Animale de companie

#pisici #leucemie #boli pisici #imunodeficienta felina #boala ficatului gras #panleucopenie felina

Cele mai periculoase 4 boli ale pisicilor

Netratate si nedepistate la timp bolile, pot avea consecinte grave pentru pisica ta, unele fiind chiar fatale. Chiar daca pisica ta este nu iese niciodata din casa si nu intra in contact cu alte animale acest lucru nu inseamna ca este ferita de boli. Iata cinci dintre cele mai periculoase boli de care poate suferi pisica ta si cum poti preveni imbolnavirea acesteia.


Leucemia

Leucemia la pisici este o forma de cancer la nivelul limfocitelor si se transmite prin urina, saliva, fecale, prin atingerea nasurilor, dar si prin mancatul din acelasi bol. Daca tu sau pisica ta intrati in contact cu o alta felina care sufera de leucemie, sansele de imbolnavire sunt deosebit de mari.

Pentru a proteja pisica de leucemie nu trebuie decat sa ii faci un vaccin special impotriva virusului, vaccin pe care il gasesti in cabinetele veterinare. De asemenea, este foarte important sa te speli pe maini de fiecare data cand ajungi acasa, inainte de a mangaia pisica.


Imunodeficienta felina

Imunodeficienta felina este o boala similara cu virusul HIV la om si este mai frecvent intalnita in cazul motanilor. Imunodeficienta felina se transmite prin saliva, zgarieturi sau muscaturi. Virusul se fixeaza pe celule din momentul in care ajunge in organism, iar primele simptome apar dupa primele saptamani. Simptomele manifestate de pisica sunt: febra, napalire excesiva, anemia si alte infectii secundare.

Aceasta boala poate fi prevenita daca pisica este tinuta la distanta de animalele infectate.


Boala ficatului gras

Boala ficatului gras ataca si deterioreaza celulele hepatice ale felinei si este mai frecventa in cazul pisicilor batrane, insa si cele obeze sunt vizate. Boala ficatului gras se manifesta prin lipsa apetitului alimentar si prin pierderea in greutate cu pana la 25%. Atunci cand sufera de boala ficatului gras, pisica poate prezenta simptome precum diaree, varsaturi, constipatie, depresie sau aparitia culorii galbene la nivelul ochilor, gurii sau urechilor.

Boala poate fi prevenita doar daca pisica are o alimentatie corecta, sanatoasa, conform recomandarilor medicului veterinar.


Virusul panleucopeniei feline

Virusul panleucopeniei feline este fatal pentru puii de pisica, mai ales daca acestia sunt nevaccinati. Virusul poate fi transmis prin contactul cu fecale infectate, urina si diverse secretii. De asemenea, este foarte posibil ca pisica ta sa se imbolnaveasca daca o pisica bolnava iti trece pragul, chiar daca nu intra in contact cu felina infectata.

Parvovirusurile sunt foarte rezistente la inactivare - ele pot supravietui peste 1 an intr-un mediu adecvat si pot fi distruse doar cu un dezinfectant foarte puternic.

Atentie! Aceste virusuri pot fi aduse in casa pe incaltamintea murdara. Asadar nu ii permite pisicii accesul in locul in care iti tii incaltamintea si curata des acel loc pentru a preveni imbolnavirea felinei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului