Animale de companie

#rase #caini #animale #ciobanesc

Ciobanesc Alb Elvetian

Ciobanescul Alb Elvetian isi are originea strans legata de cea a Ciobanescului German, motiv pentru care este considerat de unii crescatori varianta alba a Ciobanescului German iar de altii o rasa diferita. Ciobanescul Alb Elvetian este un caine energic, loial si protectiv cu membrii familiei care il cresc.


 

Istoric

 

La sfarsitul secolului al XIX-lea inceputul secolului XX, au aparut primele exemplare de ciobanesc german cu blana alba. Un caine alb pe nume Horandan von Grafrath, dintr-o crescatorie din Germania, a fost recunoscut ca fundament pentru rasa numita azi Ciobanesc Alb Elvetian. Crescatorul a inceput inmultirea Ciobanescului cu par alb , la inceputul secolului XX, pentru a inbunatati si extinde rasa.

In anul 1933 insa, Clubul rasei Ciobanesc German din Germania, a decis ca blana alba este un defect eliminatoriu.
Desi rasa a disparut treptat din Europa, unii crescatori din America au continuat sa-i creasca. Astfel, in anul 1959 Clubul Ciobanesc German din America a recunoscut rasa ca o varietate de culoare. Cu toate acestea, in anul 1968 Ciobanestii Germani de culoare alba au fost respinsi din competitii de catre American Kennel Club.

Pana in anul 1970 crescatorii din SUA si Canada au format propriile cluburi de Ciobanesc German Alb, inmultind exemplarele albe.

In 1995 un grup de crescatori ai acestor caini au pus bazele formarii clubului American White Shepherd Asociation. In 1999 membrii acestui club au organizat si au stabilit ca American White Shepherd Asociation sa se aflieze la United Kennel Club. United Kennel Club a inregistrat cainii ca rasa diferita, cu standarde diferite de cele ale Ciobanesculu German. Rasa a fost inregistrata cu numele de White Sheaperd (Ciobanesc Alb).

Elvetia in schimb, a recunoscut rasa ca o rasa distincta si a inregistrat-o sub numele de White Swiss Shepherd Dogs ( Ciobanesc Alb Elvetian).

Desi cea mai cunoscuta denumire este aceea de Ciobanesc Alb Elvetian, la unele cluburi (in special in America) acesti caini pot fi inregistrati si ca Ciobanesc Alb.

 

Caracteristici fizice

 

Ciobanestii Albi Elvetieni sunt asemanatori ca si conformatie a corpului cu Ciobanestii Germani.

Ciobanestii Elvetieni sunt caini de marime medie, musculosi. Spatele este drept iar pieptul proeminent. Corpul cainilor este acoperit de o blana dubla, alba si lucioasa. Primul strat de blana este scurt si matasos, iar stratul de blana de la suprafata este dens, drept si aspru. Ciobanestii Elvetieni pot atinge inaltimi de 60-67 cm la masculi si 55-61 cm la femele. Greutatea medie este de 30-40 kg la masculi si 25-35 kg la femele.

Capul este proportional cu corpul. Acesta este rotunjit la baza si alungit spre bot. Urechile sunt drepte, de marime medie, cu varful usor rotunjit. Cainii au ochii migdalati, de culoare caprui inchis sau negru.

Coada este lunga si voluminoasa. In stare de repaos cainele tine coada atarnand, iar cand merge aceasta este purtata in sus.

 

Temperament

 

Sunt caini extrem de curiosi. In general sunt alerti, latrand de fiecare data cand cineva strain se apropie de locuinta, lucru care-i face caini perfecti pentru paza. Sunt caini loiali stapanilor si protectivi. Daca unul dintre membrii familiei este in pericol, Ciobanescul Alb Elvetian nu ezita sa atace.

Ciobanestii Albi Elvetieni sunt caini activi. Adora sa alerge si sa asculte comanda „Aport”. In general se bucura de orice activitate desfasurata in parc, alaturi de stapani. Unele exemplare au tendinta de a urla.

Deoarece sunt caini alerti, activi si atenti cand vorbesti cu ei, pot fi antrenati cu usurinta.

Sunt caini potriviti pentru familiile cu copii. Acestia iubesc copiii si se comporta exemplar in prezenta lor.

 

Sanatate

 

In general sunt caini sanatosi. Pana in prezent nu au fost raportate probleme specifice rasei. Unele exemplare pot insa suferi de dispazie de sold sau torsiune gastrica.

De asemenea, cainii mai pot avea probleme la nivelul ochilor, dintilor si pielii. Din acest motiv este foarteimportant sa fie ingrijiti corespunzator iar aceste zone sa fie verificate periodic.

Speranta de viata a Ciobanestilor Albi Elvetieni este de 12-14 ani.

Sursa foto : www.whitedream.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului