Animale de companie

#chihuahua #rase #caini #animale

Chihuahua – cainele de buzunar

Chihuahua este una dintre cele mai mici rase de caini existente. In ciuda marimii mici pe care o au acesti caini sunt foarte curiosi, alerti, plini de viata si loiali stapanului, devenind chiar posesivi. Se adapteaza perfect la viata de apartament si nu au nevoie de ingrijiri speciale.


 

Origine si scurt istoric

 

Chihuahua isi are originile in orasul cu acelasi nume din Mexic . Nu se stie cu exactitate care au fost stramosii acestei rase insa se crede ca un posibil stramos a fost Techichi, un caine sacru din Toltecs. Unii cred ca dimensiunea mica a rasei a rezultat din incrucisarea cu Chinese Crested Dog.
 
A fost inregistrat ca rasa pentru prima data in 1904. Astfel, chihuahua este una dintre cele mai vechi rase de caini de pe continentul american si una dintre cele mai mici rase din lume. Chihuahua a devenit in timp o rasa foarte populara, probabil datorita marimii foarte mici si a individualitatii foarte puternice.

 

Caracteristici fizice

 

Blana unui chihuahua poate fi scurta sau lunga, in functie de predecesorii sai. Culorile blanii sunt variate: alba, alb-galbuie, cafenie, maronie sau neagra. Aceasta poate fi atat unicolora cat si cu pete de alte culori.

Capul catelului are forma unui mar, rotunjit si bombat spre crestet iar spre bot usor ascutit.

Ochii sunt mari, rotunzi si inchisi la culoare (cel mai adesea negri). Acestia sunt stralucitori si expresivi.

Urechile sunt mari, raportat la marimea capului si sunt ridicate in majoritatea timpului. Baza urechilor este lata iar varful este usor ascutit.

Corpul este scurt, compact si musculos. Chihuahua are linia spatelui dreapta.

Coada are marime medie, este groasa la baza si se subtiaza spre varf. Isi poarta coada arcuita pe spate, in forma de semicerc. In functie de tipul blanii exemplarului, coada poate prezenta falduri.

 

Speranta de viata

 

Chihuahua poate trai pana la varsta de 15 ani.

 

Greutate

 

Greutatea unui exemplar variaza intre 500 g si 3 kg. Daca doresti sa participi la o expozitie canina este important sa stii ca arbitrii prefera exemplarele care au intre 1 kg si 3 kg, datorita aspectului.

 

Comportament

 

In ciuda dimensiunilor foarte mici ale rasei, chihuahua este un caine foarte protectiv si teritorial. Raportul dintre temperamentul sau si aspectul fizic firav creeaza deliciul posesiei unui chihuahua. Acesta tinde sa se ataseze mai mult de un singur membru al familiei decat de restul, pe care va incerca sa il apere atunci cand considera ca se afla in pericol.

De asemenea, poate deveni gelos daca stapanul sau acorda atentie unei alte persoane si lui nu, mergand pana la a incerca sa muste persoana respectiva. Din aceasta cauza nu este recomandat unei familii cu copii foarte mici.

Chihuahua solicita multa atentie si afectiune din partea stapanului. Datorita temperamentului zburdalnic are nevoie de spatiu de desfasurare pentru a-si consuma energia.

Aceasta rasa poate fi antrenata destul de greu. Daca vei dori sa-l inveti anumite trucuri ar trebui sa incepi sedintele de antrenament de la o varsta foarte frageda. Este de preferat sa-l atrenezi in casa si nu afara, deoarece este un catel foarte curios iar atentia ii va fi rapid atrasa de persoanele sau animalele din jur.

 

Sanatate si ingrijire

 

Toate exemplarele de chihuahua se nasc cu un punct slab in mijlocul capului, numit si „moalele capului”. Din aceasta cauza trebuie sa ai o deosebita atentie, deoarece loviturile in zona capului ii pot provoca traumatisme . De asemenea, trebuie protejat de frig cu ajutorul hainutelor speciale.

Proabilitatea ca aceasta rasa sa mosteneasca anumite boli de la parinti este foarte mica. Cu toate acestea, in cazuri rare, au fost semnalate anumite boli ereditare:

  • Hidrocefalia – o tulburare caracterizata prin acumularea de lichid la nivelul creierului.
  • Hipoglicemia – scaderea nivelului de glucoza din sange.
  • Luxatia paterala – turburare care afecteaza patela (rotula).
  • Colabarea traheei – micsorarea diametrului traheei care cauzeaza tuse persistenta.


De aceea, controalele medicale de rutina sunt necesare pentru mentinerea sanatatii.

Cainele nu are nevoie de ingrijiri speciale. Exemplarele cu par scurt trebuie periate saptamanal, iar cele cu par lung zilnic, pentru a preveni incalcirea blanitei.

Deoarece este un caine energic, va avea nevoie de plimbari zilnice, indelungate. Specialistii recomanda sa fie plimbat in ham, pentru a avea un control mai bun asupra lui si pentru a evita sugrumarile.

 

Compatibilitate cu alte animale

 

Compatibilitatea cu alte animale este scazuta. Daca doresti sa ai mai multi caini ar fi bine sa optezi tot pentru un chihuahua si nu pentru o alta rasa, deoarece sunt acceptati cu mai multa usurinta.

In cazul in care vei dori sa-l obisnuiesti cu prezenta altor animale ar fi bine sa le achizitionezi inainte de a adopta cainele sau in perioada in care acesta este inca pui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare