Animale de companie

#oua #broaste #larve

Ciclul de viata al unei broaste

Ciclul de viata al unei broaste este alcatuit din trei etape: oul, larva si broasca adulta. Pe masura ce broasca creste, ea se avanseaza prin aceste trei etape intr-un proces care poarta numele de metamorfoza. Broasele nu sunt singurele animale care trec prin metamorfoza, majoritatea amfibiilor trecand prin aceste modificari remarcabile pe durata vietii lor, ca si multe alte specii de nevertebrate .



In timpul metamorfozei, doi hormoni controleaza transformarea oului in larva si apoi in adult: prolactina si tiroxina.

1 Imperecherea

Multe specii isi depun ouale in ape statute printre plantele acvatice, unde acestea se pot dezvolta in siguranta relativa. Broastele femele depun numeroase oua in grupuri care au tendinta sa se uneasca. Pe masura ce ea depune ouale, masculul elibereaza sperma peste grupul de oua si le fertilizeaza.

2 Ouale

La mai multe specii de broaste, adultii lasa ouale sa se dezvolte fara sa aiba grija de ele sau sa le supravegheze mai departe. Pe masura ce oua fertilizate se dezvolta, albusul din fiecare ou se imparte in celule din ce in ce mai multe si incepe sa ia forma unei larve. Intr-o perioada care variaza intre una si trei saptamani, oul este gata sa se sparga si o larva minuscula se elibereaza din ou.

3 Larva

Larva unei broaste are patru picioruse minuscule, o gura si o coada lunga. In primele doua saptamani, larva iese din nou si incepe sa se miste cate putin. In acest timp, larva absoarbe tot restul albusului dn nou si se hraneste cu el. In aceasta faza, larvele incep sa dezvolte cateva din partile componente si devin destul de puternice incat sa inoate singure.

Larvele incep sa se hraneasca cu alge si vegetatie , asa ca sunt considerate erbivore. Pe masura ce inainteaza prin apa, ele filtreaza impuritatile din apa sau rup bucati minuscule din plante pentru a se hrani cu ele.

Corpul lor se lungeste si devin mai robuste, pe masura ce dieta lor se diversifica. Ele incep sa-si dezvolte cele patru membre, iar coada lor se miscoreaza, formandu-se si pielea.

4 Broasca adulta

La 12 saptamani, broasca are deja corpul unui adult si a ajuns la faza de adult a vietii sale, fiind gata sa se aventureze si pe pamant uscat si sa participe apoi la reproducerea speciei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Top

Cauta-ti perechea