Animale de companie

#studiu #simturi #maimute #cimpanzeii #echitate

Cimpanzeii poseda simtul echitatii

Cimpanzeii sunt singurele vietati de pe Pamant care poseda simtul echitatii in afara de oameni, o calitate despre care oamenii de stiinta credeau ca ne apartine doar noua. Potrivit unui nou studiu, cimpanzeii au tendinta de a oferi partenerilor jumatate din mancarea lor.

Studiul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Emory din Statele Unite ale Americii a fost publicat in revista de specialitate "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Cercetatorii americani au supus 3 perechi de cimpanzei unui test conceput sub forma de joc, numit "ultimatum game". Acesta este utilizat in mod normal in experimentele economice in care doua persoane decid cum sa imparta o suma de bani.

In timpul jocului, un participant primeste o suma de bani si face o oferta celuilalt. Daca accepta oferta, banii sunt impartiti egal, iar daca refuza, amandoi raman fara resurse.

Pentru cimpanzei, specialistii au personalizat testul si au inlocuit banii cu banane. In studiu, cimpanzeii au realizat testul cu diverse obiecte colorate. Daca luau obiectul alb, imparteau mancarea in mod egal, iar daca luau obiectul albastru, primul cimpanzeu primea mai multa mancare.

Surprinzator, in timpul studiului, toate cele trei perechi de cimpanzei au oferit partenerilor jumatate din mancarea lor.

Sursa foto: news.discovery.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea