Animale de companie

#pesti #hrana #acvariu

Consecintele hranirii in exces a pestilor

Hranirea in exces este una dintre principalele motive pentru care pestii de acvariu se pot confrunta cu grave probleme de sanatate. Acest lucru este posibil din cauza acumularii resturilor de hrana ramase in acvariu. Afla care sunt consecintele hranirii in exces a pestilor si cum poti preveni acest lucru.

 

1 Consecinte

 

Tulburarea apei este una dintre cele mai intalnite probleme asociate cu hranirea in exces a pestilor. Tulburarea apei este produsa de particulele de mancare descompuse in apa. Daca nu esti sigur ca acesta este motivul care a dus la tulburarea apei poti face urmatorul test. Nu mai hrani pestii in urmatoarele doua zile, iar daca apa incepe sa se limpezeasca inseamna ca acestia au continuat sa manance resturile de hrana ramase in acvariu. Nu-ti face griji in ceea ce priveste santatea pestilor, deoarece acestia sunt adaptati sa traiasca fara hrana timp de cateva zile.

Cresterea algelor este o alta consecinta a hranirii in exces. Acestea incep sa se dezvolte pe substratul din acvariu, datorita nitratilor si fosfatilor din hrana pestilor. In mod normal acestea exista in acvariu, insa se dezvolta foarte greu. Daca acestea trebuie curatate la cateva zile, poti fi sigur ca hranirea in exces produce cresterea rapida a aceastora.
Scaderea nivelului oxigenului din cauza materiilor organice (in cazul nostru mancarea) care se descompun, acestea reducand nivelul de oxigen si crescand nivelul de dioxid de carbon din acvariu. In acest caz se impune schimbarea apei pana cand nivelul de oxigen revine la normal.

Creste nivelul de amoniac si nitrati ceea ce poate duce la intoxicarea pestilor.

Scaderea nivelului PH-ului este, de asemenea, cauzat de descompunerea manancarii in apa.

Totodata, pestii pot suferi de tulburari de digestie din cauza ca cei mai multi dintre acestia vor manca mai mult decat au nevoie.

 

2 Cum poti evita aceste probleme

 

Pentru a evita aceste probleme este necesar doar sa cunosti cateva lucruri esentiale despre modul de hranire a pestilor si sa le aplici.

  • Hraneste pestii la ore exacte. Majoritatea pestilor trebuie hraniti de doua ori pe zi. Asadar hraneste-i in fiecare zi la aceeasi ora (dimineata si seara). Daca ii hranesti mai des acestia vor manca mai mult decat trebuie iar resturile vor ajunge sa se descompuna in acvariu.
  • Nu le da prea multa mancare odata. Cea mai buna modalitate de a-ti da seama care este cantitatea de hrana pe care trebuie sa le-o dai la o masa este sa observi cat obisnuiesc acestia sa manance. De exemplu, aloca 3 granule pentru un peste.
  • Indeparteaza mancarea ramasa in acvariu. In cazul in care dupa hranirea pestilor observi mancare ramasa in acvariu indeparteaz-o cu ajutorul aspiratorului special pentru acvarii sau a unei plase foarte deasa.
  • Adauga pesti sanitari in acvariu. Acestia vor ajuta la curatarea acvariului de resturile de mancare descompuse. De asemenea, melcii sanitari sunt benefici in curatarea acestuia.
  • Vorbeste cu membrii familiei si spune-le cum trebuie hraniti pestii. Stabiliti cine va hrani pestii sau faceti cu randul pe zile, pentru a preveni situatia in care pestii vor fi hraniti de doua ori in aceeasi dimineata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea