Animale de companie

#hrana caini #hrana pentru caini #hrana uscata #petpal.ro

Cum alegi o hrana uscata potrivita pentru cainele tau?

ADVERTORIAL

In ansamblu, exista o singura regula iar aceasta este simpla: pentru a sti ce hrana uscata i se potriveste cel mai bine cainelui tau, primul pas este sa o incerci. Daca efectele pe termen mediu sunt bune, atunci aceasta este hrana potrivita.


In particular, insa, lucrurile nu sunt atat de simple. De aceea, vom incerca sa trecem in revista, in cele ce urmeaza, principalele aspecte de care trebuie sa tinem cont.


Varsta, talie si rasa

Bineinteles ca, in alegerea unui tip de hrana pentru caini, vom lua in calcul, mai intai, varsta si talia acestora.

Practic, in functie de varsta, avem de ales intre:

  • o hrana starter, daca puiul are pana in doua luni;
  • o hrana pentru junior, daca acesta are pana intr-un an;
  • o hrana pentru adult, daca varsta cainelui este intre 1 si 7 ani;
  • o hrana pentru senior, daca patrupedul a depasit 7 ani.


In ceea ce priveste taliile, majoritatea brandurilor importante ofera o sortimentatie larga, cu formule dezvoltate pentru fiecare dintre acestea:

  • talie foarte mica, cel mult 4 kilograme la maturitate (Chihuahua, Dachshund, Pomeranian);
  • talie mica, maxim 10kg la varsta adulta (Fox Terrier, Shih Tzu, Yorkshire Terrier);
  • talie medie, cu o greutate la maturitate de pana in 25kg (Beagle, Husky, Shar Pei);
  • talie mare, a caror greutate la varsta adulta este cuprinsa intre 25 si 45 kilograme (Rottweiler, Ciobanesc German, Golden Retriever);
  • talie gigant, caini cu greutatea de peste 45 kilograme (Saint Bernard, Ciobanesc de Berna, Dog german).


Cativa producatori de hrana pentru caini au dezvoltat produse destinate anumitor rase. Daca exista o astfel de hrana pentru rasa cainelui dumneavoastra, aceasta ar trebuie sa fie, cel putin teoretic, si hrana potrivita pentru acesta.


Calitate

Hrana uscata pentru caini poate fi structurata pe trei niveluri de calitate:

  • super premium – din ingrediente de cea mai buna calitate (carne proaspata), care nu contine, de regula, conservanti, coloranti si arome artificiale;
  • premium – cu ingrediente de calitate (poate include si derivate din carne), care poate contine gluten ca sursa de proteine si conservanti artificiali;
  • economic – hrana din ingrediente de slaba calitate, cu continut ridicat de gluten.


Nevoi speciale

Se poate intampla ca animalul nostru sa aiba anumite nevoi speciale si, in cazul acesta, ar trebui sa-i oferim o hrana dezvoltata pentru conditia lui.

De pilda, cainilor sensibili, cu alergii la anumite ingrediente, le putem oferi o hrana hipoalergenica, care contine carne de miel, foate bine tolerata de organismul lor.

Pentru cainii supraponderali, cu activitate fizica scazuta, exista hrana speciala cu continut redus de grasimi.

Cainii activi, care fac performanta, care muncesc (caini utilitari) sau care traiesc in conditii naturale extreme, au nevoie de o hrana cu continut ridicat de proteine, grasimi si carbohidrati, pentru un aport sporit de energie.


Cu sau fara cereale?

Aici, parerile sunt impartite: daca anumiti producatori sustin ca cerealele, precum graul, porumbul si orzul, nu sunt potrivite pentru animalele carnivore, fiind asociate de cele mai multe ori cu alergiile canine, si ca nu au nicio valoare nutritiva, altii, majoritatea, le folosesc in formulele de hrana pentru animale.

Prezenta cerealelor in mancarea pentru caini dezvolta din ce in ce mai multe polemici printre specialistii in nutritie canina, si un verdict concret se lasa inca asteptat. De aceea, cel putin pentru moment, ramane la latitudinea dumneavoastra aceasta optiune.


In concluzie

Speram ca aceasta clasificare de mai sus sa va lamureasca intr-o anumita masura si sa va raspunda, macar partial, la intrebarea “Cum alegem o hrana potrivita pentru cainele nostru?”, pentru ca de acest raspuns ar putea depinde, pe viitor, dezvoltarea sanatoasa si echilibrata a animalului dumneavoastra de companie.

Mai mult, atunci cand doriti sa cumparati o hrana, solicitati mai multe informatii in petshop sau in cabinetele veterinare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului