Animale de companie

#crocodili #reptile #piele sensibila #piele crocodil

Crocodilii au pielea mai sensibila decat oamenii

Maxilarele crocodililor si aligatorilor, acoperite de o piele groasa ca o adevarata armura, sunt mult mai sensibile la presiune si vibratii decat varfurile degetelor oamenilor. Simtul tactil al crodililor este printre cele mai dezvoltate din intreg regnul animal.

Astfel, proeminentele pigmentate de la nivelul maxilarelor au un rol esential pentru crocodili. Specialistii au denumit aceste formatiuni "organe senzoriale intertegumentare". De-a lungul timpului, au fost emise mai multe ipoteze despre functia acestor proeminente, de la secretia de uleiuri, pana la detectarea campurilor electrice.

Recent insa s-a descoperit ca aceste proeminente pigmentate percep vibratiile undelor apei. Organele senzoriale intertegumentare sunt formate din nervi fini care raspund la presiune si vibratie, unii nervi fiind specializati pe detectarea de vibratii de 20 - 35 Hertzi.

Astfel, crocodilii reusesc sa isi gaseasca repede prada, cu ajutorul maxilarelor puternice si a dintilor ascutiti, care ii directioneaza in locul potrivit.

In plus, senzorii ofera femelelor de crocodil sensibilitatea tactila necesara pentru a-si ajuta puii sa iasa din ou si pentru a-i transporta cu gura, fara a-i rani.


Sursa foto: discovery.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare