Animale de companie

#caini #animale #rase #ciobanesc

Ciobanesc de Shetland

Shetland Sheepdog (Ciobanescul de Shetland) este una dintre cele mai populare rase de caini de talie mica. Asemanator unui Collie in miniatura, acest caine este un animal de companie extraordinar, care se adreseaza cu predilectie familiilor.
 

 

 Istoricul si originea

 

Shetland Sheepdog, cunoscut de asemenea si ca Sheltie, este numit dupa numele insulei din care isi are originea inca din jurul anilor 1700. Insulele Shetland sunt localizate la nord-vest de peninsulele britanice, intre Scotia si Norvegia. Lana si mieii sunt principalele bunuri de larg consum in insulele Shetland, iar Sheltie a fost, initial, crescut pentru a supraveghea turmele de oi. Climatul aspru si relieful insulelor necesitau formarea unui caine de talie mica, viguros care sa faca fata acestor conditii si sa pazeasca turmele de oi. Fermierii cresteau caini ciobanesti din peninsulele britanice cu alti Collie, cum ar fi Border Collie, si, astfel, prin incrucisarea acestora a aparut Sheltie.

Acesti caini de talie mica erau suficient de inteligenti si independenti incat sa poata supraveghea turmele, in timp ce fermierii nu erau prin preajma. Insulele Shetland sunt, in general, utilizate pentru pasunat , de aceea, in cea mai mare parte a anului ele nu sunt populate.

In anii 1900, Sheltie a fost imperecheat cu Rough Collie si cu diferiti spanielii pentru a aparea Sheltie pe care il stim noi astazi. Rasa a fost recunoscuta pentru prima data in Anglia in 1909. In 1911, Ciobanescul de Shetland era recunoscut de catre American Kennel Club, fiind introdus in grupa cainilor ciobanesti. Printre calitatile Ciobanescului de Shetland se enumera: luarea urmei, pastorirea oilor, abilitati de caine de paza si protectie, agilitatea si capacitatea de a invata usor.

Astazi, rase este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, CCR, APRI, ACR.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Ciobanescul de Shetland este un caine puternic, sprinten, cu o constuituie fina si cu un cap alungit, conic. Prezinta un bot lung, cu un stop bine evidentiat. Varful botului trebuie sa fie intr-un plan paralel cu cel al craniului. Nasul trebuie sa fie de culoare neagra. Urechile imblanite (acoperite cu par) sunt mici, mobile, avand varfurile indoite.

Sheltie prezinta o blana impermeabila si izolanta, formata din doua straturi. Coloritul robei se poate gasi in urmatoarele varietati: merle (culoarea mierlei), negru si samur cu pete albe.

Blana este de lungime medie, pana la lunga cu picioarele si coada bine imbracate de par. Parul este moale si neted, necesitand o periere zilnica. Ochii migdalati pot fi deschisi la culoare in cazul varietatii samur, dar trebuie sa fie de culoare inchisa la celelalte varietati.

Comparativ, Sheltie este mai scund decat Collie. Majoritatea Ciobanestilor de Shetland prezinta o inaltime de circa 33-41 cm la nivelul greabanului si o greutate corporala de circa 6-12 kg.

 

 Personalitatea

 

Tandru, sensibil, docil, vivace, inteligent si usor de educat, Ciobanescul de Shetland este una dintre cele mai istete rase de caini. Mereu va fi dornic sa va faca pe plac si sa va asculte, fara a depune vreun efort in directia asta. Ciobanescul de Shetland este bine-cunoscut pentru faptul ca nu se lasa atins de persoanele necunoscute, latrand zgomotos pentru a-si avertiza stapanul. Aceasta rasa se simte cel mai bine in preajma oamenilor, motiv pentru care trebuie crescut intr-o casa in care sa aiba cat mai multa companie.

Ciobanestilor de Shetland le place sa munceasca, fiind dispusi intotdeauna sa va faca pe plac. Pot deveni irascibili, daca se plistisesc, dar sunt, in principiu, echilibrati. Sunt animale de companie foarte loiale si afectuoase. Unii dintre ei sunt precauti cu strainii, fiind excelenti caini de paza. Sunt toleranti, ceea ce ii face sa fie ideali pentru familiile cu copii. Multi dintre Ciobanestii de Shetland pastreaza inca instincte puternice de caine ciobanesc, placandu-le sa alerge dupa diferite obiecte. Din nefericire, ei au tendinta de a alerga si dupa masini, fiind predispusi accidentelor rutiere tragice. Din acest motiv, Ciobanescului de Shetland nu trebuie sa i se permita sa alerge liber in apropierea soselelor circulate.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Ciobanestii de Shetland se inteleg foarte bine cu copiii si alte animalute de casa. Datorita taliei lor mici, aceasta rasa se acomodeaza usor traiului intr-un apartament sau sa imparta un domeniu. Sunt caini multilaterali, completi si dragalasi. Unii crescatori sustin ca masculii sunt caini de companie mai buni si mai afectuosi decat femelele.

Ciobanestii de Shetland se preteaza cresterii intr-un apartament, daca beneficiaza de suficient timp in aer liber. Sunt foarte activi in interiorul caminului, astfel ca nu vor suferi daca nu le puteti oferi o curte.

 

 Dresajul

Acestor caini inteligenti le place sa invete si sa asculte, astfel ca sunt foarte usor de educat si dresat. De asemenea, ei sunt agili, protectori si supusi.

 

 Aspecte particulare

 

Blana Ciobanescului de Shetland este mult mai usor de intretinut decat v-ati putea inchipui, dar perierea periodica este necesara. Umeziti blana cu putina apa inainte de a o pieptana si incercati sa descalciti parul incurcat. Aceasta rasa naparleste masiv si sezonier. Puful profund este inlocuit de doua ori pe an, primavara si toamna.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Ca si alte rase, nici Ciobanescul de Shetland nu este scutit de anumite probleme de ordin medical, iar dintre acestea cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:

  • Epilepsia - afectiune a sistemului nervos care se manifesta clinic mai frecvent in jurul varstei de 2-5 ani.
  • Cardiopatia se produce atunci cand valvulele inimii nu mai functioneaza normal. Fara tratament, se poate produce insuficienta cardiaca .
  • Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza normal. In lipsa unei secretii suficiente de hormon tiroidian, afectiunea mentionata se poate produce.
  • Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.
  • Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
  • Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
  • Persistenta arcului arterial este o maladie genetica din care rezulta prezenta unui defect la nivelul inimii.

 

In plus, pe langa cele mai frecvente probleme se mai pot intalni urmatoarele afectiuni:

  • Atrofia retiniana progresiva - boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.
  • Surditatea poate aparea de la nastere si este cel mai frecvent intalnita la Ciobanestii de Shetland cu coloritul merle.
  • Displazia renala reprezinta o dezvoltare anormala, defectuoasa a rinichilor. Problemele debuteaza adesea, atunci cand animalutul are varsta mai mica de un an de zile si includ diminuarea apetitului, oprirea in crestere sau scaderea in greutate, letargie, consumarea apei si urinarea in cantitati mult mai mari decat in mod obisnuit, precum si aparitia vomitarilor.
  • Distrofia corneeana se manifesta prin aparitia unor pete pe suprafata corneei. Aceasta afectiune, de regula, implica ambii ochi si nu afecteaza vederea.
  • Boala von Willebrand este o tulburare a sangelui care poate induce sangerare incontrolabila.

In plus, rasa Ciobanesc de Shetland este predispusa la distrofie musculara, luxatie de patela, pemphigus foliaceous, poliartrita, dwarfism (osteocondroza – tulburare de dezvoltare a oaselor lungi), lipsa unirii buzei sau a palatului (cheiloschizis sau palatoschizis), hemofilie si lupus.

Durata medie de viata a Ciobanescului de Shetland este de 12-14 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea