Animale de companie

#cusca #hamsteri #rozatoare #animale #habitat

Cum alegi cusca pentru un hamster

Alegerea custii pentru un hamster este un proces mult mai complex, comparativ cu alegerea unei colivii pentru o pasare. Pe piata exista multe tipuri de custi, de diferite marimi, forme sau culori care atrag prin aspectul lor dragut. O cusca nu trebuie aleasa numai dupa ascpect ci va trebui sa acorzi o atentie deosebita urmatoarelor lucruri: marime, siguranta, mod de curatare si aerisire.

 

1 Determina stilul custii

 


Pe piata exista 3 stiluri de habitate pentru care poti opta, acestea avand diferite culori, dimensiuni sau forme:

  • Cusca cu gratii . Simpla sau cu etaj, aceasta cusca are de obicei o baza de plastic, iar peretii sunt confectionati din gratii. Este indicat sa aiba si gratii orizontale pentru ca hamsterul sa se poata catara. Asigura-te ca baza nu este prevazuta cu un gratar, deoarece va fi incomoda pentru el.

  • Cusca de plastic. Este confectionata in totalitate sau in cea mai mare parte din plastic non-toxic. Acest tip de cusca poate fi prevazuta cu multe compartimente si tuburi pentru joaca.

  • Acvariul. Daca doresti sa cumperi un acvariu, asigura-te ca acesta are un capac special, astfel incat hamsterul sa nu poata evada. Capacul trebuie sa fie prevazut cu gaurele mici, prin care sa poata patrunde aerul in interior.


 

 

2 Ia in considerare procesul de curatare


Cusca cu gratii este prevazuta cu o tavita detasabila de gratii. Astfel, vei putea inlocui cu usurinta talajul si o vei putea spala la fel de usor cand va fi necesar.

Custile de plastic dotate cu compartimente si tuburi sunt mult mai apreciate de hamsteri , dar sunt si mult mai greu de curatat si intretinut. Vei fi nevoit sa desfaci fiecare tub in parte si sa-l cureti cu atentie. De asemenea, va trebui sa cureti si sa dezinfectezi si restul custii la fel de des.

Talajul dintr-un acvariu poate fi schimbat mai rar, deoarece se va pune intr-un strat mai gros, insa nu este la fel de usor de spalat si intretinut precum tavita unei custi cu gratii.

 

3 Ventilatia este importanta pentru hamster

 

O cusca cu gratii este cea mai buna alegere din acest punct de vedere. Dezavantajul este insa faptul ca in acestea nu circula doar aerul ci si o cantitate mare de particule de praf, purtatoare de microbi.

Custile confectionate din plastic, nu sunt la fel de bine ventilate. Aerul din interior este mult mai inchis si va trebui curatata mai des. In cazul in care este prevazuta cu multe tuburi si compartimente, calitatea aerului si condensul pot fi o adevarata problema pentru hamster.

Daca vrei sa optezi pentru un acvariu, cerceteaza cu atentie capacul. Acesta trebuie sa fie prevazut cu multe orificii prin care aerul sa poata circula. Sunt de preferat capacele de tip gratii sau plasa, prevazute cu multe orificii mici.

 

4 Opteaza pentru un habitat spatios

 

Un hamster are nevoie de mult spatiu pentru a alerga si a se juca. In cazul in care cusca nu este prevazuta cu o roata speciala, ia in considerare faptul ca vei fi nevoit sa-i achizitionezi una separat si va ocupa destul spatiu in cusca.

Totodata, hamsterul va mai avea nevoie si de o casuta in care sa doarma sau sa se ascunda si alte jucarii.

O cusca potrivita trebuie sa aiba aproximativ 60x40x40 cm iar un acvariul trebuie sa aiba capacitatea de minim 40l. In cazul in care optezi pentru un acvariu, asigura-te ca acesta este mai lat si mai putin inalt.

 

5 Verifica sistemul de inchidere al usitei si spatiul dintre gratii

 

In cazul in care ai un hamster pitic, spatiul dintre gratiile custii nu trebuie sa depaseasca 1 cm, in caz contrar hamsterul poate evada printre ele. Nu uita sa verifici usile de acces, pentru a te asigura ca nu le poate deschide.
Daca alegi o cusca supraetajata, asigura-te ca animalul nu are cum sa cada de la etaj, fiindca oasele acestuia sunt foarte fragile si se pot rupe usor.

O cusca de plastic, trebuie sa fie suficient de rezistenta astfel incat hamsterul sa nu o poata roade.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea