Majoritatea pisicilor au obiceiul de a zgaria mobila din casa si de a se catara peste tot, inclusiv pe draperii . Acesta este un comportament natural al pisicilor, ele inlocuind copacii in care se catara in mediul lor natural, cu mobila din casa.
Pentru ca pisica ta sa se simta mai bine in mediul interior si pentru ca mobila ta sa ramana intacta este recomandat sa ai in casa un ansamblu special pentru pisici. Ele se vor catara si se vor juca in acesta, uitand de canapeaua de piele sau de biblioteca noua.
Ansamblul il poti cumpara din Pet Shop-uri sau il poti construi singur acasa , dupa marimile incaperii in care-l vei asambla si construind modelul dorit.
Pentru a-l construi ai nevoie de urmatoarele ustensile si materiale de lucru:
- Ruleta;
- Ciocan;
- Fierestrau circular, de masa sau de mana;
- Burghiu;
- Pistol si tuburi de lipici, daca folosesti tuburi de carton pentru tuneluri ;
- Poloboc;
- Capsator;
- Rigla T;
- 4-5 Placi de lemn netratate avand forma patrata;
- Folii de furnir de 2,5 pana la 5 cm;
- Cuie, suruburi si capse pentru lemn;
- Frangie pentru a inconjura stalpii;
- Carton, pentru tuneluri;
- Banda abraziva sau bormasina electrica, cu diverse accesorii ce folosesc material abraziv;
- carpeta in culoare dorita;
Construirea ansamblului:
1. Daca te-ai hotarat sa-i construiesti pisicii tale un ansamblu, trebuie sa te gandesti cum vrei sa arate acesta si sa faci o schema, incluzand masurile. Pentru proiecta schema este necesar ca inainte sa masori cu atentie spatiul disponibil, abia apoi sa schitezi planul. Masoara si usa, deoarece, daca ansamblul este mai mare decat aceasta, nu-l vei putea amplasa in camera dorita. La proiectarea schemei, ai grija ca baza sa fie suficient de larga si grea pentru a putea sustine ansamblul cu pisici cu tot.
2. Dupa ce ai facut masuratorile si ai desenat schita, masoara lemnul si insemneaza-l in locul in care va urma sa fie taiat. Daca folosesti si carton pentru tuburi masoara-l si pe acesta. Cand ai masurat si insemnat toate placile de care ai nevoie le poti taia.
3. Netezeste marginile taiate si suprafetele expuse cu ajutorul benzii adezive sau a bormasinii electrice, cu accesorii ce folosesc material abraziv.
4. In cazul in care doresti acoperirea bazei ansamblului cu carpeta este foarte important sa faci acest lucru inainte de a asambla ansamblul. Aseaza baza pe carpeta si traseaza un tipar, apoi taie carpeta.
5. Pune carpeta taiata pe fata superioara a bazei si peste lateralele acesteia. Fixeaza carpeta pe partea inferioara a bazei, folosind cuie sau capse.
6. Uneste picioarele prin doua bare de sprijin. Foloseste polobocul pentru a te asigura ca barele de sprijin sunt direct perpendiculare pe stalpi.
7. Aseaza partea superioara si cea inferioara ale bazei de barele de sprijin cu ajutorul suruburilor pentru lemn. Aseaza apoi restul platformelor de stalpi si ataseaza tunelurile. Prinde-le intre ele cu suruburi sau cuie.
8. Acopera tunelurile si platformele cu carpeta. Lipeste carpeta de carton folosind un adeziv la cald si pentru a o fixa de lemn foloseste capse sau cuie.
9. Pentru a inconjura unul sau mai multi stapli cu sfoara, aceasta trebuie mai intai udata. Prinde unul dintre capetele acesteia, la baza stalpului, cu ajutorul unei capse si inconjoara stalpul tragand bine de aceasta. Cand se va usca, aceasta se va micsora si se va fixa mai bine pe stalp.
10. Analizeaza bine ansamblul inainte de a-l pune in casa. Ai grija ca acesta sa nu aiba cuie sau fire ce pot rani pisica.