indiferent de sex este de 14 luni;
  • varsta maxima de imperechere este de 8 ani pentru femele;
  • varsta maxima de imperechere pentru masculi este nelimitata.


De asemenea, daca animalul a avut grave de sanatate sau sufera de malformatii este posibiul sa-si fi pierdut dreptul de monta. Isi mai pot pierde dreptul de monta si exemplarele care au suferit schimbari comportamentale necorespunzatoare standardelor rasei. Daca ai dubii in aceasta privinta, consulta o canisa.

 

3 Ce trebuie sa faci daca vrei ca puii sa aiba Pedigree

 

In cazul in care doresti ca puii sa aiba Pedigree, imperecherea cainilor trebuie sa indeplineasca cateva conditii:

  • ambii catei sa aiba drept de monta si Certificat Pedigree (indiferent ca este de tip A,B sau C);
  • pentru ca puii sa primeasca Certificatul Pedigree, monta trebuie sa aiba loc sub stricta supraveghere a personalului unei canise autorizate FCI;
  • cateaua nu are voie sa se imperecheze cu 2 masculi diferiti (chiar daca ambii au Pedigree si apartin aceleiasi rase);
  • puii nascuti trebuie sa fie perfect sanatosi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea