Animale de companie

#corb #animale #pasare

Corbul

Corbul este pasarea cu cea mai mare raspandire geografica dintre toate pasarile lumii care s-a adaptat in diverse zone nefavorabile, de la cele desertice pana la cele polare. Aceasta capacitate de adaptare este explicata de biologi prin inteligenta sa, corbul avand cel mai mare indice de inteligenta dintre inaripate.


Descriere


Corbul seamana la aspect cu cioara insa are o lungime mai mare ca aceasta, de circa 65-70 cm.

Penele sunt de culoare negru uniform, foarte luciose, cu vagi nuante de albastru-metalic sau violet.

Are coada rombica, aripi puternice, cioc lung, usor incovoiat iar ghearele de pasare de prada.


Alimentatie


Corbul este omnivor. Consuma la nevoie si seminte sau paine dar vaneaza si insecte, amfibii, reptile, soareci, chiar si pesti, in apele mici . Se hraneste si cu cadavre, fiind un sanitar natural.


Inmultire


Corbii isi construiesc cuiburi in varful copacilor inalti sau pe stanci mai greu accesibile. Aceasta pasare are un adevarat talent de constructor, dovada fiind cuiburile realizate din mai multe straturi de crengi impletite, acoperite cu namol, apoi cu par, lana si alte materiale moi.

Femela depune ouale in luna februarie, clocitul durand circa 21 de zile. Masculul, atunci cand nu cauta mancare pentru femela, pazeste cuibul cu multa grija.

Dupa eclozare puii mai stau in cuib aproximativ 40 de zile, fiind hraniti pe rand atat de femela cat si de mascul.


Inteligenta


Corbul este o pasare foarte inteligenta si poate fi imblanzit cu usurinta. Potrivit unor studii, corbul poate invata un numar limitat de cuvinte (maximum 20), pe care le foloseste in mod intentionat, nu reflex, ca papagalii.

Multi oameni de stiinta sunt de parere ca atunci cand corbul „articuleaza” sunetele, respectiv croncanitul, el exprima tandrete, fericire, surprindere, emotie si furie.

Corbii pot sa imite cantecul altor pasari care au acelasi timbru vocal, imitand perfect indeosebi cioara.

Inteligenta sa a atras insa nu doar respectul ci si ura oamenilor care au incercat sa extermine aceasta pasare. Ca urmare, in tara noastra, corbul este o pasare rara , ocrotita de lege.


Legende despre corbi


Legendele chinezesti, egiptene, grecesti si siberiene vorbesc depre corb ca fiind un vestitor al furtunilor sau al vremii rele.

In legendele din Africa, Asia si Europa corbul prevesteste moartea. Aparitia acestor legenda a fost influentata de lacomia corbului care a creat o impresie neplacuta multora, mai ales in timpul molimelor sau razboaielor cand, asemenea ciorilor, consuma trupurile celor cazuti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului