Animale de companie

#caini #rase #animale #ciobanesc

Ciobanesc de Pirinei

Denumit si Great Pyrenees este considerate una dintre cele mai vechi rase naturale si unii considera ca aceasta rasa dainuieste din jurul anului 3000 i.Hr. Marele de Pirinei are aspectul unui urs alb de talie mare. Cu blana sa dubla si instinctele native de protector, aceasta rasa este atat un paznic excelent pentru turmele de oi, cat si un buna companion.


 

Relatiile cu familia si casa

 

Ciobanescul de Pirinei este foarte fericit cand simte ca este o parte a familiei. Nu se simte bine daca este mutat in diferite case sau familii. Sunt caini prudenti cu strainii si au tendinta de a-si face prieteni mai greu, dar cand isi fac unul, este clar ca este pentru toata viata. Daca nu sunt crescuti cu alti caini, Ciobanestii de Pirinei ii pot ataca pe aceia care incearca ca le incalce domeniul. Din moment ce acest caine este de talie mare, el necesita un proprietar puternic si cu experienta. Aceasta rasa nu necesita multa miscare, dar este cel mai fericit intr-o casa cu o curte mare, ingradita.

 

Dresajul

 

Ciobanescul de Pirinei este un caine protector nativ, dar necesita un dresaj pentru a fi supus. Pentru a preveni dezvoltarea agresivitatii, aceasta rasa trebuie sa socializeze de timpuriu, inca din copilarie.

 

Aspecte particulare

 

Ciobanescul de Pirinei este un caine ce poate intimida prin talia si atitudinea sa si nu este foarte primitor cu strainii care ii incalca domeniul. Unii dintre ei au tendinta de a latra excesiv, daca nu sunt corectati de timpuriu. Daca este tinut, initial, afara, unii au tendinta de a sapa gropi. Ca si in cazul altor rase similare, Ciobanesul de Pirinei saliveaza, baloseste abundent.

Aceasta rasa de caini au o blana formata dintr-un par lung , care trebuie periata cel putin o data pe saptamana pentru a preveni incurcarea acesteia. Intr-adevar, au tendinta sa naparleasca semnificativ.

 

Boli si afectiuni curente

 

Cardiopatia se produce atunci cand valvele cordului nu mai functioneaza corespunzator. Fara tratament, se poate produce insuficienta cardiaca .

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Alimentatia necorespunzatoare determina la acesti caini aparitia eczemei umede.

Otitele, dermatitele alergice si displazia de cot pot aparea, de asemenea. Ciobanescul de Pirinei este, de asemenea, susceptibil la cateva tipuri de cancer. In plus, desi acestea nu apar in mod frecvent, urmatoarele afectiuni au fost semnalate:

Demodecia poate apare la catei sau la caini adulti.

Surditatea a fost semnalata la Ciobanescul de Pirinei. Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvoltab intre varsta de 2-5 ani.

Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

 

Durata medie de viata la cainii sin rasa Ciobanesc de Pirinei este circa 8-10 ani.

 

Sursa foto : www.britannica.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea