Animale de companie

#animale #cocos #pasari #ceas desteptator #cantat cocos

Stii de ce canta cocosul dimineata? Iata explicatiile

Considerat ceas desteptator pentru multi tarani si fermieri, cantatul cocosului in zorii diminetii a fost luat la puricat de cercetatori, dornici sa descopere care sunt mecanismele prin care aceste pasari canta, la aceeasi ora, in fiecare zi. Are "cucuriguuu" zilnic, la rasaritul soarelui, o explicatie stiintifica sau este pus pe seama divinitatii si a stiintelor "oculte"?

"Cucuriguuuu"-ul cocosului este, pentru multe persoane care traiesc la tara, cea mai de incredere alarma de ceas, in zorii diminetii. Nu este o simpla intamplare ca ne canta, zilnic, la rasaritul soarelui, si nici nu este o putere oferita de divinitate. Comportamentul cocosilor are implicatii si explicatii stiintifice.

 

Lumina zilei, stimul pentru cantat

Cantatul este influentat, in primul rand, de "craparea de ziua", care reprezinta un semnal luminos pentru declansarea acestui comportament matinal al cocosului. Potrivit specialistilor, inainte de rasaritul soarelui, in atmosfera se degaja niste unde magnetice care anunta terminarea noptii si inceperea unei zilei, ceea ce stimuleaza cocosul sa cante.


Cantatul cocosului in zori, cauzat de ceasul intern sau ritmul circadian

Specialistii sustin ca aceste galinacee dispun si isi formeaza un ceas biologic intern la fel ca oamenii. Ritmul circadian este cel care regleaza succesiunea zi-noapte si este responsabil pentru declansarea cantatului la cocos. Ceasul intern anunta cocosul ca se apropie rasaritul si ca incepe o noua zi pentru el si consoartele lui.


Cantatul cocosului, provocat de testosteron

Testosteronul, hormonul barbatesc, pare sa aiba implicatii puternice in declansarea acestui comportament matinal la cocosi. Potrivit specialistilor, in zorii zilei, nivelul de testosteron din organismul cocosilor este mai ridicat, ceea ce determina, printre altele, si cantatul.

Pe noi, cantatul ne anunta venirea diminetii, insa in lumea galinaceelor, este modul in care cocosul arata si demonstreaza celorlalte pasari ca el este "barbatul in casa" si autoritatea suprema din cotet. Este un mod prin care-si marcheaza teritoriul.

Sursa foto: twentyfouratheart.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare