Animale de companie

#papagali #pene #pene papagali #smulgere pene #penaj papagal

Cele mai frecvente motive pentru care papagalul isi smulge penele

Smulgerea penelor poate deveni rapid o problema grava la papagali, de la perusi pana la papagalii de dimensiuni mari. Pentru a face pasarea sa renunte la acest comportament, este important sa cunosti cele mai frecvente motive pentru care papagalul isi smulge penele.


Neglijarea pasarii

Plictiseala este adesea motivul principal pentru care papagalii ajung sa-si smulga singuri penele. Neglijarea pasarii are insa doua componente: o colivie neingrijita si murdara poate fi la fel de daunatoare pentru pasare ca si absenta jucariilor si a atentiei celor din jur.

Cele mai grave cazuri de neglijare sunt acelea in care colivia este mutata intr-un loc cat mai ferit, deoarece pasarea are deja un obicei prost.


Dezechilibre hormonale la maturitate

Odata cu dezvoltarea catre maturitatea sexuala, papagalii trec prin schimbari hormonale importante, la fel ca si adolescentii, iar smulgerea penelor este un gest care la care recurg atunci cand se simt depasiti de situatie, mai ales daca se incearca imperecherea lor timpurie.


Deficiente alimentare

Unele dezechilibre alimentare duc la smulgerea penelor, indiferent daca este vorba despre deficiente sau excese. Atunci cand papagalul incepe sa-si smulga vizibil penele, primul pas pentru rezolvarea problemei este un consult la medicul veterinar, care poate evalua daca alimentatia pasarii este corecta.


Schimbari in rutina sau perioade de stres

Papagalii prefera rutina, iar schimbarile bruste ii pot afecta psihic puternic. Chiar si mutarea coliviei intr-o camera diferita poate afecta papagalii de talie mare, insa perusii sunt mai toleranti la astfel de schimbari in mediul lor.


Moduri de a elimina obiceiul

Din pacate, smulgerea penelor poate deveni rapid un obicei la care papagalul nu mai renunta nici dupa ce a fost eliminata cauza problemei. Chiar daca au o colivie mare si curata, alimentatia corecta si stimulare suficienta, unii papagali continua sa isi smulga penele si uneori acestea pot sa nu mai creasca la loc.

Medicii veterinari recomanda doua moduri de a opri obiceiul prost al pasarii. Primul este gulerul elisabetan, care impiedica papagalul sa mai ajunga la zonele din care smulge pene in mod frecvent. Croirea unei "veste" pentru papagal dintr-un material moale poate fi o alta solutie. Cand papagalul isi smulge penele de pe piept si zona este acoperita permanent cu un material textil, obiceiul poate disparea pana la refacerea penajului.

Sursa foto: thebudgiecage.com, petsclan.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea